論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

如題~

工人星期日(30/11)傍晚到HK, AGENT話我星期一下午(1/12)可以去接佢返屋企~

我想問: 會唔會太急呢? 係咪要等佢個驗身報告出左至接佢返黎? 接佢之前仲有咩野要注意呢?

第一次請工人, 咩都唔識, 麻煩大家幫忙解答
THANKS

子爵府

原文章由 taimun 於 08-12-1 02:29 發表
如題~

工人星期日(30/11)傍晚到HK, AGENT話我星期一下午(1/12)可以去接佢返屋企~

我想問: 會唔會太急呢? 係咪要等佢個驗身報告出左至接佢返黎? 接佢之前仲有咩野要注意呢?

第一次請工人, 咩都唔識, 麻煩大家幫忙 ...

我工人都係到左香港兩日後就接得!!
其實agent已帶左佢做驗身,申請ID,所以兩日後我接佢時已有報告睇埋,and約一個月後可以拎埋張ID card,到時agent會喺電話教埋個工人點樣去拎
其實個agent信唔信得過好緊要,工人好就無乜大影響,但touch wood工人有乜大小問題,agent有著一個重要角色,可以幫到你,所以都最好問埋agent到時有乜大小問題時,可以打邊一個電話搵邊一個!!

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原文章由 babesiu 於 08-12-1 10:01 發表
點解要自己接既? 我間Agent送佢去我到咖喎. 嚟我屋企時已有香港驗身報告同已帶佢去咗攞身分証.

一樣呀, agent會送工人去你屋企, 唔使自己接喎, 不過樓主唔使理工人幾時到港, 最緊要係有驗身報告先好比佢入你屋, 同埋記得買外傭保添.....

神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

禁止訪問

公爵府

原文章由 babesiu 於 08-12-1 10:17 發表
保險通常第一年都係Agent包咖.

間間agent都唔同嫁, 我呢間本來乜都唔包, 比我講到送驗身, 保險要自己買.......

別墅

原文章由 babesiu 於 08-12-1 10:01 發表
點解要自己接既? 我間Agent送佢去我到咖喎. 嚟我屋企時已有香港驗身報告同已帶佢去咗攞身分証.

唔該晒咁多位, 咁我就可以放心接佢入屋喇

王於點解要自己接佢, 其實係因為果間舖好細好細(呀媽介紹既), 只有2個人做野, 而且位於天后, 而我就住東涌......mouth:

別墅

原文章由 2heiBBmama 於 08-12-1 10:07 發表

一樣呀, agent會送工人去你屋企, 唔使自己接喎, 不過樓主唔使理工人幾時到港, 最緊要係有驗身報告先好比佢入你屋, 同埋記得買外傭保添.....

係呢, 保險可唔可以等佢黎左之後至即刻買?

E.G.佢今晚黎, 我聽日SEND份FORM比個保險經紀

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我就3 日左右到啦..你可以叫AGENT FAX 個CORY 驗身比係..之後就叫AGENT 直接送到你屋企...佢到都有乜唔妥叫AGENT帶佢走.
原文章由 taimun 於 08-12-1 02:29 發表
如題~

第一次請工人, 咩都唔識, 麻煩大家幫忙 ...

公爵府

原文章由 taimun 於 08-12-1 12:26 發表

我保險經紀話, 工人一落機就要幫佢買, 可以落咗單先, 之後文件同錢都可以遲小小過數......

子爵府

原文章由 taimun 於 08-12-1 12:26 發表

總之早d買咪早d有保障啫,無話唔得o既!!因為唔係即日生效嘛!!

首頁

尾頁

跳至