論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

禁止訪問

大宅

我都係提供洗衣粉, 沐浴液, 牙膏, 毛巾, 牙刷, 洗頭水...

除非佢唔係用我用開既牌子, 咪自己買lor. 我覺得工人24小時咁係自己屋企生活, 都唔洗太計較吧!

原文章由 Carol601016 於 08-12-1 23:19 發表
沖涼液同洗衣粉唔係僱主包埋咖嗎 ?我咁多年都買埋比賓賓咖喎,我又確得呢d好濕粹嗟,唔好咁計較啦,你對佢好d,佢走會比心機做,對返你d仔女好d嗟

男爵府

我工人嚟咗2個月LA,未到步時我準備咗啲日用品比佢,如牙刷、牙膏、洗頭水、毛巾、沖涼液等,點知佢嚟到時已帶齊哂所有日用品,佢哋用返自己國貨日用品,所以唔需要我比佢,我只買咗洗衣粉同盆比佢手洗啲衫。呢排天氣凍咗同乾燥,我就買支平潤唇膏同比咗支唔用既潤膚膏比佢用。佢又冇要求我啲咩,只係我見佢打理屋企同照顧我小朋友都盡責,所以比少少嘢佢當獎勵囉。

水晶宮

我Agent一開始已叫我包工人既日用品,直至佢賺到,會自己買.
我又覺得,少少數目既野,又唔洗分得咁清.
除非你將所有沐浴露,洗頭水之類既野收埋,如果唔係,佢無錢買,盞逼良為賊乍.

禁止訪問

別墅

日用品是包括比佢用,除非她喜歡自己用開牌子就自買

禁止訪問

珍珠宮

我都係只送第一次比佢, 第一次既用品, 全部大大支架, 足夠佢用3個月架~ 之後佢有錢, 就自己買了~

別墅

每一家都有不同的做法, 我相信樓主只是覺得她工人很貪得無厭. 我以前都對工人很好, 直至比上個工人欺騙之後, 我已經只做到最起碼的事, 例如, 吃飽飯, 睡得暖. 有很多bk媽媽都話, 工人是縱不得, 我現在很贊同.

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 Candice1128 於 08-12-1 23:25 發表
我都係提供洗衣粉, 沐浴液, 牙膏, 毛巾, 牙刷, 洗頭水...

除非佢唔係用我用開既牌子, 咪自己買lor. 我覺得工人24小時咁係自己屋企生活, 都唔洗太計較吧!

...

我個新工人黎左一個星期,我都係自己用開既就俾佢用,太計較個工人都唔會開心,如果佢自己有用開既牌子咪自己出糧先買law

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原文章由 joeywongmy 於 08-12-2 07:46 發表
比佢唔係問題
其實佢黎之前我都有預備到
不過怕佢以後會愈黎愈多要求唧
(因為之前已經要求買咖啡
我又係買左比佢)
當然我都明白將心比己
我對佢好希望佢都對我bb好
只怕要求愈多愈過份囉 ...

咁佢未出糧無錢, 你未提供佢第1次囉, 同工人講, 用完要自己買喇, 有時唔可以太計較, 洗衣粉我都係長期供應, 你同佢計較, 佢未同你計較囉, 對你同bb都唔好....
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

水晶宮

唔想煩,你咪借幾百蚊比佢自己買囉.講明出糧就即係扣番囉.

伯爵府

We have two toilets so my maid buys her own shampoo and everything. I only provide food, toilet paper, beddings, and washing powder. Other than that, no.

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

咁你係咪覺得佢依家提出既要求係唔合理?
無論係印或菲,只要係合理都可以比,唔合理就一定唔比啦.
而合唔合"你",就由你決定囉.
原文章由 joeywongmy 於 08-12-2 14:45 發表
我個件係印印黎架!!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實佢做左咁多年野, 佢無理由唔知道呢d野係要自己出, 我之前d工人都係自己帶齊晒黎(除左洗衣粉). 佢可能想試下你, 如果你提供晒比佢就可以慳番, 諗住同你借20蚊你多數唔洗佢還.

不如你索性同佢講唔好借二十蚊咁濕碎, 一次借一, 兩百比佢到時係糧扣番.

原文章由 joeywongmy 於 08-12-2 09:03 發表
so far到而家為止佢既工作都做得唔錯
所以有d野我同老公覺得比佢都ok
好似咖啡咁
佢話佢因為無飲所以頭痛
咁我就買左比佢
因為除開都係$1一日(+埋麵包早餐都係~$5)

只係無諗過
佢每隔2-3日又問我拎d
每隔2-3 ...

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原文章由 joeywongmy 於 08-12-2 14:45 發表
我個件係印印黎架!!

印印都係一樣, 唔可以太計較......, 我知你係新手媽媽, 唔想太寵工人, 唔想一嚟就對佢太好, 我好明白, 但有時好多野都要自己衡量下, 唔可以人地個case遇著個衰工人, 你又用同一方法對你個好工人, 咁係唔work既........
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

首頁

尾頁

跳至