論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

工人偷嘢食算唔算偷嘢?
佢偷我阿仔啲飯餸, 早歺, bread etc. 搞到我阿仔冇啖好食, 唔怪得好似食極都唔生肉啦 !
我真係好嬲, 可以点做 ? 報警話佢偷嘢可以嗎?

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

吓,您去報警話佢偷您仔仔野食??
我想問聲您一日比幾多野同比d咩佢食,佢要連您仔仔d野都要[偷]黎食??您報左警,個工人一句話您唔比野佢食,您就大劑啦.
工人都係打工仔,您不如睇下佢係咪唔夠飽所以先要食您仔仔d野?
可以效法其他媽咪,比一格食物櫃佢,放for佢食既野,同佢講明,唔好食仔仔d野囉.

禁止訪問

水晶宮

係咪你阿仔既食物好名貴?
如果唔係,咪將阿仔既食物份量加倍,等工人都有得食囉.
我阿囡早餐都係食番薯,萍果,蕉,粥,我唔介意工人都一齊食架,好過佢餐餐食麵包花生醬同飲咖啡啦.

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

我諗佢係唔夠飽先會偷食.

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

工人係肚餓定係你個仔d食物太吸引呢?
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

子爵府

畀面勳章

對於我地來講, 我家工人絕對唔會唔夠飽,因為每餐飯送連老火靚湯任畢任裝........另屋企長期有送+麵比佢隨時肚餓可以煮來食.....

不過我係相信我買比囡囡d零食係好野,所以我工人會勁食.....試過我買左d北海道鮮牛奶....佢又飲, 100元一can 的有機大粒提子食左半can比我發現.......

但我係講到明呢d係買比囡囡食, 連我自己都唔捨得食, 佢無理由唔知....問佢有無食, 佢of course say no...不過佢要食我都阻止唔到...

水晶宮

咁又唔得喎.
呢d咁既情況,就真係偷啦.
但有咩方法制止,或者捉佢呢?
我都諗唔到.
一係你收埋d野食,等你係屋企時,先至攞比你囡囡食啦.
咁得唔得?
原文章由 deerdeer 於 08-12-2 11:58 發表
對於我地來講, 我家工人絕對唔會唔夠飽,因為每餐飯送連老火靚湯任畢任裝........另屋企長期有送+麵比佢隨時肚餓可以煮來食.....

不過我係相信我買比囡囡d零食係好野,所以我工人會勁食.....試過我買左d北海道鮮牛奶. ...

複式洋房

你工人做咗幾耐呀? 我覺得冇問過你就自己攞走或食任何一樣野都係偷. 如果食小小就算啦! 發現長時期都係咁就會會直接話佢, 跟住學方方媽媽話齋, 等自己喺屋企時, 先至攞比囡囡食, 食物呢加野可以收埋得去邊呀! 一係擺明裝佢, 只放一盒靚餅喺度, 自己仲要數住幾多塊, 夜晚返去再check, 不過咁做你自己會好辛苦, 如果發現少咗未問佢囉(不過之前要同佢聲明冇你批準唔可以比呢啲零食個女食), 咁都仲偷食的話我會平心靜氣問佢點解要咁做, 佢唔認時你未講出真相自己專登裝佢, 到時冇得佢唔認(我試過咁對屋企隻野, 不過唔係野食, 係護膚品), 之後我會比佢簽埋warning letter, 你估咁做對你嗰個行得通嗎?

複式洋房

老實講, 一个人兩條心唔算多, 我相信好多媽咪都會好似我一樣買啲好啲嘅嘢比自已囝囝囡囡食. 我自問對呢條衰印已經好好, 食嘢梗預埋佢, 但係佢就令我太失望, 仲衰到講大話, 偷咗唔認帳. 我好肯定話比你知,佢唔會食唔飽, 就算係都係佢自己做成. 講起就嬲, 我專登買一包米比佢食, 点知佢連煮都費事, 包米終於生哂蟲, 要掉. 佢呢條友就係唔珍惜食物. 我有一次比咗一盒新(未開, 未過期, 獨立包裝) 嘅即食麥片比佢做snack. 佢居然的胆死將包包剪開, 丟去rubbish bin, 我發現咗但係冇出声鬧佢, 淨係同老公講. 近期我買咗D光酥餅比佢食, 佢似乎好like, 搞到偷食, 一包光酥餅有6個, 佢居然每包開咗,偷一个然後再釘番埋佢當冇事發生. 真係好搞笑, 点解要偷食得so 小家, so cheap, 莫非佢哋啲小種係這樣 ? 我問佢why, 佢話夜晚同d friends 講电話講到肚餓. 我就同佢話肚餓食嘢冇問題, 但係唔該大方啲啦. 佢成日話我个仔食哂呢樣嗰樣, 其實就係比佢抽哂水. 你話啦, 我个仔得2歲, 試問如果佢真係有一碗飯+餸落肚. (大人碗), 15 mins 後又点可以食到一隻蕉, 半个apple,半个橙, 同半塊bread ar !

水晶宮

同你個印講,呢度唔係法庭,唔需要有証據,阿mum既說話就係証據........
講笑乍,呢d衰人,點會明白呀.
你話佢,佢唔認,唔緊要,
我會炒左呢d大話精,無謂side氣.
誠信係第一誡律!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我個工人都係好'為食', 同佢出街食飯, 自己鐘意食既野, 一個人可以食晒咁多件, 我同c6都無得食, 一d規舉都無, agent話完佢都係咁. 依家索性唔同佢出街食, 等佢自己係屋企煮面, 飯食.

