家事百科

跳至

首頁

尾頁

男爵府

這幾天可能天氣轉變,也可能由於冷縮熱漲的關係,家裏的大門(實木門)門鎖當用匙扭開時,變得很緊,有時甚至關不上,怎麼辦?

珍珠宮

2024年龍年勳章

我都係咁﹐好煩。

大宅

好媽媽勳章

原文章由 vnice 於 08-12-1 14:20 發表
這幾天可能天氣轉變,也可能由於冷縮熱漲的關係,家裏的大門(實木門)門鎖當用匙扭開時,變得很緊,有時甚至關不上,怎麼辦?

冷縮熱漲的空間不夠 可能要刨門或鉸位

男爵府

噢! 有沒有方法可以diy 呢? 這小不算小,大不算大的問題,要找師傅來處理,人工會很貴啊!
這門並不是新造的,但只有今年才出現這問題!?

原文章由 jim182 於 08-12-1 14:44 發表

冷縮熱漲的空間不夠 可能要刨門或鉸位

大宅

好媽媽勳章

原文章由 vnice 於 08-12-1 15:11 發表
噢! 有沒有方法可以diy 呢? 這小不算小,大不算大的問題,要找師傅來處理,人工會很貴啊!

DIY 可以試試
買個木刨或木鑿 拆開鉸位 鑿深一點 應該OK
不過最好都係師傅做會較適合 人工最多300-400

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

大門我覺得唔好DIY LA, 一來門比較貴, 有乜錯手, 執手尾可能重貴, 二來大門好重, 你拆出來可能裝唔返又或者整傷自己.

原文章由 vnice 於 08-12-1 15:11 發表

大宅

我屋企大門都有呢個問題,請問可以係邊樹揾到呢類師傅呀?

原文章由 jim182 於 08-12-1 17:21 發表

DIY 可以試試
買個木刨或木鑿 拆開鉸位 鑿深一點 應該OK
不過最好都係師傅做會較適合 人工最多300-400

首頁

尾頁

跳至