想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

30/9 黎M, 周期約31日
17/11 找A 醫生 肚照 5-6WEEK
25/11 找B醫生 陰照 胎囊(GS) 有1.38CM 5-6WEEK
29/11 找回A醫生 陰照 照到胎囊(GS) 有1.9CM , CRL 0.45CM

可惜仍未有心跳

A醫生已說個胎好大機會唔得, 個胎大左咁多冇可能冇心跳,
還說葉酸都不用再吃, 見到有流血就隨時覆診....

------------------------------------------------
(6/12)覆左診了

個b 都係冇心跳, A 醫生 已certifiy 唔得

安排我刮宮

下星期我會B 醫生 to final certify,
if really no good, i will take operation to take BB out :(

30/9 至現在 (9 week)

你地認為我下星期做手術好麻??請給意見

-----------------------------------------------------
(7/12) 本想搵定一個中醫作手術後的調理, 點知......

本想去睇定一個中醫, 與中醫說我將會做刮宮去除胎盤手術, 待手術後的調理, 點知.............................

這個中醫(元朗林乃祿)說:
你個脈動好健康,你有左至少2個月應該是男仔..., 唔似胎死腹中, 只是可能個bb 心跳弱一點, 超聲波有時係還未看到的, 還要我下星期不要決定做刮宮手術住....
他開了3劑安胎藥比我, 要我服完後再睇照多次超聲波, 如個b 都是沒有心跳才決定做手術然後再中藥調理身子

我本想睇定中醫昨手術後調理, 但這中醫好肯定說我個bb仲有生命力.....

好亂好亂!!!!

--------------------------------------------------------

很多謝你們的祝福

昨天(11/12) 已看第二位西醫 及今天(12/12) 已看一位中醫,

bb 已被証實離開了媽媽了, 現我個肚只有一個胎囊

今晚我要入醫院做手術, 把胎囊取走

anyway, 多謝你們的祝福 kiss KISS

[ 本文章最後由 mcki 於 08-12-12 17:32 編輯 ]

大宅

原文章由 mcki 於 08-12-1 14:27 發表
25/11 找B醫生 陰照 胎囊(GS) 有1.38CM 5-6WEEK
29/11 找回A醫生 陰照 照到胎囊(GS) 有1.9CM , CRL 0.43CM

可惜仍未有心跳

A醫生已說個胎好大機會唔得, 個胎大 ...

should see heart beat around 7-8wk.

should be over 8wk. bb should be gone. don't be too sad. many women have this before. they can see 'toi long' and bb but no heart beat. though 'toi long' has grown but no heartbeat means bb's gone.

i suggest you seeing 1 more dr. and confirmed. then you can think if you choose to take medicine or operation to take bb out.

I have so many this kind of experience before.
i have 3 early miscarriages before.

1st: see bb, toi long but no heart beat
2nd: see bb and heart beat but stopped after several days.
3rd: can't see anything and bled naturally

Don't be too sad. my ex-colleague had this when i had 1st miscarriage. she bingo again after 3 months and has bb born 3 months ago lah.

you still have many chances. cry for a while and don't be too sad. if you want to share, you can talk to bk sisters.

you're not alone.

子爵府

原文章由 mcki 於 08-12-1 14:27 發表
29/11 找回A醫生 陰照 照到胎囊(GS) 有1.9CM , CRL 0.43CM

可惜仍未有心跳

A醫生已說個胎好大機會唔得, 個胎大 ...

crl ? 係唔係指個胎 ? 如果得 0.43 cm 睇唔到心跳都唔出奇 !
我諗你過多一個 week 再check, 如果個 bb 真係唔得, 個 size會差好遠 !
其實, 有 sis 個 case 係空心胎, 個胎嚢有長大 but 係空心 !
所以, 你問清楚 dr. 有d 咩意見 !

複式洋房

我覺得你再等下了...因為有可能你遲排卵...所以照唔到心跳‧有d人要都8至9週先照到心跳...你以加唔好唔開心...多d同個肚講野...比d信心佢...

大宅

原文章由 QQ70 於 08-12-1 19:36 發表

crl ? 係唔係指個胎 ? 如果得 0.43 cm 睇唔到心跳都唔出奇 !
我諗你過多一個 week 再check, 如果個 bb 真係唔得, 個 size會差好遠 !
其實, 有 sis 個 case 係空心胎, 個胎嚢有長大 but 係空心 !
所以, 你問清 ...