早排我老豆買左一梳蕉番黎有8隻, 第一日未熟無食過, 第二日返到去得返兩隻, 咁好奇問下老豆, 點知佢話只係食左一隻, 阿仔就食左兩隻, 原來佢下晝等我老豆同阿仔落街踢波, 佢靜靜雞一次過食左3隻, 重要食得好樣衰, 剩番左, 右各一隻, 好似打保齡咁大分平. 我話佢無規舉, 佢竟然話'I pay you back the money lor', 幾死串. 我心諗你好多錢咩, 做左一個月還埋錢得果雞碎咁多, 竟然用錢黎撻我. 自從上次丙完佢之後佢依家咩都唔敢食, 佢咁有錢咪自己買囉.

禁止訪問

子爵府

畀面勳章

唔.......學sachu講...食物呢加野可以收埋得去邊呀! 我覺得咁裝佢我自己都好辛苦.....不過我次次問佢: "D 野食點解食得咁快, 係咪BB食左?"之後....佢就知我會CHECK 果樣食物唔敢食得咁狼.....但有D我無發現既就唔知啦......

E家唯有叫自己唔好買咁多零食比囡囡LOR......因為最終都未必去到囡囡個胃度

原文章由 方方媽媽 於 08-12-2 12:20 發表
咁又唔得喎.
呢d咁既情況,就真係偷啦.
但有咩方法制止,或者捉佢呢?
我都諗唔到.
一係你收埋d野食,等你係屋企時,先至攞比你囡囡食啦.
咁得唔得?

大宅

原文章由 LongRyan 於 08-12-2 16:23 發表
我個工人都係好'為食', 同佢出街食飯, 自己鐘意食既野, 一個人可以食晒咁多件, 我同c6都無得食, 一d規舉都無, agent話完佢都係咁. 依家索性唔同佢出街食, 等佢自己係屋企煮面, 飯食.

早排我老豆買左一梳蕉番黎有8 ...

有 d 工人真係貪得無厭架, 重以為我地做太太既係白痴來既...

有次比我同老公0係 cam 見倒佢搽我個仔既 cream. 支 cream 唔係好貴, $100+, 不過唔係好大支. 我0係 cam 見倒佢搽左落佢塊 c 人面到...

其實之前都覺得有 d 奇, 點解支 cream 會用得咁快? 我自己都有一支咁既 cream, 所以我絕對知道用既速度會唔會咁快...!

問佢, 佢話係呀, 多左 r 嗎...! 火都來埋, 我話多左你可以幫 bb 搽手仔腳仔, 我話我地已經講左好多次, 見 bb 邊度乾就搽邊度啦...支 cream 買比你搽架?

話完佢之後, 佢就唔敢再用... 因為我而家會將 d cream 每日放小小落個樽到, 一眼就睇倒佢有無用過...

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

如果工人衰到咁, 以後都唔好再供應三餐以外既食物比佢, 仲要講明以後屋企所以食物都唔可以食, 食咗就等於偷, 佢要比番錢, 嚇下佢都好.....
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

大宅

我明呀!我就經歷過一次

之前我家姐姐就係咁,我自問對佢好好,日日佢都食新鮮送,阿仔食咩佢食咩,出街我仲特登叫一set俾佢

後來有日我叫佢洗雪柜,佢洗完走咗入toilet,我自己去雪柜攞野飲,發覺啲擺法有啲唔同,跟手自己打算拾,見到有盒野飲開咗雪係最入果度,(屋企人的習慣,即使野飲開咗唔凍都唔會放番入去) 我有啲唔係幾好的想法,因為一直我地叫佢食叫佢飲野佢都扮唔care,結果我冇move過任何野;半個鐘之後我見佢入廚房,扮再入去攞野,又扮叫佢拾好啲,我自己動手拾,發覺盒野飲經已冇咗

問題係,我唔介紹佢食,但希望佢光明正大,咁我覺得唔係幾好

之後發覺佢鐘意背住我煮公仔面等等

洋房

我通常買啲零食都會分啲比佢, 有時仲會買啲佢地嗰啲零食比佢, 等佢有足夠零食咁佢就唔會太想食小朋友嗰啲, 因小朋友嗰啲始終唔夠大人嗰啲好味, 佢最多偷食小朋友啲糖果, 都可以接受啦!

珍珠宮

我都請過好餵食的印尼姐姐.

第一日上工已經同姐姐講, 唔可以未經我或我屋企人同意攞任何野食. 呢位姐姐好醒目, 專揀好野食, 煮飯有隔夜飯一齊佢唔會食, 叫佢食多d飯, 佢話飽, bb的手指餅新開佢食剩6條, 曲奇餅一大盒, 2日內食剩拾幾塊, 問佢佢次次都唔認. 有一次雪櫃內有2杯布甸, 放工返嚟唔見咗一杯, 問姐姐佢照例唔認, 我同佢講, 我屋企成日唔見野, 我(嚇佢)要報警, 佢至認有食雪櫃內既野, 佢話唔知果d叫布甸, 以為係啫喱至話無食, 問佢點解唔問過我自己攞嚟食? 而且婆婆日日都喺度? 佢話我未放工, 婆婆去咗廁所, 當時肚餓咪食咗先囉. 廢話連篇, 有飯又唔食, 唔想再放個賊喺屋企, 頂咗2個月即炒.

男爵府

大廚勳章

so far 我請過2個賓記都無偷我屋企D野食. 有時我地D零食放到過左期都無食. 因我入屋就同佢講家規. 唔可以拿我屋企任何野食, 我家只提供3餐, 如要食零食, 請自己買. 所以佢地唔會食我屋企D零食. 咁佢地就會係星期日買定一D返黎. 下午茶時間咪自己食囉.

佢做得OK, 我有時就會請佢食下野.

首頁

尾頁

跳至