跳至

首頁

尾頁

複式洋房

bb好鍾意食手指, 但係我覺得好唔衛生咁,
又怕而家乾燥會令手指皮膚破損,
想俾佢食奶咀, 但佢又唔係好鍾意咁,
成日 "lur" 出嚟,
然後塞番自己隻手指入口...

大家喺手指同奶咀之間又點選擇呢??

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章 BK Milk勳章

我揀手指.
健康院姑娘話食手指容易戒d, 食奶咀無咁容易戒. 佢話只要六個月大bb識得揸住d野, 就自然唔記得食手指.

大宅

原文章由 小花媽咪 於 08-12-1 12:15 發表
我揀手指.
健康院姑娘話食手指容易戒d, 食奶咀無咁容易戒. 佢話只要六個月大bb識得揸住d野, 就自然唔記得食手指.

不一定是6個月後就戒到,
相反有好多啜手指啜到3,4歲,
d媽媽講用白花油呀,手指水呀都戒唔到,
日頭唔啜但到夜晚訓覺時會自自然然啜手指,
令到手指公d指甲&皮爛.
仲有bb大左四圍摸,更容易食d細菌落肚,
多左機會病囉.
奶咀係難戒,但一定比較衛生.
so 我寧願比奶咀.

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

我都無得捒
佢唔肯食奶咀..次次都lur返出黎
係都要食手我都無辦法
但我發覺佢近排好似食少左
唔知係唔係佢次次食我都拎開佢隻手
會唔會咁樣意識到mami唔比佢食呢
但我個人認為手比奶咀更難戒
因為奶咀係大人比佢
而手佢隨時都食到

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章 BK Milk勳章

都係, 但我都無得揀, 佢係鐘意食手指, 每晚瞓到半夜4點或5點就開始啜, 啜到天光食奶為止.
原文章由 SUISUIBEBE 於 08-12-1 13:40 發表

不一定是6個月後就戒到,
相反有好多啜手指啜到3,4歲,
d媽媽講用白花油呀,手指水呀都戒唔到,
日頭唔啜但到夜晚訓覺時會自自然然啜手指,
令到手指公d指甲&皮爛.
仲有bb大左四圍摸,更容易食d細菌落肚,
多左機會病囉.
...

複式洋房

我個仔開頭都係鐘意食手指, 但係我都係覺得食奶咀乾淨D同易介D. 所以都係俾佢食奶咀. 好彩佢食奶咀又OK喎. 依家仲開始食少左手指.

D姑娘話佢地見過D 3,4 歲仲食手指, 仲食到手指損哂流血都照食, 食到成個口紅色.....

不過食奶咀有個麻煩地方就係阿仔食奶咀食到瞓著左時個奶咀會因為佢鬆左口跌出黎, 但係到佢醒醒地就會發現個奶咀唔見左而係到呱呱叫要食返. 一晚嘈十次八次都幾煩. 希望佢快D學識自己執返個奶咀入口就好喇~

大宅

我都係choose奶咀,幾日人仔我已經教佢食奶咀,因為怕佢食左手指唔要奶咀,而奶咀係要我地比佢先有得食,而手指隨時隨地都可以食到,而我都覺得大個d會週圍摸好污漕,所以我比奶咀佢,有d人覺得手指易介d,我就唔係咁諗,因為我自己食手指食到6歲...

複式洋房

exactly!
我囝囝都係咁呀,
直頭食到 "sep sep" 聲~ 整醒埋我地.

原文章由 小花媽咪 於 08-12-1 15:19 發表
都係, 但我都無得揀, 佢係鐘意食手指, 每晚瞓到半夜4點或5點就開始啜, 啜到天光食奶為止.

複式洋房

咁請問你d手指有左右手會唔會有少少唔同架?
d 人成日話食手指會食到變型呀陰公.嚇死我~

原文章由 emily423 於 08-12-1 16:22 發表
我都係choose奶咀,幾日人仔我已經教佢食奶咀,因為怕佢食左手指唔要奶咀,而奶咀係要我地比佢先有得食,而手指隨時隨地都可以食到,而我都覺得大個d會週圍摸好污漕,所以我比奶咀佢,有d人覺得手指易介d,我就唔係咁諗,因為我自己食 ...

