自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

$5/lb 急凍豬骨同 $40/斤西施骨真係有分別架!

前者煲出黎既湯無咩肉味, 後者煲出黎既湯質感好好多....

不過經濟咁差, 慳得一蚊得一蚊既情況下, 我都轉咗用急凍豬骨再加一舊仔新鮮瘦肉黎煲湯自囉....

1 lb 急凍豬骨 + $10蚊瘦肉 = $15
一斤西施骨 = $ 40

差好遠呢.....
好好過每一天......

侯爵府

好媽媽勳章

原文章由 jacquesau 於 08-12-2 12:05 發表
$5/lb 急凍豬骨同 $40/斤西施骨真係有分別架!

前者煲出黎既湯無咩肉味, 後者煲出黎既湯質感好好多....

不過經濟咁差, 慳得一蚊得一蚊既情況下, 我都轉咗用急凍豬骨再加一舊仔新鮮瘦肉黎煲湯自囉....

1 lb 急凍豬骨 ...

侯爵府

好媽媽勳章

原文章由 littlelam88 於 08-12-2 12:06 發表

where can buy $5/lb 急凍豬骨?

thanks

大宅

急凍豬骨煲完湯d湯好油, 我唔係太喜歡用。寧願少d煲湯同埋煲魚湯。

eg. 西洋菜生魚湯。

[ 本文章最後由 小白427 於 08-12-2 12:58 編輯 ]

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

急凍的係無味架.... 如果煲湯都係用番新鮮的比較好, 仲有我買新鮮豬扒會買有骨個 D, 咁我會切左 D 骨同小小肉用鹽醃一醃跟住用黎煲湯都好好味.... 或者你可以試下無排骨頭都係廿零蚊到都 O大西施骨係比較貴.

水晶宮

好媽媽勳章

呢d錢我會唔慳架,自己就無所謂,
但有小朋友我會買新鮮既野返黎比佢地食

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

而家煲湯,閒閒地七、八十蚊,真係幾費,d 錢唔見駛

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 ivory0915 於 08-12-2 12:16 PM 發表
而家煲湯,閒閒地七、八十蚊,真係幾費,d 錢唔見駛

係呀.... 所以我都係一星期煲一之老火湯, 平日就滾湯.

珍珠宮

原文章由 小白427 於 08-12-2 12:07 發表
急凍豬骨煲完湯d湯好油, 我唔係太喜歡用。寧願少d煲湯同埋煲魚水湯。

eg. 西洋菜生魚湯。

又唔係好多油咋喎, 都ok呀.....不過就唔係咁夠味囉.....

珍珠宮

原文章由 littlelam88 於 08-12-2 12:07 發表

where can buy $5/lb 急凍豬骨?

thanks

我係蝴蝶邨街巿買既.....

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 jacquesau 於 08-12-2 12:20 發表

我係蝴蝶邨街巿買既.....

我見過要$7.-/LB.

男爵府

我都用10蚊2磅骨煲湯, 會出水先+隔油壺. 一d都唔肥, 不過我都會加10蚊瘦肉or唔止一磅咁煲.

珍珠宮

原文章由 blee427 於 08-12-2 12:24 發表
我都用10蚊2磅骨煲湯, 會出水先+隔油壺. 一d都唔肥, 不過我都會加10蚊瘦肉or唔止一磅咁煲.

用兩磅骨, 再加瘦肉, 咪成煲肉......我煲湯2大1小飲, 唔駛咁多骨呀?

子爵府

我就係發現工人打斧頭去凍肉店買豬骨煲湯比我飲,d湯油淋淋,好難飲。現在自己買餸返去比佢煮,d錢唔經佢手。

男爵府

我係鵝頸橋街市買急凍煲湯骨, $8一磅, 買左$11, 先飛水, d湯好甜又唔油喎.

珍珠宮

價錢差咁遠, 冇分別都有d厄人啦, 我好少煲冷藏骨, 俾我媽知道實嘲笑我哂爐火...mouth:

珍珠宮

原文章由 MrsFung 於 08-12-2 12:32 發表
我就係發現工人打斧頭去凍肉店買豬骨煲湯比我飲,d湯油淋淋,好難飲。現在自己買餸返去比佢煮,d錢唔經佢手。

工人成日都打斧頭架啦, 我好多朋友都係自己買餸俾工人煮架!

水晶宮

我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

唔like 急凍肉

首頁

尾頁

跳至