自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

星期日睇完無線一個關於打疫苗嘅節目,有啲話打好,有啲話唔打好,都唔知邊個先真???

伯爵府

我都有睇,不過,有疑問 若果真係堅持唔比小朋友打疫苗,小朋友將來要返學,學校要睇針咭,咁會唔會無學校收呢

原文章由 venus.c 於 08-12-1 13:58 發表
星期日睇完無線一個關於打疫苗嘅節目,有啲話打好,有啲話唔打好,都唔知邊個先真???
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

學校收你,就會叫你去攞健康証明,
無論你打唔打同打0左幾多都好,
學校都要你俾錢醫生攞張健康証明架~
唔關針咭事~~
原文章由 tsuitung 於 08-12-1 14:00 發表
我都有睇,不過,有疑問 若果真係堅持唔比小朋友打疫苗,小朋友將來要返學,學校要睇針咭,咁會唔會無學校收呢

大宅

我冇睇, 可唔可以講吓個節目話邊隻針要打, 邊隻針唔好打?

伯爵府

哦~明白晒!Thanks!

原文章由 ankle 於 08-12-1 14:06 發表
學校收你,就會叫你去攞健康証明,
無論你打唔打同打0左幾多都好,
學校都要你俾錢醫生攞張健康証明架~
唔關針咭事~~
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

子爵府

但有对夫婦好搞笑bor, 講到明一出世就咩針都5打.....
如果其他人有样學样既, 到时分分鈡整多鑊sars出嚟咪pk囉....
都5知啲人個腦唸咩既.....

大宅

我家姐個同事都無同小朋友打,因為佢信法輪功架

所以宗教都好大影響

原文章由 chinghomama 於 08-12-1 14:16 發表
但有对夫婦好搞笑bor, 講到明一出世就咩針都5打.....
如果其他人有样學样既, 到时分分鈡整多鑊sars出嚟咪pk囉....
3孩家庭,壓力山大

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我前幾日睇discovery有一個媽咪都係咁做, 但我就一定唔會咁做

珍珠宮

醒目開學勳章

係 law, 咁對社區黎講...增加傳染病既風險咕喎..........

原文章由 chinghomama 於 08-12-1 14:16 發表

伯爵府

聽人講,如果係自閉症小朋友,打1歲果支針,會令病情惡化,所以好多有自閉症小朋友o既家長都選擇唔打﹗

可以咁講,如果一個正正常常o既小朋友家長,一定唔會因為支針有機會增加自閉症風險而唔打;反之,如果小朋友腦部已經有問題的話,就會盡量避開會令小朋友惡化o既所以野喇﹗

做人父母,當然係關心自己小朋友o既健康多過社區風險啦﹗針唔拮到肉係唔會知痛

男爵府

點解,佢地咁堅持唔打既??

珍珠宮

原文章由 ho_mama 於 08-12-1 14:48 發表
係 law, 咁對社區黎講...增加傳染病既風險咕喎..........

就算唔諗到咁遠,
女仔唔打德國麻疹, 將來有bb時......冇心咀咒呢類父母o既仔女, 我只係講事實

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我果日出咗街無睇呢個節目, 當中其中一人係bk mama, 喺另一個topic有講過, click下去睇睇....

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1871281&extra=page%3D1

原文章由 venus.c 於 08-12-1 13:58 發表

水晶宮

我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

其實我會打基本政府要打 + 肺炎針

子爵府

原文章由 titankaine 於 08-12-1 15:10 發表
其實我會打基本政府要打 + 肺炎針

me 2, 流感針我都無同個仔打, 水痘亦係....
我都覺得基本既防疫針係一定要打既, 但多余既, 咪睇個人須要囉, 但如果講到由出世到大咩針都5打, 我好5認同囉, 衰啲講句, 累到自己好啦, 咪累到其他人至好.....

大宅

德國麻疹疫苗 will expired too!!

The inject only protect the teacher from infect 德國麻疹 from the students.

原文章由 goat 於 08-12-1 14:59 發表

就算唔諗到咁遠,
女仔唔打德國麻疹, 將來有bb時......冇心咀咒呢類父母o既仔女, 我只係講事實

大宅

好媽媽勳章

我暫時淨係同仔仔打針咭上有的疫苗~
打唔打針都係各人有各人睇法~
而我覺得野幾多針都好~
始終增強個人體質先最重要!

珍珠宮

原文章由 st 於 08-12-1 15:17 發表
德國麻疹疫苗 will expired too!!

The inject only protect the teacher from infect 德國麻疹 from the students.

下? 當年宣傳唔係話為左孕婦、嬰兒安全, 所以先要女生打咩? 唔通我比政府宣傳厄?

珍珠宮

節目入面果位"自然療法專家"好似無咩 point 令人信服唔打針 lor

之前有人 post 過話 d 防疫針入面有防腐劑 & 好多雜質,個節目又無提 wor,唔知係唔係驚比人告!

[ 本文章最後由 webjen 於 08-12-1 15:24 編輯 ]
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

珍珠宮

原文章由 talkymum 於 08-12-1 15:21 發表
之前聽過另一個講法.而家好多細路仔大陸落黎.大陸無mud針打(近年多左).佢地係dirty既地方成長build up左抵抗力.佢地黎香港帶左好多病黎.包括肺結核同肝炎.香港細路係靠打針.如果部份細路唔打針.佢地味好危?打針既理 ...

依我所知, 八十年代出生o既大陸小朋友已經有得打(再之前我就唔清楚),
而且佢地黎香港前(當然係指單程證), 係要到衛生部門檢驗同打針, 理論上八十年代到香港o既大陸人(even係成人) 係冇事o既,
但窮困地區有冇bb打針呢回事我就唔知, 檢驗身體呢part有冇人有辦法跳過亦唔知

首頁
12345...6

尾頁

跳至