婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我宜家係同99住既,係之前我同c6住果度太細(冇廳冇房),咁我地為左將來搬左反去同99住,係為左生bb同埋我c6有5個家姐佢係細仔,我諗住遲早都要照顧佢(99)架啦!基本上我地初頭搬反去都冇咩野,因為我地都係早出晚歸架啦(一早都知佢唔識煮飯架啦,又要扮廚神)!自從我上年有左bb之後就發覺99好唔掂啦,屋企d野好dirty,因為有左bb之後係屋企時間多左好多,有時想係屋企整下野食,d用具又”油到死”,都唔緊要啦,我咪日日出街食囉!
到左今年3月我個bb出世啦!我就請左個工人,而家好多野工人都攪左架啦!感覺放心好多了!但係仲有好多好多所碎既野,點解同99講極都唔明既,99好like夜晚開機洗3(因為獲獲都洗到成11點果時岩岩就係我bb要食奶既時候,因為bb食完奶好多時又11點半12點,工人又要洗樽,明早bb又好早起身,工人都成日唔夠訓架啦),叫左佢日頭先開會好d,洗好左可以放係機入面,等bb訓左工人咪可以”浪3”囉!c6同佢嘈過好多次架啦!都仲係咁呀???
另外我99份人真係好”尼啡”,真係真係做咩都好唔掂架,樣樣都好求奇,係屋企食飯獲獲都食到個地有飯(提左佢小心d佢又話冇,明明成地都係架啦),果日買左d冰糖反黎又走去入黎個樽到(叫左佢交比工人架啦),咪又係倒到有幾粒碌左落地,如果執唔晒又野蟻,(我既意思係佢成曰都整到d地方好dirty,之後問反佢,佢又唔認係佢做過)仲有仲有好多好多不是,真係講都講唔晒。
宜家我真係好驚呀!我bb一日一日開始大過啦!宜家準備學行,我好驚佢又唔知整左d咩係地下,我個bb唔知又擺入口呀?
我已經試過係屋企地下執過藥丸、珠仔(佢穿手鏈果d野),仲有尋日連針線我都執到呀!你地教我點算好????
仲有叫過99唔可以比bb食其他野(未經我批准,因為我bb宜家得7個幾月),我有一日反去阿仔張網床,見到有d餅,問咩事,工人就話唔知,我問99佢就話可能佢自己食果時唔小心跌左落去喎,咁大個大話都講得出,真係比人笑死呀!d人成日講請左個工人有個老人家睇住好d喎,我一d都唔覺喎,宜家仲要我叫工人睇埋99添呀!我真係好想好想搬走呀!不過....鬼叫我窮咩?次次諗起呢個位就好想

[ 本文章最後由 kineey 於 08-12-3 12:40 編輯 ]

大宅

樓主~老人家係咁架,你99係咪好老喇?
樓主好似對你99太多要求了~照理你地住係99屋企仲要咁多要求,佢唔鬧你都算偷笑了...
我反而覺得你99好慘~

大宅

我99 72歲囉!
我唔係好多要求比佢架,我只係想d地方clean d,總知唔想攪到bb就得架啦!佢既野根本我就唔想知添呀!

男爵府

回覆 #2 Cat1218 的文章

同意!!

大宅

係咁架la,,如果你99唔係陰濕惡毒嗰種,,唔係太過份嘅,,隻眼開隻眼閉咪算囉,,好多老人家都係咁,,都幾廿歳人,,好多機能都退化晒,,好多時連佢自己都控制唔到,,你仲想佢點吖??唔係話幫你99講好說話,,而係你既然都一定要同佢一齊住,,大家都係互相遷就,,冇話邊個就晒邊個嘅[嗰啲皇太后除外!]

你都識話佢話極都唔聽,,連你老公同佢嘈都冇辦法,,咁唯有自己用另一個角度去諗,,又有人幫你手,,就當為咗BB做多少少,,屋企日日清囉,,又或者貼張大字報寫晒啲規條同作息時間,,話係俾工人睇嘅,,不過大家都要留意,,咁你99見到就會提醒自己,,有時啲嘢點話都冇用,,佢哋個生理時鐘就係咁,,習慣咗幾時做乜就做乜,,一到時間對手就自然去做,,腦筋又唔靈活,,記性又差,,同佢拗就只得鬧交收場,,好無謂!!

放鬆啲,,睇開啲,,對自己先至會有幫助!!

別墅

原文章由 kineey 於 08-12-1 16:55 發表
我宜家係同99住既,係之前我同c6住果度太細(冇廳冇房),咁我地為左將來搬左反去同99住,係為左生bb同埋我c6有5個家姐佢係細仔,我諗住遲早都要照顧佢(99)架啦!基本上我地初頭搬反去都冇咩野,因為我地都係早出晚歸架啦(一早都知佢唔識煮飯架啦,又要 ...

你都話你c6要照顧你99 ka la...
咁唔好咁介意個工人要照顧埋佢la...

男爵府

回覆 #5 wmpl 的文章

agree!!!

大宅

原文章由 kineey 於 08-12-1 17:13 發表
我99 72歲囉!
我唔係好多要求比佢架,我只係想d地方clean d,總知唔想攪到bb就得架啦!佢既野根本我就唔想知添呀!

