想生BB

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

有機會28/11排左,不過,你的體溫又真係好奇怪,照計排完應升溫,你又無喎……
想問你量體溫的習慣係點呢﹖是不是一起身甚麼也不做就量5分鐘﹖

原文章由 joeyeddie 於 08-12-2 12:36 發表
想問下各位sis, 我今次係第一次探熱, 量度溫度如下:

我cycle 係28日, 好準, 仲準時過出糧 14/11/08 day 1,

25/11 36.9 淺粗 dodo
26/11 37.2 淺粗 dodo
27/11 37.4 深粗 (c6話眼瞓, 呢日冇do)
28/11 ...

禁止訪問

公爵府

原文章由 joeyeddie 於 08-12-2 12:50 發表
咁我28/11 dodo左係未冇機會?
我通常起身後在隔離房取支耳探來探熱的. 咁我而家係未已開始降溫?

量體溫係要一開眼就量,落床、講嘢都會有影响,結果係唔準的。
另外,睇返你既體溫有點怪,我估你唔係用婦科探、還有未必係每日同一時間探?對嗎?
其實你既cycle咁準,唔量體溫都無問題,一般由排卵到M到係12-14日,咁你照計返,然後隔日do do都ok架。以你這個cycle計,你既可受孕期係25/11 - 30/11。

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 ume 於 08-12-2 13:09 發表

另外,睇返你既體溫有點怪,我估你唔係用婦科探、還有未必係每日同一時間探?對嗎?
其實你既cycle咁準,唔量體溫都無問題,一般由排卵到M到係12-14日,咁你照計返,然後 ...

專用婦女探熱針呀
不是 普通都 ok 呀
有朋友說 冇問題喎

禁止訪問

公爵府

原文章由 叮噹小孩 於 08-12-2 13:29 發表

專用婦女探熱針呀
不是 普通都 ok 呀
有朋友說 冇問題喎

除非你既高低溫期差好遠,否則一般既探熱針唔容易找到那只有0.2-04度既差別。

公爵府

原文章由 joeyeddie 於 08-12-2 13:33 發表
UME,

多謝你解答, 你的解答好詳細呀, 謝謝.
CYCLE準點解唔駛探? 因我看好多SIS話高溫會易BINGO, 係未?
我27/11深粗冇DODO, 28/11先DODO, 咁有冇機會呀

...

用量體溫係幚助姐妹找到那一段時間係可受孕期,因為這個方法適合所有人,即使cycle唔準的人也可以找出可受孕期。但如果對於cycle準的人,當然亦可使用啦,只不過無cycle唔準既人咁需要啫。
可受孕期,一般係指排卵日前4日至後3日,原因係虫虫可在女方體內存活3-4日﹝有些可更長﹞,而蛋蛋一般壽命為24小時,預埋那少少誤差,所以每個cycle大約有7天可以bingo。
而用紅D仔check排卵日,亦係其中一個方法,當紅D見深粗時,即係蛋蛋會在24-48小時內出現,咁你見深粗第二日do do都好大機會的。不過要提一提用紅D有時會見到多過一天深粗的,咁就以最後一次見深粗的那一天為準。

公爵府

回覆 #3 joeyeddie 的文章

還有,每個月既M一定係在排卵後的12-14日的。所以你cycle準,計返你大約M到的日子倒扣返16日﹝比多有兩日,因虫虫可以等蛋蛋的﹞至12日,咁這個就係你既可受孕,在當中隔日do do都應該唔會miss架喇。

男爵府

原文章由 ume 於 08-12-2 13:09 發表

其實你既cycle咁準,唔量體溫都無問題,一般由排卵到M到係12-14日,咁你照計返,然後 ...

咁有時個人醒醒地又未醒晒,又需唔需要醒醒地時已經量呢?
因為我通常醒醒地都會繼續訓,朦朦朧朧真係夠鐘起身先量,咁會唔會有影響呢?

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 sppchocho 於 08-12-2 14:51 發表

因為我通常醒醒地都會繼續訓,朦朦朧朧真係夠鐘起身先量,咁會唔會有影響呢?

我會set 7:40am alarm clock, 佢一叫, 我就量bbt. 5 分鐘之後量完啦, 再訓多15分鐘, 第2個alarm clock 會叩, 咁就一定要起身返工啦~

公爵府

原文章由 sppchocho 於 08-12-2 14:51 發表

總之每日定時量,醒醒地or未醒晒or朦朦朧朧都無問題。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至