跳至
[2007年] 食飯問題

首頁

尾頁

別墅

bb已經歲半~食飯個時成日都含係個口到唔吞~食左成個鍾半碗都唔夠 已經成日都話佢..都係唔聽~我真係冇曬計....呢個情況差唔多都有2~3個月啦~但係間唔中一餐半餐又食得好快架wo~我都唔知點攪好~你地bb有冇呢個情況呀?有咩方法令佢可以乖d食得好d呢

大宅

基本上你個仔已經好好, 我個仔仍未肯食飯呀 !!

大宅

yes yes 呀, b仔食左幾日渣, 又唔識咬, 次次都食成個鍾-個半鍾, 餵到我都

原文章由 WAWAHAHA 於 08-12-1 16:14 發表
基本上你個仔已經好好, 我個仔仍未肯食飯呀 !!

別墅

就算轉返爛飯佢都一樣係咁

大宅

我個仔都係咁,一食飯仔就話要" 畢",然後俾佢畢幾下佢又淨係玩,再餵佢就食足1個至1個半小時,成日罵佢時,捉佢入房罵佢,一開始罵時就答我「知」....俾佢激死!!!

男爵府

BK猜猜猜慶中秋

咁佢食得好快果餐~~點解呢? 會唔會特別肚餓, 或者有D咩玩, 或有佢仲意食乜呢

原文章由 孖b妹 於 08-12-1 13:01 發表
bb已經歲半~食飯個時成日都含係個口到唔吞~食左成個鍾半碗都唔夠 已經成日都話佢..都係唔聽~我真係冇曬計....呢個情況差唔多都有2~3個月啦~但係間唔中一餐半餐又食得好快架wo~我都唔知點攪好~你地bb有冇呢 ...

大宅

亞仔之前鍾意含住最後啖飯, 我掌他嘴,喊到嘔啖飯,and tell him don't keep the rice inside your mouth, 幾次後見他含飯我即舉手, 佢立即'tun'啖飯, 我就 say good boy, till now he never keep the rice, u can try. always said good boy/ girl to bb, they will do the best.

複式洋房

哎..我個女又係, 都未知咩味道, 一見到d飯就好抗拒, 無佢扶!

大宅

bridge,
yuet yuet pig also 一食飯仔就話自己" 畢",畢畢吓就開始用手手...99 said she 成日見工人禁食...所以有樣學樣...所以我又要叫返佢自己畢...

But if 佢畢幾下佢又淨係玩...I will ask her hungry or not... if she don't wanna to eat...i will not let her to continous...just let her go or let her to eat fruit....yuet yuet pig 禁肥食少餐當減肥:;pppp:

原文章由 bridge 於 08-12-1 21:39 發表
我個仔都係咁,一食飯仔就話要" 畢",然後俾佢畢幾下佢又淨係玩,再餵佢就食足1個至1個半小時,成日罵佢時,捉佢入房罵佢,一開始罵時就答我「知」....俾佢激死!!! ...

大宅

我就會o甘,如果肥淇唔肯食,我就會由得佢,等佢餓o下囉,下一餐再食,至于你話一時食得快一時食得慢,我就覺得如媽o既講法都合理。

你可以試o下煮爛飯仔一定要咬至食到咪得囉。

又或者好似肥淇o甘會唔會呢排出牙呀,肥淇平時食一大碗飯,依o家只肯食半碗,醫生話佢D牙肉好鬼紅所以唔肯食飯囉。

大宅

原文章由 yatyat21 於 08-12-2 16:57 發表
bridge,
yuet yuet pig also 一食飯仔就話自己" 畢",畢畢吓就開始用手手...99 said she 成日見工人禁食...所以有樣學樣...所以我又要叫返佢自己畢...

But if 佢畢幾下佢又淨係玩...I will ask her hungry or not... ...

悅悅媽,

肥淇都係一樣呀,我都係用你呢個態度去對肥淇,所以佢知道係點,不過我個姐姐就用叉同羹食飯,可能肥淇覺得o甘好玩所以就係o甘喇。

大宅

試下煮粉麵,轉下口味

別墅

我都唔知呀~就算煮埋同一樣野有得食得好快有時就掛住含係口
宜家我煮返爛飯~佢都係唔係好肯食
只好佢唔食就由佢下餐食多D
原文章由 fishmum 於 08-12-1 22:26 發表
咁佢食得好快果餐~~點解呢? 會唔會特別肚餓, 或者有D咩玩, 或有佢仲意食乜呢

大宅

係呀 !

try 烏冬 or 煮粉麵, 新野可能會食快d !

複式洋房

忻忻的家姐三歲半還是含住飯不吞,有同事講可能有些BB喉嚨小,因此吞得比較慢,所以要少吃多餐,餵的時候盡量小啖,讓BB容易吞.

男爵府

BK猜猜猜慶中秋

冇錯呀, 求生本能嘛 肚餓自然搵野食! 唔就貢担心啦

原文章由 孖b妹 於 08-12-2 22:08 發表
我都唔知呀~就算煮埋同一樣野有得食得好快有時就掛住含係口
宜家我煮返爛飯~佢都係唔係好肯食
只好佢唔食就由佢下餐食多D

首頁

尾頁

跳至