更正係0.45cm..
係呀指個胎既長度, 我胎囊就有2cm到......

子爵府

原文章由 mcki 於 08-12-1 19:42 發表

更正係0.45cm..
係呀指個胎既長度, 我胎囊就有2cm到......

如果個 bb size 得 0.45 cm 睇唔到心跳都唔奇, 過多一個 week, 正常來講, bb 會生長到 1 cm, 到時應該睇到心跳, 你而家放鬆 d 喇, 唔好咁 worry !

大宅

qq70

其實現在我都係咁諗的
自己諗

29/11 找回A醫生 陰照 照到胎囊(GS) 有1.9CM 再多埋CRL 0.45CM..

個胎應該係郁緊, 但這個a醫生郤說我個胎不能

(這個a醫生其實都好好口卑,我好多同事都說他很好,所以佢話我個bb唔得, 我都會相信的)

大宅

今日(6/12)覆左診了

安排我刮宮

if really no good, i will take operation to take BB out

你地認為我下星期做手術好麻??請給意見

子爵府

原文章由 mcki 於 08-12-7 03:14 發表
今日(6/12)覆左診了

安排我刮宮

if really no good, i will take operation to take BB out

你地認為我下 ...

你再 check 過, dr. 點講 ?
搵唔到心跳 or , bb 都搵唔到 & size 無大過 ?
如果 bb size 有大過, over 0.7cm 已可以搵到心跳, 如果胎囊 & bb size 都無大過, bb 真係無左喇 !
我個人認為做早d 手術, 唔好過多一個 week喇 ! 早d cover, 早日再戰 b 場, 始終個死胎留多一日都自己唔多好 ! 當然, 如果 dr. A 講得唔清楚的話, 搵埋 dr.B 睇多次好 d !

大宅

原文章由 QQ70 於 08-12-7 11:05 發表

我個胎有大過, 但未有心跳

你再 check 過, dr. 點講 ?
搵唔到心跳 or , bb 都搵唔到 & size 無大過 ?
如果 bb size 有大過, over 0.7cm 已可以搵到心跳, 如果胎囊 & bb size 都無大過, bb 真係無左喇 !
我個人認為做早d 手術, 唔好 ...

qq70,

今日7/12 本想去睇定一個中醫, 與中醫說我將會做刮宮去除胎盤手術, 待手術後的調理, 點知.............................

這個中醫(元朗林乃祿)說: 你個脈動好健康,你有左至少2個月應該是男仔..., 唔似胎死腹中, 只是可能個bb 心跳弱一點, 超聲波有時係還未看到的, 還要我下星期不要決定做刮宮手術住....
他開了3劑安胎藥比我, 要我服完後再睇照多次超聲波, 如個b 都是沒有心跳才決定做手術然後再中藥調理身子

我本想睇定中醫昨手術後調理, 但這中醫好肯定說我個bb仲有生命力.....

好亂好亂!!!!

[ 本文章最後由 mcki 於 08-12-7 16:56 編輯 ]

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原文章由 mcki 於 08-12-7 16:51 發表

qq70,

今日7/12 本想去睇定一個中醫, 與中醫說我將會做刮宮去除胎盤手術, 待手術後的調理, 點知.............................

這個中醫(元朗林乃祿)說: 你個脈動好健康,你有左至少2個月應該是男仔..., 唔似胎死 ...

你咪試下 中醫d 藥 得唔得囉, 橫掂你都唸住下星期 睇埋dr. b 先至 confirm 係咪 唔ok.

大宅

好媽媽勳章

我的中醫都有同一套理論, 而且亦有醫好過的case. 至於決定在乎你信不信你的醫生, 同埋始㚵有機會最後係救唔番. 祝你好運

Qte
你個脈動好健康,你有左至少2個月應該是男仔..., 唔似胎死腹中, 只是可能個bb 心跳弱一點, 超聲波有時係還未看到的, 還要我下星期不要決定做刮宮手術住....
uqte

大宅

畀面勳章

miffymiffy, 請問用紅d check bingo是深粗, 但驗棒得一線, 請問我中唔中? 同埋綠d一定是用晨尿?謝謝!!

原文章由 miffymiffy 於 08-12-7 17:32 發表

你咪試下 中醫d 藥 得唔得囉, 橫掂你都唸住下星期 睇埋dr. b 先至 confirm 係咪 唔ok.

