自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

派比我個單位間格好唔見洗, 好想佢派返同邨另一個間格(式者大d單位更好啦, 但我知機會好低), 咁我可以點寫拒絕原因想要另一個間格呢?

房署封信又話唔合理原因會唔受理!

禁止訪問

大宅

原文章由 彤b^^ 於 08-12-1 13:10 發表
通常唔係C過人,或者有D特別D既野(E.G..有醫生信,或社工信幫你寫要照顧老人家OR屋企人幫你睇)都會當不合情理,
但點寫既話,就你係咩原因唔要,就點寫啦,乜都寫晒落去,佢唔理先再算,總好過咩都唔寫,, ...

但我好驚到時佢話我唔合理唔分屋比我
咁佢又比人有3次機會比人...........

其實係咪間屋冇特別野, 而你唔要, 就當不合理理由, 直接派第2次機會?定係不合理理由就唔派屋比你呀?

[ 本文章最後由 manabcd 於 08-12-1 13:28 編輯 ]

禁止訪問

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我前兩次分配公屋,當時我兩個小朋友大仔唔夠2歲,細仔得幾個月,佢派左D超舊井字形公屋,我看見門前的欄桿,就好驚個小朋友會跌落去,果條欄桿真係好低,連自己行都驚,我照寫佢都話我唔合理 第二次間屋天花漏水,已經嚴重發霉,我梗係唔想要,我有講明情況,佢一樣話唔合理,我都唔知點先算合理!

禁止訪問

大宅

原文章由 彤b^^ 於 08-12-1 13:32 發表
hehe,回快左TIM,,
係呀,冇特別既野(即我之前提過既,自殺,有追數等等,爆屎"佢" 呢D)而唔要,佢都當一次唔合理,
如果趕既,唯有頂硬上要左佢,唔係既就當買個機會,等佢派2 OR 3 次 (如果3次都唔合情理咁拒絕,就會取消,要 ...

唔該晒, 咁即係唔驚佢第1次就out我, 我都一樣有3次機會
咁其實我可唔可以照直寫~我想要個大d單位~

咁你果2次點寫架? 係咪一次比一次好架?

禁止訪問

珍珠宮

原文章由 彤b^^ 於 08-12-1 13:38 發表
我派左2次都係派呢隻屋,一來我多數都得自己一個人睇仔,我大仔又唔受控,我有時咩住細佬都捉佢唔住,我自己諗,都嚇傻左啦,而且...我真係好怕高20幾樓,行過都嚇死,唔通唔出街咩不過冇法啦,所以只可以諗,如果個個都唔要, ...

我又係1個人照顧兩個BB,所以你既感覺我好明,我覺得果類樓真係唔適宜派俾有BB的家庭,好易出嚴重意外

珍珠宮

原文章由 manabcd 於 08-12-1 13:37 發表

唔該晒, 咁即係唔驚佢第1次就out我, 我都一樣有3次機會
咁其實我可唔可以照直寫~我想要個大d單位~

咁你果2次點寫架? 係咪一次比一次好架?

第一次你照寫就得,因為我都唔知佢點為止合理,就算係唔合理,你還有2次機會,我都算一次比一次好,第一次真係差到冇人有

大宅

原文章由 kittylam 於 08-12-1 13:45 發表

第一次你照寫就得,因為我都唔知佢點為止合理,就算係唔合理,你還有2次機會,我都算一次比一次好,第一次真係差到冇人有

咁就好啦, 等我仲睇佢比我d文件, 以為唔合理就唔派比我, 嚇左我幾日

咁你最後派左邊到呀, 房署真係跟你d原因派?

珍珠宮

原文章由 manabcd 於 08-12-1 13:52 發表

咁就好啦, 等我仲睇佢比我d文件, 以為唔合理就唔派比我, 嚇左我幾日

咁你最後派左邊到呀, 房署真係跟你d原因派?

第二次派我冇要,佢有張表問你你想派去邊度,我填左粉嶺擁盛苑,可能冇屋,之後佢派左上水清河村大單位(新樓)比我!

大宅

原文章由 kittylam 於 08-12-1 13:59 發表

第二次派我冇要,佢有張表問你你想派去邊度,我填左粉嶺擁盛苑,可能冇屋,之後佢派左上水清河村大單位(新樓)比我!

哦~原來你都係住粉嶺, 我娘家都係粉嶺, 唔錯喎分左大單位
我今次係揀東涌架, 3個人佢派左細單位比我, 但入面d屋好似係大過市區, 所以我唔知佢肯唔肯派個中單位比我呢

大宅

推下先~~有冇人好似我咁寫想要大d size而房署又真係派比你呢?

首頁

尾頁

跳至