自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

請問一般四人家庭水費幾$?? 事緣..........
我住緊村屋,2年前搬來時業主話水錶是和留下共用的,
所以水費是跟水費單金額除人數後按人頭繳交,
當時諗水費唔會好貴就由佢,
但第一期我地2公婆+個女3個人已經要交成二百四十蚊,
仲貴過以前住套房遂度計,於是問業主點計 la,
業主拎住張水費單話除8份(留下5個人),再乘3就$240,
好無奈地交左 ,大約半年後細女出世幾日,又要交電費,
今次除4份要三百多,出世幾日都要當1份
我地4個人有2個係細路,大7歲,細歲半,
留下2公婆+賓賓+1個15,6歲和1個約10歲嘅女共5人,
佢地日日洗3,煮飯,拖地...................
我地1個禮拜洗1次3,1個月都煮唔夠10餐飯,
仲要懶到唔係倒瀉D野都唔會拖地,2公婆返工,
2個女係呀婆度冲凉,c6係公司冲完先返嚟,
成家飲氣水仲多過飲水,細女由細到大食人奶,連奶樽都唔洗拾,
點解水費都要咁鬼貴

[ 本文章最後由 小bie豬 於 08-11-30 01:45 編輯 ]

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

第一期你幾多除以8份先..?

珍珠宮

你是租客嗎? 睇下可唔可以比少少錢裝返個水錶, 剩係裝你單位得啦, 共用的水減返你用的水咪係樓下果家人用的水囉, 咁就冇得拗啦~

我公公有個單位間左房分租比人, 係我媽咪管理, 都係每間套房裝晒水錶電錶, 最後張電費單出左時就計返每戶用幾多比幾多錢麻~ 唔係到時拗數好麻煩的~
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

侯爵府

原文章由 lovejy 於 08-11-30 01:54 發表
第一期你幾多除以8份先..?

六百幾除8份

侯爵府

原文章由 小寶貝兒 於 08-11-30 02:07 發表
你是租客嗎? 睇下可唔可以比少少錢裝返個水錶, 剩係裝你單位得啦, 共用的水減返你用的水咪係樓下果家人用的水囉, 咁就冇得拗啦~

我公公有個單位間左房分租比人, 係我媽咪管理, 都係每間套房裝晒水錶電錶, 最後張電 ...

問過水務署...先要揾師父上門check下駁唔駁到喉,如ok就可申請
水錶,按金冇記錯係$2000,但水錶及駁喉就要自己揾師父整,
++埋埋要幾千 咁貴點整

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

咁6百幾蚊既水費真係多左d啵`
你地又咁少係屋企用水`
你地咁樣好唔化算嫁`
因為樓下用多用少都係計埋你地黎除開條數`
真係哂少少錢去裝個錶啦`少數怕長計呀`
除非你地唔係會長住啦`
如果唔係下下你地都要夾埋人地個份`
萬一有個月佢地不停用水你咪好唔抵囉`

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 小bie豬 於 08-11-30 02:22 發表

問過水務署...先要揾師父上門check下駁唔駁到喉,如ok就可申請
水錶,按金冇記錯係$2000,但水錶及駁喉就要自己揾師父整,
++埋埋要幾千 咁貴點整 ...

咁.......點解成2年都吾搬 ar,
2小朋計一位都得 la 佢地又吾會用好多 ga,
咁吾抵係我會搬 law

侯爵府

原文章由 lovejy 於 08-11-30 02:32 發表
咁6百幾蚊既水費真係多左d啵`
你地又咁少係屋企用水`
你地咁樣好唔化算嫁`
因為樓下用多用少都係計埋你地黎除開條數`
真係哂少少錢去裝個錶啦`少數怕長計呀`
除非你地唔係會長住啦`
如果唔係下下你地都要夾埋人地個 ...

之前都諗過整,但我地等緊公屋,
呢度唔會長住,所以先冇整

侯爵府

原文章由 cindyheng 於 08-11-30 02:35 發表

咁.......點解成2年都吾搬 ar,
2小朋計一位都得 la 佢地又吾會用好多 ga,
咁吾抵係我會搬 law

因為之前簽約業主無講共用水錶,
簽左先講,我地唔想冇左d按金,所以唔搬
不過而家約滿,業主叫簽新約,我地諗住叫佢較水錶,
唔較先搬

男爵府

sorry~我唔係好明點解除8份仲要x3既???
咁電費,業主有冇將政府既津貼比返你地?//
。。。。。。。。。。。

珍珠宮

樓主.. 因我當年未有公屋都係租村屋既房住, 我覺得你個情況算公平啦.
第一.. 人地業主咁計係無錯的, 照人頭計都係照水表計, 你而家佔九份四.. 另一家亦要俾九份五,即係唔係人地俾哂你交水費啦.

