婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

話說我同C6去完旅行返黎, 買左手信俾99同姑仔(同款唔同花既LV銀包)

C6以頒獎形式先俾我姑仔, 姑仔打開左都表示好開心, 跟住問我響LV買左D乜. (係善意果D) 咁我就話我買左個NEVERFULL, C6叫我拎個戰利品出黎, 所以我就拎出黎.

跟住C6頒手信俾99, 99竟然唔去接, 而係問C6: 我受唔受得起呀?
好愕然囉

C6又好衰咁話: 受唔起, 俾返我丫笨

99竟然真係遞返出黎話: 俾咪俾囉
我同姑仔你眼望我眼, O晒咀
不過姑仔好醒目, 即刻打完場: 吓, 我收左啦喎, 咁點呀
咁99先收左咋

事後, 我問C6, 99發咩野神經, C6話可能因為我個NEVERFULL貴過同大過佢份手信喎

佢冇事呀下化, C6買野比我貴過買俾佢既都唔抵得, 佢都忽忽地既
好在, C6都唔多LIKE, C6話下次去旅行唔買手信俾99, 費事貼錢買難受 雖然知道係氣話既多, 但聽到都好開心

尋晚, 99黎左我屋企, 佢竟然夠膽死提手信既事, C6話:受唔受得起呀
99竟然扮冇講過, 仲擺款話: 我係你阿媽, 梗係受得起啦

睇到佢個得戚樣, 真係想

[ 本文章最後由 女王大人 於 08-12-1 23:04 編輯 ]

珍珠宮

環保接龍勳章

你99 真係好識"變通"喎~

男爵府

你姑仔應該私底下/低調問。

佢疏忽o左喇~

伯爵府

樓主,你系未啱啱新婚架?如果系的話等我呢D做咗人幾十年新抱嘅姐姐擺D錢落你袋喇.女人系小氣架,個個亞媽都唔會likey自己個仔買貴嘢比老婆或對老婆好架嘞,日後就算老公買乜比你都唔好攞比奶奶睇呀,就算系隻朱耳勝佢都唔會likey架!去見奶奶千奇唔好着新嘢或用新手袋,以免佢又認為佢個仔又買新嘢比你.有手順比奶奶同姑仔,奶奶個份一定要比姑仔大以示佢地位尊貴.

男爵府

你C6買過貴袋比你緊係嬲啦!
我99連買碗河粉都嬲餐C,因叔仔收工咁打比嬸仔,咁嬸仔叫買碗河粉返去比佢食,兩個都無買99份,99咪周圍講話叔仔只記得老婆無佢心,其實叔仔做仔時已經係咁傢啦!

大宅

D99講野真係好難聽:;pppp: ,仲要"LO"左都唔知,不知所謂,好心就唔好整花自己張臉啦~

大宅

珍珠宮

原文章由 JFL 於 08-12-2 02:56 發表
樓主,你系未啱啱新婚架?如果系的話等我呢D做咗人幾十年新抱嘅姐姐擺D錢落你袋喇.女人系小氣架,個個亞媽都唔會likey自己個仔買貴嘢比老婆或對老婆好架嘞,日後就算老公買乜比你都唔好攞比奶奶睇呀,就算系隻朱耳勝佢都唔 ...

係呀, 係呀, 唔單止咁呀, 你c6仲要頒俾姑仔先, 99當然覺得自己係排第一架嘛, 梗係唔鐘意啦, 其實你99唔算好過份, 佢都仲肯收(唔收就好蝕底喇 ). 我99仲正呀, 我試過買件衫俾c6, c6去飲攞嚟著, 99見到話鐘意(佢地都好肥), 要個仔除出嚟俾佢, c6唔肯, 99都黑面, 仲話我地唔好成日亂駛錢, 佢個女買親都LX同GU池, 又唔見99話吓佢, 到我第次買件衫送俾佢, 佢連多謝都無句. 所以話送禮俾99都要小心d, 你c6送野俾你都好, 都要小心財物呀.

[ 本文章最後由 KiuShaBB 於 08-12-2 10:25 編輯 ]

大宅

你自己果份貴d,你自己知咪算囉
係99面前樣黎樣去
講真你99有咁既反應唔出奇...
女人都係小心眼架~

大宅

原文章由 JFL 於 08-12-2 02:56 發表
樓主,你系未啱啱新婚架?如果系的話等我呢D做咗人幾十年新抱嘅姐姐擺D錢落你袋喇.女人系小氣架,個個亞媽都唔會likey自己個仔買貴嘢比老婆或對老婆好架嘞,日後就算老公買乜比你都唔好攞比奶奶睇呀,就算系隻朱耳勝佢都唔 ...

