嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

你地點同你bb介夜奶ga?

幾大開始介呢?

洋房

其實因人而已,d人話大大下自然會唔食,
所以唔好特登同佢戒~
但我朋友個仔到歲半大都仲食緊......
咁即係習慣左~
而我兩個仔都係接近兩個月大時開始戒,
忍心一個星期到就ok左~

我會係夜晚12點到都一定比多餐奶佢飲~
佢訓左覺都秤醒佢飲,
就算夜晚10點飲過奶,都會係12點比多少少佢飲~
如果佢半夜嗌的話,就比個奶咀佢啜~
千奇唔好佢一喊就開奶比佢~
耐耐下就慣ga喇~

別墅

原文章由 寶媽 於 08-11-29 10:19 AM 發表
其實因人而已,d人話大大下自然會唔食,
所以唔好特登同佢戒~
但我朋友個仔到歲半大都仲食緊......
咁即係習慣左~
而我兩個仔都係接近兩個月大時開始戒,
忍心一個星期到就ok左~

我會係夜晚12點到都一定比多餐奶佢飲~
...

其實我試過一次比奶咀佢..但係佢啜到訓左..拿開之後..
唔夠30分中又叫過........咁又比佢啜啊????
咁12點食左..第日早上幾點再比佢食啊?

但人地又話如果比奶咀佢..佢啜住訓....
會習慣用奶咀先肯訓

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我bb兩個幾月時自己戒左夜奶~

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 icekababy 於 08-11-29 02:58 PM 發表

會習慣用奶咀先肯訓 ...

佢醒左就要俾佢食架喇~

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我冇特別同佢戒呀...
亞女到左2個月果陣唔願食夜奶,到左2.5個月完全唔食啦...

別墅

原文章由 晞玥 於 08-11-29 03:52 PM 發表

佢醒左就要俾佢食架喇~

佢到e+都好準時..叫食=0=天氣凍...大家都好辛苦
佢又眼訓咁食..我又眼訓咁喂...............

公爵府

畀面勳章

我冇特登同個女戒,佢到兩個月就自己唔食啦.

大宅

我都冇同呀仔介,突然有日佢自己唔食,夜晚12點訓到第2朝9點

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我bb依家一個月大...佢夜晚12點幾食完奶...就到5點幾6點左右先起身叫食奶...

男爵府

我個bb個當月時戒左,係自己戒的,佢最後果餐係10點鐘,最早果餐係5點半...

男爵府

係個半月先岩,打錯字...

複式洋房

你就好喇, 我對孖仔半歲都黎緊都未戒, 我都無專登, 我自有d bb會自己瞓過夜, 我對b十二點飲完七安士五點又叫食....

原文章由 HAPPYGIRL_0210 於 08-11-29 23:33 發表
我個bb個當月時戒左,係自己戒的,佢最後果餐係10點鐘,最早果餐係5點半...

男爵府

原文章由 angiewan 於 08-11-30 07:47 發表
你就好喇, 我對孖仔半歲都黎緊都未戒, 我都無專登, 我自有d bb會自己瞓過夜, 我對b十二點飲完七安士五點又叫食....

我果時,仲以為佢會好遲先戒到架,因為佢係細食B,食得3安,個半月...點知咁快就戒左,真係開心...

大宅

我都好想知道點介夜奶

別墅

係啊...自己唔食咁好..大家都唔使辛苦呢!

洋房

原文章由 icekababy 於 08-11-29 02:58 PM 發表

會習慣用奶咀先肯訓 ...

我唔會拎佢個奶咀走~
因為我見佢啜到咁上下自己會吐返出黎~
12點食左咪到第二朝食lor~
睇下佢幾點起身啦~
不過都唔會太晏,因為捱左成晚餓~

我又覺得唔會啜開就要啜住訓喎~
因為你而家係訓練佢唔好半夜起身食奶麻~
好似你咁大個人,好地地都唔會半夜起身食野啦~
比奶咀佢係用黎頂住先姐~習慣左就梗係唔比奶咀佢啦~

伯爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

我無特登去介, 2個女都係餵人奶.....

我大女差唔多5個月先至唔食夜奶, 我細女依家2個半月, 連續4晚都無起身飲奶....不過佢半夜有喊, 不過係合埋眼, 我會o係佢擘大眼前tum返佢瞓.....我估搞多一個星期就唔駛再tum喇....

細女11點會飲最後一餐, 瞓緊都要搞醒佢, 直到第2朝8點食早餐....

雖然無刻意介, 不過我日頭我盡量同佢玩多d, 夜晚等佢瞓長d

[ 本文章最後由 wynnehung 於 08-12-1 15:08 編輯 ]

別墅

好...等我試下呢2方法先

大宅

我個女大概個半月戒左, 我都係12點比LAST餐奶比佢飲, 佢大概6點會醒, 其實咁都叫做戒左夜奶架啦~~

隨著BB越大, 飲奶量增加, 就可以越瞓越耐(不過BB多數夜晚扎醒一兩次@@所以大人的睡眠質素都唔好)
http://hk.myblog.yahoo.com/sze_0203/

首頁

尾頁

跳至