洋房

我仔仔都係咁。好準時半夜4,5點鐘就開始了。我以為佢肚餓,會起身餵佢。

原文章由 beansky 於 08-12-1 18:29 發表
exactly!
我囝囝都係咁呀,
直頭食到 "sep sep" 聲~ 整醒埋我地.

大宅

有得選擇一定選奶咀!!! 我大囝就係食到3歲幾,食到手指公起晒枕!! 點戒都唔得!!

好彩囡囡似乎幾受奶咀,反而少食手。

大宅

其實bb無咁快撐握到食奶咀,佢吐出黎唔係唔鍾意食,而係未識點啜實,好多時都要大人幫佢地住一陣,等bb啜實左就得;手指係好難戒,我細仔食到歲半都仲食緊,仲要2隻手一齊食

複式洋房

佢lur出嚟係因為佢未識食奶咀, 你要幫佢一陣, 等佢啜實左先放手, 啜啜吓佢就會識食
我選擇奶咀比亞仔, 因為我自己細個時係食手指, 食到6歲都仲食緊, 我記得食到手指損晒都要食, 亞媽話要每晚足住我隻手瞓, 足足要成個月先介得到, 我而家有一隻手指公係扁D架, 因為啜到扁左
原文章由 beansky 於 08-12-1 11:39 發表
bb好鍾意食手指, 但係我覺得好唔衛生咁,
又怕而家乾燥會令手指皮膚破損,
想俾佢食奶咀, 但佢又唔係好鍾意咁,
成日 "lur" 出嚟,
然後塞番自己隻手指入口...

大家喺手指同奶咀之間又點選擇呢?? ...

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

叫佢拾黎食..無可能
我個大女以為 16 個月///半夜3更///就係度喊....

原文章由 luckymic 於 08-12-1 15:59 發表
我個仔開頭都係鐘意食手指, 但係我都係覺得食奶咀乾淨D同易介D. 所以都係俾佢食奶咀. 好彩佢食奶咀又OK喎. 依家仲開始食少左手指.

D姑娘話佢地見過D 3,4 歲仲食手指, 仲食到手指損哂流血都照食, 食到成個口紅色... ...

大宅

我個仔兩樣都要 食住奶咀瞓咗,幾個鐘後甦一甦又放自己手落個口度.
我個女個時兩樣都唔要...好好架...

複式洋房

我認為千萬唔好比bb食手指﹏
食奶咀起碼你收起個奶咀佢奈你唔何﹏
但係手指係跟身﹏想誡就好難﹏

不過好可惜...
我個女兩個月大唔肯食奶咀﹏
不停塞隻手入個口度啜....>0<

男爵府

呢幾日BB好猛掙,我買左個安撫奶咀比BB,BB1-2個月開始係靠個嘴同埋手去認知事物,算係最初學習的第一個途徑,如果奶咀同手指都唔比BB餟,我覺得弊多於利。

男爵府

如果我揀, 會揀手指
因佢食手個動作其實對佢大肌肉係好

男爵府

原文章由 cherrian 於 08-12-8 11:30 發表
如果我揀, 會揀手指
因佢食手個動作其實對佢大肌肉係好

另..其實bb有口腔期, 當呢個時期滿足左, 之後就唔會再啜
我見好多食手, 放野入口搞左好耐唔甩o既bb, 多數係媽媽好強烈唔比佢做, 同埋媽媽好少抱

別墅

hi Cherrian, how come you are full of parenting knowledge especially about breastfeeding. i jas want to show my
admiration here.

My bb keeps sucking her thumb and becomes less willing
to be breastfed. can the thumb sucking be the reason?
what can i do?

原文章由 cherrian 於 08-12-8 11:33 發表

另..其實bb有口腔期, 當呢個時期滿足左, 之後就唔會再啜
我見好多食手, 放野入口搞左好耐唔甩o既bb, 多數係媽媽好強烈唔比佢做, 同埋媽媽好少抱

首頁

尾頁

跳至