你99呢d污租惡習已經形成左72年,加上佢有番咁上下年紀,對眼都差左好多了,我相信佢自己都唔想,好似你話果d珠仔吖.針線吖,咁細微嘅野佢根本好大可能係睇唔到跌左去邊,唔好怪佢喇~or你配副眼鏡俾佢,呢d情況佢一定會有所改善 ,可能佢會覺得自己個新抱咁細心,對自己咁好,就會努力改變添
bb健康當然重要啦,但有時真係無辦法,因為你同佢住埋一齊,自己就唔可以要求咁高了,為有辛苦你同個工人多d了...

大宅

複式洋房

哇..你 99 72 AGE..係咁架啦.
佢真係一位老人家黎架..
要諗返下..佢地既年代先得架...
你咁老..仲要佢改咁多野..真係有D難度..
我婆婆都係咁架..又係7X AGE..
同你 99 一樣咁DIRTY...同一樣野..食野食到四圍都係..唯有幫佢執手尾LOW>..
佢已經好老架啦...唔好要求佢咁多..

大宅

我係一d都唔介意要工人照顧埋99,我只係想講我地同佢講極佢都係唔聽我地講野(我都係想件事情好姐), 例如洗3咁,佢可以日頭做, 仲有好多野叫左佢比工人攪就得囉佢又要攞黎攪,攪完咪又係要人跟佢手尾,仲有佢睇唔到細果d野,一d都冇怪佢,最緊要佢出聲姐,工人唔做,我地都一定幫佢做, 仲有大家都相處左一段時間,佢係唔係only細野睇唔到呢?呢d就心照啦! 佢份人根本就"樣樣都尼啡"咩都求其, 同佢好聲好氣講又唔接受,仲要駁反你, 根本就冇聽過人地同佢解釋,佢只有搵藉口黎駁反我地, 可能xxx.....或者xxx.....仲有就係成日屈工人添呀(呢d都冇話佢架啦)!

民房

我99都係咁架..佢64佢都好dirty架.仲要佢又好神婆添,成屋都係拜神野,佢果邊屋放唔晒就放我地呢邊,我亞b2月出世,叫佢執d野佢又話我有左唔可以執野添.我氣管唔好叫佢唔好上香(我本身返教會,我老公又唔會上香)一間3百幾呎嘅屋有3個上香位,佢每次上香我一'文'到就係咁咳佢都唔理,都係照上.我99對我離講佢大把野我都覺唔好架啦!但係呢d係佢一向嘅習慣,呢個習慣跟左佢大半世,點可能叫佢一時三刻可以改到,係佢角度佢覺得有咩問題我地以前都係咁,因為年紀大又同社會脫節好多野佢都會覺得係理所當然架!有時我覺得一個老人家堅持要去做家務可能佢怕你地覺得佢冇用,同佢怕自己冇價值!放鬆d啦!起碼佢唔係一個蠻不講理嘅人已經好好啦......

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我太99都係咁,不過佢89歲啦...
成日整左d野周圍都係,又唔認...

不過無辦法,鬼叫佢老咩,自己老左仲可能衰過佢呀...

水晶宮

體諒下老人家啦
我爺爺80幾,食野唔自覺咁掉d飯出黎,眼又睇唔清楚,耳又聽唔清楚,,,點忍心仲話佢丫,,
你估個老人家仲好多年命咩? 你估佢好想係咁樣架咩,,,,

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

原文章由 shannnb 於 08-12-2 06:15 發表
體諒下老人家啦
我爺爺80幾,食野唔自覺咁掉d飯出黎,眼又睇唔清楚,耳又聽唔清楚,,,點忍心仲話佢丫,,
你估個老人家仲好多年命咩? 你估佢好想係咁樣架咩,,,, ...

agree

男爵府

可能樓主接觸得少老人家,唔識同老人家相處?同一間屋住係要大家就下,跌飯落地有咩大不了?執就得啦!好多野唔好咁執著,日子好過d,況且,你住係佢屋企,美其言係照顧佢,實質呢?無咩理由要佢改變生活方式來就你.

大宅

我都知係要相就,我講出黎食飯果d只係一個事例(dirty可以清潔反),姐係講佢個人dirty姐,我係想講我地同佢講d野,又唔接受下我地既意見,仲有我宜家提出既野,就係唔想將來有一日發生係我地個bb身上,佢d野”好尼啡”,地下藥又有,針線又有,有時工人都跟唔到咁多架,我地又要反工。叫佢唔好比野bb食,佢又比,我只係唔想比佢同工人亂比野bb食姐,99佢自己都做唔到仲點管個工人喎!

洋房

能相處到好的就係寶 , 相處唔到的就會數 (仲好衰 )

男爵府

原文章由 jacob614 於 08-12-2 10:24 發表
可能樓主接觸得少老人家,唔識同老人家相處?同一間屋住係要大家就下,跌飯落地有咩大不了?執就得啦!好多野唔好咁執著,日子好過d,況且,你住係佢屋企,美其言係照顧佢,實質呢?無咩理由要佢改變生活方式來就你. ...

我都覺得你對老人家要求太高, 可能你真係唔習慣同老人家相處啫~~

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

七十幾歲既老人家咁多年既生活方式都慣左係咁,已經係冇得改冇得變!
你地明明喺出面住都要踩隻腳搬返去同99住,一齊住又嫌呢樣嫌嗰樣乜乜物物!你怪得邊個?
而且你99又唔係d咩賤人99,只係佢既生活方式你接受唔到+唔鍾意!
一係你就搬,一係就送佢去老人院囉~

首頁

尾頁

跳至