自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

鑽 石 山 志 蓮 淨 苑 南 蓮 園 池 自 06 年 11 月 開 放 後 , 其 遊 園 規 則 備 受 非 議 , 繼 曾 有 讀 者 向 本 報 投 訴 在 園 池 內 不 准 穿 學 士 袍 拍 攝 畢 業 照 片 、 不 准 閱 報 、 不 准 帶 公 仔 拍 照 及 不 准 餵 小 孩 吃 小 食 充 飢 等 , 近 日 再 接 獲 張 先 生 投 訴 , 在 園 池 內 為 女 友 輕 按 雙 肩 紓 緩 疲 勞 , 即 被 保 安 員 指 控 違 規 。 他 詳 閱 張 貼 在 園 池 入 口 的 園 規 告 示 , 卻 未 見 有 此 規 則 , 批 評 保 安 員 無 理 。

張 先 生 怒 道 : 「 佢 話 園 池 內 唔 可 以 幫 人 按 摩 , 佢 規 限 多 多 , 但 係 就 搵 唔 到 呢 條 規 定 , 分 明 係 保 安 擅 自 『 加 料 』 ! 」

承 認 需 改 善 態 度
康 樂 及 文 化 事 務 署 回 覆 , 南 蓮 園 池 管 理 處 為 使 園 池 能 維 持 其 靜 態 觀 賞 的 創 建 原 意 及 特 色 , 制 訂 相 關 管 理 措 施 , 管 理 人 員 如 發 現 遊 人 的 活 動 或 行 為 對 其 他 遊 人 造 成 阻 礙 , 或 滋 擾 其 靜 心 地 欣 賞 園 池 景 色 , 均 會 上 前 勸 喻 。 根 據 紀 錄 , 當 日 保 安 員 見 有 一 男 一 女 進 行 按 摩 動 作 , 感 到 有 礙 其 他 遊 人 觀 賞 的 心 情 , 故 作 勸 喻 , 惟 二 人 未 有 接 受 有 關 園 池 設 計 理 念 的 解 釋 。 園 池 管 理 認 同 該 保 安 員 在 處 理 過 程 中 有 需 要 改 善 之 處 , 會 進 行 內 部 跟 進 。

康 文 署 與 園 池 管 理 辦 事 處 透 過 定 期 聯 絡 , 及 與 南 蓮 園 池 管 理 諮 詢 委 員 會 定 期 進 行 會 議 , 檢 討 現 行 管 理 措 施 , 以 盡 量 平 衡 各 方 要 求 。 此 外 , 園 池 印 備 遊 園 小 冊 子 , 擺 放 在 入 口 處 供 遊 園 人 士 索 取 , 以 便 理 解 園 池 的 理 念 。

檔 案 編 號 ﹕ 1102008

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

伯爵府

我自己去過
覺得果度好似室外博物館
要守好多規則
我唔敢帶小朋友去
我家小朋友鐘意自由自在

大宅

原文章由 honglong 於 08-12-1 11:17 發表
我自己去過
覺得果度好似室外博物館
要守好多規則
我唔敢帶小朋友去
我家小朋友鐘意自由自在

Me too!

男爵府

南蓮始終都是彿門地
男女太close的動作在這裡做
好像不太好吧.
他們真的只是按摩嗎

大宅

好媽媽勳章

唔鍾意去! 麻麻煩煩成日比人監視住. 好唔自在. 成日要拖實個細,好驚比人話呢樣果樣唔得, 連企o係邊個位睇魚都要干涉. 入到賣小食度, 我見有茶具展覽, 想映相, 之前已經左望右望, 見唔到告示咪映囉........點知快門一响, 企o係5尺外果個亞哥就話唔映得! 咁我之前zoom左咁耐你又唔講! 出去之後先知告示貼o係出面.

別墅

上年去過啦,以後都唔會去:;pppp:
因為小朋友多,呢樣又話唔得,個樣又話唔俾.
e.g.小朋友睏,坐左響石頭上 / 走 / 嘈 / 食snack,全程好似俾人監視住,
樣樣都話唔准,總之去到邊都俾人話.
極之冇癮.
雖然管理員都係打工,
但佢地d態度真係不敢恭維!!!
各有前因莫羨人

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我去過2次覺得OK , 係唔比開腳架

大宅

琴日去咗, 俾管理員口頭警告咗兩次. 第一次, 囡囡唔肯乖乖地吃齊, 咁我帶佢出去玩, 佢咁咁識行, 仲意周圍走, 我見佢條褲松咗, 就坐係块石度幫佢整, 個女管理員即刻叫我要坐就係上邊d木登度坐. 第二次, 阿女整d沙俾個男管理員投訴.

總括環境唔錯, 但係周圍都有d管理員睇住.

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

我去過一次, 以後都唔會再去, 覺得好係犯人咁, 阿仔摸吓圍欄的繩, 及把腳踏在行人路與植物"交界"的3"高石級上, 都被人即時制止... 唉, 呢d嘢通街、通商場都見到架啦, 而且又唔係攪破壞
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

我去過一次, 以後都唔會再去, 覺得好係犯人咁, 阿仔摸吓圍欄的繩, 及把腳踏在行人路與植物"交界"的3"高石級上, 都被人即時制止... 唉, 呢d嘢通街、通商場都見到架啦, 而且又唔係攪破壞
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

水晶宮

印象中,果度好似係屬於政府,但就判左比志蓮管理.
但規矩多到記唔晒,
唔通果度唔係比人去遊覽既地方?
淨係可以靜修?

禁止訪問

大宅

我都覺得那裡的要求有些莫名其妙!

明明小山有石路上, 郤有路攔 "因要保護小草......." 整個小山遊人免進!

明明設有休閒處(有桌及長椅), 但小童吃小食都有人干涉!

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

都係既,正如去外地參觀教堂,
都唔會大聲講野、食野、更莫講男女互相按摩了!
入得去參觀都要尊重人地既宗教既。

原文章由 blee427 於 08-12-1 11:27 發表
南蓮始終都是彿門地
男女太close的動作在這裡做
好像不太好吧.
他們真的只是按摩嗎

珍珠宮

唔准食野係正常,但 "不 准 穿 學 士 袍 拍 攝 畢 業 照 片 、 不 准 帶 公 仔 拍 照"係點解呢,影響公園形象嗎 ?? "不 准 閱 報"又唔明,驚人番得太耐,阻住人??
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

水晶宮

車,我去過一次唔會再去
同老公去, 咁去到有個位 咪望到成個池既..咁風景又好, 果陣夏天, 又有風涼涼地, 咪 i 住我老公囉,,,個管理員飛身衝埋黎, 好似我地係度做愛咁誇張既語氣 叫我地分開,,,痴線架!

男爵府

係la, 小朋友揸住balloon 都話唔比入wor

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

但可以一棚自由痕大聲喧嘩參觀囉

首頁

尾頁

跳至