母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

我想問若我上班時並沒有pump 奶,我的奶會否停止? 其實係因為我現在pump出來的奶量好不固定,所以攪到我好無心機,但我又好想餵我的bb喎,所以才有這樣的矛盾,請分享你們的意見。謝謝。

子爵府

爸B勳章

泵奶次數少,份量亦會自然少,
這是相輔相承的事。

除非您自己增加泵奶次數,
咁就會多d。
My child, you hold the whole of my heart in your small hands

別墅

原文章由 SandyCPS 於 08-12-1 14:14 發表
泵奶次數少,份量亦會自然少,
這是相輔相承的事。

除非您自己增加泵奶次數,
咁就會多d。

其實之前我有問過健康院的護士,佢同我講若我有埋身餵,一樣會有奶,未知這是否正確。

大宅

原文章由 kennis102 於 08-12-1 12:36 發表
我想問若我上班時並沒有pump 奶,我的奶會否停止? 其實係因為我現在pump出來的奶量好不固定,所以攪到我好無心機,但我又好想餵我的bb喎,所以才有這樣的矛盾,請分享你們的意見。謝謝。 ...

我系另外你個話題度有覆左你!!
我同你一樣,慢慢開始少奶喇,我都繼續每日下午系公司pump.都系得120-140ml左右,我都堅持架,健康院護士話到左一歲早晚埋身都夠,不過我諗住有咪比多點佢食囉,多1ml 就多1ml 喇!!

大宅

16個月啦

現在我要返工,早、黃昏、晚埋身餵
下午一餐奶粉
但阿囡不願食,勁哭
婆婆叫我不好再餵人奶,話會令bb勁黏身
點算好呀!!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

原文章由 shkln 於 08-12-1 14:33 發表
下午一餐奶粉
但阿囡不願食,勁哭
點算好呀!!

我同你差唔多,平日早晚埋身,中午泵一次,囡囡要補兩餐牛奶,
婆婆又係話唔好再餵,因為越耐越難戒,BB真係好黏我,
囡囡都肯食樽同牛奶,但眼瞓就一定要我餵,話唔餵佢,
佢即刻喊要好悽涼咁。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

shkln,

16個月, 係咪已經2-3餐固體啦? 埋身餵3次仲要俾奶粉?

我99都叫我唔好餵 ... 但我解釋俾佢知, BB唔識用BOTTLE, 就算PUMP出黎用杯, 都要等佢大D.

其實你都努力左16個月, 真叻! 仲餵唔餵, 要睇你有幾堅持, 同對奶粉有幾抗拒, 同你要唔要返工.

下午一餐奶粉
但阿囡不願食,勁哭
點算好呀!!

[ 本文章最後由 YYZ 於 08-12-1 16:10 編輯 ]
做o左740天奶媽, 終於收工啦! 各位繼續努力哦!

別墅

好媽媽勳章

黏身有乜問題? close d 咪仲好

大宅

我要返工的,七點鐘離開屋企,六點才回家。黏身即是BB會喊得好悽涼咁想飲媽媽奶,但媽媽要未返工,在電話度聽見佢不停喊,(我阿媽話佢喊足成個鐘),做阿媽的個心好

公爵府

下午一餐奶粉
但阿囡不願食,勁哭
點算好呀!!

我大仔在一歲後已食3餐solid food. 即是說當我返工後, 他便沒有食奶, 只是食solid food.

我早上餵完他後, 一直到晚上我放工他才食奶奶.

你bb 已16個月, 在你返工其間可以不吃奶的了.

伯爵府

我個女已經28個月大了....佢係好正常1日3餐, 但係奶....佢瞓著要食, 口渴要食, 玩玩吓都要食...好采我係fulltime媽媽....

大宅

我餵咗一年, 做咗大半年全泵型... 幾個月前夜晚俾返亞囡埋身食, 佢又肯食呀~
我返工時都會泵奶, lunch 會泵一次架, 放工飛返屋企再泵多轉, 連埋朝早, 夜晚兩次, 亞囡未食粥之前我係一日泵四次的, 夠亞囡食, 唔使點補奶粉, 不過自從佢食粥之後, 就食小兩餐奶, 我就泵小d, 泵疏d, 之後就開始小奶, 同埋黎 m 勒, 所以, 如果你想 keep 住俾佢食, 你要繼續定時去泵佢出黎, 如果佢唔肯用樽, 你又要返工, 但係又想佢食人奶, 就狠心點都要, 你轉做全泵, 全用樽餵唔俾佢埋身食, 幾日之後佢可能會開始接受... 不過果幾日就可能會唔捨得佢咁可憐囉~

別墅

原文章由 bonbon16 於 08-12-1 14:27 發表

我系另外你個話題度有覆左你!!
我同你一樣,慢慢開始少奶喇,我都繼續每日下午系公司pump.都系得120-140ml左右,我都堅持架,健康院護士話到左一歲早晚埋身都夠,不過我諗住有咪比多點佢食囉,多1ml 就多1ml 喇!! ...

你有否谷奶?

別墅

原文章由 OneOneMa 於 08-12-2 12:31 發表
我餵咗一年, 做咗大半年全泵型... 幾個月前夜晚俾返亞囡埋身食, 佢又肯食呀~
我返工時都會泵奶, lunch 會泵一次架, 放工飛返屋企再泵多轉, 連埋朝早, 夜晚兩次, 亞囡未食粥之前我係一日泵四次的, 夠亞囡食, 唔使點補 ...

d 人話只靠泵會慢慢會無奶,你真係好嘢!!

大宅

只靠泵唔會慢慢冇奶架... 如果唔係點會有咁多全泵型奶媽呢? 只要你識得泵, 泵得清就唔會慢慢小奶/冇奶。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