自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

今日星島報導:港粵年內推私家車自由行,我就擔心香港交通惡化,你地擔唔擔心呀?

超級版主

超級版主

撞倒人

男爵府

原文章由 bktcc 於 08-11-30 14:32 發表

撞倒人

佢地唔睇燈做人,唔識守規則ge wor

男爵府

原文章由 Japenese 於 08-11-30 15:01 發表

佢地唔睇燈做人,唔識守規則ge wor

中港兩地的交通規則都不同,一個向右,一個向左,而且佢地對香港D道路又唔熟,真係好擔心佢地又唔守規則,就算我D安份守己導守交通都會比車撞倒

複式洋房

勁擔心!

大宅

嘩!仲想藍天白雲,發下夢先啦!同埋好驚佢地搬咗d大陸駕車文化落嚟!

複式洋房

我老公以前有中港牌, 我們經常揸車上大陸行街, 見到佢地揸車好"忘我", 條路好似係得自己行, 相反方向行車時常出現, 望少D都唔得. 我個人係非常擔心, 可能到時我唔敢揸車啦.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

驚丫...佢地又唔睇燈,又唔睇路..讓線,斑馬線...

男爵府

其實政府有冇詳細諗過實施後會帶來很多問題嫁?

子爵府

2024年龍年勳章

遲d廣告會係香港司機或者路人講 : 可唔可以"唔死"呀??

珊瑚宮

好媽媽勳章

擔心..............都冇辨法

子爵府

好媽媽勳章

其實本地司機一樣咁衰,唔打燈就咁CUT線,左吱右吱懶係叻,行人大模斯樣過馬路...加埋自由行只會惡化交通秩序.

有次响灣仔有架大6車牌話CUT就過黎,爭D俾佢迫埋左邊爛干,好在后面有交通警察,即刻截佢
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

男爵府

原文章由 renren 於 08-11-30 20:57 發表
其實本地司機一樣咁衰,唔打燈就咁CUT線,左吱右吱懶係叻,行人大模斯樣過馬路...加埋自由行只會惡化交通秩序.

有次响灣仔有架大6車牌話CUT就過黎,爭D俾佢迫埋左邊爛干,好在后面有交通警察,即刻截佢:nothing ...

佢地D駕駛執照又唔係香港個仲,香港D扣分對佢地都起唔到作用,到時唔知的交警如果執法?

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章

實大混亂啦, 胡亂轉線, 行响兩條線中間, 又鐘意無故響安

子爵府

好媽媽勳章

唔扣分罰佢錢都好,不過香港警察唔會俾牛肉干佢地,通常有情講.最好學大6警咁,有咩E郁,扣左牌先(駕駛執照)迫佢地搬錢去熟牌,因為大6人好狗,呢招迫住要俾

原文章由 慧妮會員 於 08-11-30 21:04 發表

佢地D駕駛執照又唔係香港個仲,香港D扣分對佢地都起唔到作用,到時唔知的交警如果執法?
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

男爵府

原文章由 renren 於 08-11-30 21:10 發表
唔扣分罰佢錢都好,不過香港警察唔會俾牛肉干佢地,通常有情講.最好學大6警咁,有咩E郁,扣左牌先(駕駛執照)迫佢地搬錢去熟牌,因為大6人好狗,呢招迫住要俾

...

香港交警係唔可以扣牌個喎,就算真係扣左,大6D發牌制度咁鬆隨時再有一個來過啦.

首頁

尾頁

跳至