母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

我停左三個月,我想餵返可以點做呀?

大宅

以前0係bk, 見過有人分享過一個CASE, 停左已經冇奶, 又可以再有返, 但要下好多苦功, 個CASE係來自台灣既, 你試下SEARCH下. 有冇媽咪有印象?

再唔係打俾CONSULTANT 問下!
做o左740天奶媽, 終於收工啦! 各位繼續努力哦!

男爵府

可以, 不過真係要下好多苦功, 但唔代表唔得, 只要有決心, 凡事總有機會. 加油 唔好輕易放棄, 以下條 link 可以有多少少資料.

http://www.bfvghtc.org/html/faq13.htm

男爵府

Hi, 係我呀, 琛仔媽, 點解停咗又想餵返? 言仔冇事呀嘛?

原文章由 carolchik326 於 08-12-1 14:29 發表
我停左三個月,我想餵返可以點做呀?

別墅

嘩…好耐無見你啦。言仔無事,有心啦,但我想佢健康啲,因為佢有我公婆既遺傳「氣管敏感」。有啲後悔只係餵左一個月。

原文章由 sumchanma 於 08-12-1 20:43 發表
Hi, 係我呀, 琛仔媽, 點解停咗又想餵返? 言仔冇事呀嘛?

別墅

thx…等我睇下先。

原文章由 YYZ 於 08-12-1 18:03 發表
以前0係bk, 見過有人分享過一個CASE, 停左已經冇奶, 又可以再有返, 但要下好多苦功, 個CASE係來自台灣既, 你試下SEARCH下. 有冇媽咪有印象?

再唔係打俾CONSULTANT 問下! ...

別墅

等我試一試先。

原文章由 nan_nan 於 08-12-1 19:08 發表
可以, 不過真係要下好多苦功, 但唔代表唔得, 只要有決心, 凡事總有機會. 加油 唔好輕易放棄, 以下條 link 可以有多少少資料.

http://www.bfvghtc.org/html/faq13.htm ...

男爵府

如果樓主你乳房仍有奶水分泌,的確係可以返餵母乳的!不過你真的要"堅持"才能成功,而我想過程真係會好辛苦,其中你可能會感到乳房非常脹痛,也有可能bb會拒絶你或"feel bb 吸吮不夠好"而感氣妥。
我以前餵bb中間,也試過兩次中途停餵3星期及兩星期,第一次重餵的幾天,感覺"超級救命"…… 老實~老實說,如果停餵了三個月要再餵,我想真的要很"絶" 才能成功…
我不想打擊你,反而很希望你能成功,特別是大家也確信人奶是好東西時!
加油!為你打氣!!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