我地拍拖至今10年啦
LV咁大份手信都嫌, 99真係食欖懵左

大宅

原文章由 peggy@_@ 於 08-12-2 05:51 發表
你C6買過貴袋比你緊係嬲啦!
我99連買碗河粉都嬲餐C,因叔仔收工咁打比嬸仔,咁嬸仔叫買碗河粉返去比佢食,兩個都無買99份,99咪周圍講話叔仔只記得老婆無佢心,其實叔仔做仔時已經係咁傢啦! ...

真係唔明D99, 做乜咁計較
佢地做人新抱果時咪又係咁

大宅

原文章由 KiuShaBB 於 08-12-2 10:21 發表

係呀, 係呀, 唔單止咁呀, 你c6仲要頒俾姑仔先, 99當然覺得自己係排第一架嘛, 梗係唔鐘意啦, 其實你99唔算好過份, 佢都仲肯收(唔收就好蝕底喇 ). 我99仲正呀, 我試過買件衫俾c6, c6去飲攞嚟著, 9 ...

諗住係頒左俾第二, 先頒俾第一架嘛
係99唔識野姐
我99以前試過懶好咁送野俾我, 話知我中意LV同紫色喎
送左隻紫色既LV錶俾我(冒牌野-A貨都唔算, 因為冇見過果隻款 )
之後幾個月, 次次食飯都仲好意思問我中唔中意, 點解唔見我帶

大宅

原文章由 wstam1 於 08-12-2 13:21 發表
係99面前樣黎樣去
女人都係小心眼架~

我自己旅行, 揀俾自己既, 一定係咁架啦
佢咁都睇唔開, 就唔該快D"HOM"頭埋牆, 唔好累人累物

珍珠宮

原文章由 女王大人 於 08-12-2 14:05 發表

諗住係頒左俾第二, 先頒俾第一架嘛
係99唔識野姐
我99以前試過懶好咁送野俾我, 話知我中意LV同紫色喎
送左隻紫色既LV錶俾我(冒牌野-A貨都唔算, 因為冇見過果隻款 )
之後幾個月, 次次食 ...

佢咁小器, 咪順佢意囉, 以後頒俾佢先, 喺你心目中, 佢係包尾.

[ 本文章最後由 KiuShaBB 於 08-12-2 14:19 編輯 ]

大宅

原文章由 KiuShaBB 於 08-12-2 14:16 發表

佢咁小器, 咪順佢意囉, 以後頒俾佢先, 喺你心目中, 佢係包尾.

C6以後都唔買手信俾佢
費事麻煩

大宅

原文章由 wstam1 於 08-12-2 13:21 發表
係99面前樣黎樣去
女人都係小心眼架~

wstam1都講得有道理喎~
不過樓主可能一時開心得制想俾大家一齊欣賞下自己的戰利品
下次唔好了..

大宅

原文章由 女王大人 於 08-12-2 14:07 發表

我自己旅行, 揀俾自己既, 一定係咁架啦
佢咁都睇唔開, 就唔該快D"HOM"頭埋牆, 唔好累人累物

唔係話你買野俾自己有問題
重點係唔使刻意係99面前晒出黎咯~
寧俾人知莫比人見~因為好多99係表面大方,實際上好小氣~

大宅

原文章由 Cat1218 於 08-12-2 23:31 發表

wstam1都講得有道理喎~
不過樓主可能一時開心得制想俾大家一齊欣賞下自己的戰利品
下次唔好了..

我都知
不過就算我即時冇拎出黎
之後, 佢見到每件lv/gc都認定我係去旅行果時fing返黎架啦

大宅

原文章由 wstam1 於 08-12-3 10:54 發表

唔係話你買野俾自己有問題
重點係唔使刻意係99面前晒出黎咯~
寧俾人知莫比人見~因為好多99係表面大方,實際上好小氣~

明白
不過, 見到99咁眼紅個樣, 有時都好心涼架
所以久不久, 特登俾佢望到一兩件, 欣賞下佢忿忿不平既樣

首頁

尾頁

跳至