懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

香片.....係唔係唔飲得架?

男爵府

香片係涼架, 唔係咁好
如果真係好想飲茶的話, 飲普李會好d

Birth   7 Mar
出世  3.04 kg        1個月 4.5 kg
2個月 5.93 kg        3個月 6.73 kg
4個月 7.4 kg          5個月 8.1 kg
6個月 8.57kg

大宅

原文章由 波波波 於 08-12-1 15:01 發表
香片.....係唔係唔飲得架?

星期六去左一個講座, 有個婦科醫生話, 一日唔好飲超過6杯茶, 所以你飲一杯唔使太驚

大宅

原文章由 littlelittlepig 於 08-12-1 15:22 發表

星期六去左一個講座, 有個婦科醫生話, 一日唔好飲超過6杯茶, 所以你飲一杯唔使太驚

我都有去呀! d 人見到張slide咁寫仲好驚訝tim!

大宅

回覆 #1 波波波 的文章

我間唔中都飲,飲水會嘔,所以飲小小無所謂架.

別墅

咁都好d, 我飲左一杯, 而家唔敢飲喇

原文章由 littlelittlepig 於 08-12-1 15:22 發表

別墅

普李好濃架啵, 唔係唔可以飲濃茶咩?
我唔係好識分呀~

原文章由 Tigerpooh 於 08-12-1 15:04 發表
香片係涼架, 唔係咁好
如果真係好想飲茶的話, 飲普李會好d

別墅

我都係咁呀, 所以真係好忍唔住飲左一杯
唔知會點既呢.......

原文章由 小小車厘子 於 08-12-1 15:33 發表
我間唔中都飲,飲水會嘔,所以飲小小無所謂架.

男爵府

原文章由 波波波 於 08-12-1 15:56 發表
普李好濃架啵, 唔係唔可以飲濃茶咩?
我唔係好識分呀~

梗係唔好沖到咁濃la, 只係有d色水調下味咋。始終茶係有咖啡因成份, 孕婦飲得多係無益架

http://big5.jiexieyin.org/show.aspx?id=2708&cid=111
孕婦可以喝茶或咖啡嗎﹖茶和咖啡中含有較多的咖啡因。咖啡因是中樞神經興奮劑,排泄較快,對成人毒性不大,但它可降低胎兒出生體重。因胎兒敏感性強,所以建議孕婦不宜飲用可樂型飲料,不飲濃茶和咖啡。

Birth   7 Mar
出世  3.04 kg        1個月 4.5 kg
2個月 5.93 kg        3個月 6.73 kg
4個月 7.4 kg          5個月 8.1 kg
6個月 8.57kg

複式洋房

我平時勁鐘意飲茶,有左之後唔飲得真係好辛苦,我估好似d人吊煙引,吊咖啡引一樣
我自己就盡量避免,最多去酒樓飲茶時,沖少少茶,加d色水又等杯水無咁啖口
響公司我有時加2片檸檬落杯水度,響屋企食完飯吊茶引我就叫工人煲薑茶比我,好過齋飲水
我覺得懷孕9個月,最難捱唔係要介口食野,而且介口飲野,茶又唔得,酒又唔得,可樂又唔得,凍野又唔得,淨番比我既選擇,只有熱檸水....
有時我都會偷偷地叫杯凍檸茶,偷飲完個人開心一日!!

大宅

原文章由 keio 於 08-12-1 15:29 發表

我都有去呀! d 人見到張slide咁寫仲好驚訝tim!

係呀,我都好驚訝, 因為我以為一杯都唔好飲, 點知係唔好飲多過6杯咁多...

子爵府

我開頭都係唔係好敢飲o家, 不過耐o左就唔係好理, o尼o家都有飲o下coffee同奶茶o家, 不過每次唔會飲好多, 唔夠半柸左右o拉, 同埋一星期而飲1,2次, 應該都冇問題o拉~

可樂都會飲幾啖o家~

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

我以前習慣每日早餐都飲一杯熱奶茶, 初時有咗bb唔知唔飲得, 6w時作小產, 唔知關唔關事, 後來聽人講原來唔飲得濃茶, 就即刻戒咗奶茶, 而家每日都只係飲熱檸水, 好寡. 有時都會飲杯好淡嘅檸茶, 個人真係開心好多, 心靈安慰啩.

大宅

我買decaff 0既茶﹐雖然提唔到神﹐但好過無。

原文章由 tantanmama 於 08-12-1 17:44 發表
我以前習慣每日早餐都飲一杯熱奶茶, 初時有咗bb唔知唔飲得, 6w時作小產, 唔知關唔關事, 後來聽人講原來唔飲得濃茶, 就即刻戒咗奶茶, 而家每日都只係飲熱檸水, 好寡. 有時都會飲杯好淡嘅檸茶, 個人真係開心好多, 心靈 ...

大宅

我生之前每日都飲幾杯,而家bb出世就快1個月,唔知會有什麼問題.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 陪月勳章

飲淡淡地既普利都ok既。。。 我通常1杯水加1-2滴。。。過下口引。不過就真係冇飲咖啡。但飲過一次雪碧。。。

別墅

飲少少唔驚架,我間中去飲中茶時都飲,但最好沖淡d啦,當然唔好日日飲啦

大宅

No problem, I had two child, during pregnant period, I take no restriction. daily ice lemon tea or ice milk tea as I like. My lovely baby now nearly 5 & 2 y.o
very good wor

別墅

咁我都冇咁驚, 有時真係好難忍口架~

首頁

尾頁

跳至