第二, 而家你覺唔抵, 主要係因為你地少在家沖涼,少煮食, 尼個原因唔係人地要你咁做架嘛..

而家一係就搬走,唔好同佢地爭論太多, 一係就煮多d飯,沖多d涼,唔好薛底.....如果叫人裝水錶俾你,我估業主要你地簽長d既約架.. 你又肯唔肯呀?

[ 本文章最後由 tkkmama 於 08-11-30 08:59 編輯 ]

珍珠宮

原文章由 小bie豬 於 08-11-30 02:15 發表

六百幾除8份

當年六百幾除八份你佔三份(第二位未出世)你要俾240蚊.. 超合理喎...今次係米全張單七百幾你佔三百幾呀,九份四嘛, 我覺都合理喎.

我而家一家五口一家一主, 每季都要近五百蚊水費啦.mouth:

[ 本文章最後由 tkkmama 於 08-11-30 09:08 編輯 ]

侯爵府

原文章由 ∼星子∼ 於 08-11-30 04:18 發表
sorry~我唔係好明點解除8份仲要x3既???
咁電費,業主有冇將政府既津貼比返你地?//

因為同留下用埋同一個水錶
佢5個人,我地3個,所以除8乘3便是我的水費
bb出世之後再唔係乘3,係乘4
電費我地自己跟單交,所以政府津貼我都有

珍珠宮

好媽媽勳章

住村屋有些地方無咸水喉, 即係沖廁都會用左淡水要俾錢, 我住緊呢度就係咁, 我地7個人住3層村屋, 每次水費單係2~3千蚊, 因為每日兩機衫, 又洗車等, 你二百幾蚊都濕碎喇, 住每個地方都有好有唔好, 搬出去租屋宛式私樓管理費最平都要5,6百喇,不過我覺得你住左兩年業主無加你租都算好了,因呢兩年我呢度都加左好貴租.

侯爵府

原文章由 tkkmama 於 08-11-30 08:45 發表
樓主.. 因我當年未有公屋都係租村屋既房住, 我覺得你個情況算公平啦.
第一.. 人地業主咁計係無錯的, 照人頭計都係照水表計, 你而家佔九份四.. 另一家亦要俾九份五,即係唔係人地俾哂你交水費啦.

第二, 而家你覺唔抵, ...

每個人角度都唔同,
之前住個度都唔洗$100水費
叫我用多d水,水費咪又貴d
而家就算業主整唔整水錶,都要重新簽2年約

侯爵府

原文章由 tkkmama 於 08-11-30 08:50 發表

當年六百幾除八份你佔三份(第二位未出世)你要俾240蚊.. 超合理喎...今次係米全張單七百幾你佔三百幾呀,九份四嘛, 我覺都合理喎.

我而家一家五口一家一主, 每季都要近五百蚊水費啦.mouth: ...

正常用水的確合理,
但我一家的確好小用水

子爵府

原文章由 小bie豬 於 08-11-30 10:23 發表

正常用水的確合理,
但我一家的確好小用水

無辨法架..因為你同樓下共用一個錶....
但唔可以話邊個用少左水就計少d...所以就人頭計法.
我個時都有租過村屋住.都係咁計法....
樓主.望就望快d上到公屋.就可平好多.

侯爵府

原文章由 echoo 於 08-11-30 10:19 發表
住村屋有些地方無咸水喉, 即係沖廁都會用左淡水要俾錢, 我住緊呢度就係咁, 我地7個人住3層村屋, 每次水費單係2~3千蚊, 因為每日兩機衫, 又洗車等, 你二百幾蚊都濕碎喇, 住每個地方都有好有唔好, 搬出去租屋宛式私樓 ...

1. 我地咸水冲厠的
2. 我地都冇用咁多水
3. 我己經加左租 ,如果唔係都唔會簽新約

侯爵府

原文章由 四眼雞丁 於 08-11-30 10:27 發表

無辨法架..因為你同樓下共用一個錶....
但唔可以話邊個用少左水就計少d...所以就人頭計法.
我個時都有租過村屋住.都係咁計法....
樓主.望就望快d上到公屋.就可平好多. ...

我都係咁諗

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至