烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

我想整,但係唔知點搞?

其實燉同煲功效有無大分別?

大宅

另,有一些問題想請教.

雞:
1.到超級市場買雞定到街市買好?
2. 買嫩雞定老好? 幾斤好? 要2人分量.
3. 成隻燉定部份用來蒸好? 若部份,那部份燉好?
4. 仲有什麼心得可話我倆知?
5. 我諗住用花旗參+紅祖燉,仲有冇提議

若有家人怕冷及經常捱夜,燉雞湯好嗎?

珍珠宮

DHA勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原文章由 vhunghk 於 08-12-2 11:29 發表
我想整,但係唔知點搞?

其實燉同煲功效有無大分別?

我聽人講過...如果想補o的...就燉"雞汁"

方法:
用一個比飯碗大少少o既碗...掉轉"cup"落個燉盅到 (即碗底向上)...然後將o的 (雞 / 薑 / 紅棗) 擺o係碗底上...燉三至四粒鐘...燉好後...o的雞汁會入哂o係碗入面...跟住夾起o的 (雞 / 薑 / 紅棗)...than 攞起個碗...落少許鹽...完成

大宅

對唔住,唔係好明.

係唔係唔駛用燉盅蓋,直接把大小小的飯碗cup落去?

點把料放在碗底? 我唔太明.

原文章由 smypig 於 08-12-2 11:59 發表

我聽人講過...如果想補o的...就燉"雞汁"

方法:
用一個比飯碗大少少o既碗...掉轉"cup"落個燉盅到 (即碗底向上)...然後將o的 (雞 / 薑 / 紅棗) 擺o係碗底上...燉三至四粒鐘...燉好後...o的雞汁會入哂o係碗入面...跟 ...

珍珠宮

DHA勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原文章由 vhunghk 於 08-12-2 12:10 發表
對唔住,唔係好明.

係唔係唔駛用燉盅蓋,直接把大小小的飯碗cup落去?

點把料放在碗底? 我唔太明.

同燉o野一樣...不過燉盅入面不用加水及燉盅入面加多一個碗掉轉
碗入面係空o既...因要俾o的雞汁流入去
碗出面放材料...原理就好似焗燊拿咁...唔明再問

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

飯碗cup轉再放雞,目的係承高 d 渣,等佢唔好吸番 d 雞湯,燉四個鐘後,取走渣,調味,淨飲湯。

大宅

Thank you!

現在明些了.
除雞外,其他料,如淮山紅祖等都可以無水燉? 定係可唔可以把其他料放入雞肚中?

碗方面,係唔係用無花紋的?

燉出來的雞汁是否很少,有冇兩碗呢?

珍珠宮

原文章由 vhunghk 於 08-12-2 13:48 發表
Thank you!

現在明些了.
除雞外,其他料,如淮山紅祖等都可以無水燉? 我剩係落薑同紅棗
定係可唔可以把其他料放入雞肚中? 我係斬碎放

碗方面,係唔係用無花紋的? 無花紋最好啦...有都唔 mind o既

燉出來的雞汁是否很少,有冇兩碗呢? around 1碗
...

大宅

smypig,

Thanks! Will try.

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

雞唔好去皮,否則燉完冇雞味(我就試過衰左,d湯冇味,幾驚6299以為我偷飲加水)。

如有機會燉,我會加去核紅棗、北芪、黨參,又或者圓肉、沙參、玉竹、淮山。
盡我一己之力,發放正能量!

大宅

我已在yesterday整了雞湯,由於我無信心整雞汁,所以都係整雞湯.我係加圓肉,紅棗、北芪、黨參,杞子. 我老公話一出lift已閒到好香的味道. 嘩,好正!!

我無去雞皮,飲時用隔油"wu"隔油.仲食埋雞肉,雖已唔嫩口,不過加埋spicy soysource都好好.

我老公話好怕冷,佢飲完今朝話唔冷同好好訓.

我打算下星期再整.不過煤氣$$都好容.

另,街市雞檔知我燉,叫我買野雞,我最後買了芝麻雞(成$85). 其實野雞係唔係好D?

我老公有時訓訓下會紥一紥,唔知點解? 此湯有效嗎?

複式洋房

一雞兩味

我整雞湯.係加圓肉,南棗(無咁燥)、黨參,杞子, 淮山, 慈實!

但係我比較節儉, 先叫雞檔幫我分開雞身一份, 雞脾雞亦一份;
---雞身煲雞湯(兩個人飲可以唔用大煲煮-濃的!)
---雞脾亦就斬件煮鹽焗雞/貴妃雞

首頁

尾頁

跳至