子爵府

原文章由 mcki 於 08-12-7 16:51 發表

qq70,

這個中醫(元朗林乃祿)說: 你個脈動好健康,你有左至少2個月應該是男仔..., 唔似胎死 ...

中醫既然咁樣講, 你一試無妨 !
你見完 dr. A, check u/s 個 bb size 如何 ? 有無大過 ?
有心跳亦不代表 bb 正常 ! 我有朋友個 bb 有心跳, but 無大到, 停左生長, 即 bb 健康 !

你搵埋 dr.B 睇下點講喇 !

大宅

原文章由 QQ70 於 08-12-7 17:48 發表

中醫既然咁樣講, 你一試無妨 !
你見完 dr. A, check u/s 個 bb size 如何 ? 有無大過 ?
有心跳亦不代表 bb 正常 ! 我有朋友個 bb 有心跳, but 無大到, 停左生長, 即 bb 健康 !

你搵埋 dr.B 睇下點講喇 ! ...

A doctor 佢沒有講過有沒有大過, 但係照時睇到個胎囊確實大左
因a doctor 同我放到好大來睇, 主要是check 有沒有心跳

最後check 不到, a doctor 就說我個胎冇心跳, certify 唔ok

還說10/12 or 11/12 可以安排入院做刮宮

我現打算服了3劑安胎藥先, 再約今星期四/五看 b doctor
remark: a doctor 是王福銧(旺角中心)
b doctor 是張灼源(上環)

[ 本文章最後由 mcki 於 08-12-7 18:15 編輯 ]

子爵府

原文章由 mcki 於 08-12-7 18:14 發表

A doctor 佢沒有講過有沒有大過, 但係照時睇到個胎囊確實大左
因a doctor 同我放到好大來睇, 主要是check 有沒有心跳

最後check 不到, a doctor 就說我個胎冇心跳, certify 唔ok

還說10/12 or 11/12 可以安排入 ...

胎嚢大左 ? 見到 BB 嗎 ?
如果胎嚢大左, 應該見到BB架 !
如果見唔到 BB, 即空心胎嚢 ! 如果見到 BB , 應該 check bb size 有無大到 ! 如果 bb size 有大, 即有生長, 搵唔到心跳, 正如中醫講可能 bb心跳弱 !
anyway, 你見 dr.B時, 你問清楚佢呢幾樣野, 最好拎埋你之前 check u/s d 相, 等 dr. 可以做 reference !

大宅

原文章由 QQ70 於 08-12-7 18:30 發表

胎嚢大左 ? 見到 BB 嗎 ?
如果胎嚢大左, 應該見到BB架 !
如果見唔到 BB, 即空心胎嚢 ! 如果見到 BB , 應該 check bb size 有無大到 ! 如果 bb size 有大, 即有生長, 搵唔到心跳, 正如中醫講可能 bb心跳弱 !
anyw ...

我個胎囊係大左好多, 入面有2點野(我唔sure 有冇大度)...但b 醫生當時沒有說這是什麼, 而在超聲波圖片內又沒有量度gs/crl 等資料....

男爵府

如果中醫話仲得,咁又不妨一試o既
真係保得住bb當然皆大歡喜,touchwood結果依然好似西醫所講,result would not be even worse, why not try?

子爵府

原文章由 mcki 於 08-12-7 18:32 發表

我個胎囊係大左好多, 入面有2點野(我唔sure 有冇大度)...但b 醫生當時沒有說這是什麼, 而在超聲波圖片內又沒有量度gs/crl 等資料....

如果胎囊大左好多, 胎囊入面應該睇到bb , 唔係得兩點架 !

大宅

牛年勳章

mcki,
妳好, 其實我之前都係一樣. 睇左兩個醫生, 兩次私家, 一次政府, 佢地都話唔得, 個胎都有長大到. 但好似妳甘, 又去睇中醫, 兩個醫師把脈都話無問題, 開左幾劑藥我食. 但final, 係自然流左出來.
其實我覺得最緊要係自己想點, 我去睇中醫, 比左個希望自己, 亦都盡自己努力去保住bb, 雖然最後都唔得, 但無辦法, 下次再來過.
至於妳自己, 到下次見西醫還有時間, 呢段時間比自己休息同飲中藥. 不論結果如何, 都希望妳可以安心順利渡過.
加油, 呢度既sister 都會支持妳的.

首頁

尾頁

跳至