論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

朋友個工人為他工作四年多,未婚,突然星期日對他太太說有孕,只是口頭講,沒有出示医生紙,現在不知點做好,請大家幫幫忙。

大宅

你朋友同佢仲有幾耐約,如果短(即幾個月),不如比錢佢返菲律賓放假到完約為止,無眼睇,每個月照滙人功比佢,請過個新,下一個記住要佢簽定大肚遲職信,唔肯唔請。

要對佢好d,唔好發皮氣,問吓佢點打算,記住要保持心平氣和,佢有大把姊妹教路,佢有免死金牌,佢同你不停玩嘢仲煩。佢走就最好,如果佢話要係香港生,你都唔炒得佢。平時當關心佢,話佢知如係香港生,第二時BB返菲会或印會好麻煩,生時最好有家人係身邊最好,香港BB養育費高昂等,等佢自巳想下,又話佢知個肚大得滯就坐唔到飛机,早d返屋企比較安全等等。祝佢好運。

我呀嫂個工人幫佢做咗8年都玩嘢,放大假回港話有咗,話香醫院設備好,又有托兒設施,要係香港生,我呀嫂就扮關心佢,又比足10星期產假的人功、長期獎金、一個月代通知金,終於7個月時當佢遲職返菲。

原文章由 GuGu 於 08-12-2 10:41 發表
朋友個工人為他工作四年多,未婚,突然星期日對他太太說有孕,只是口頭講,沒有出示医生紙,現在不知點做好,請大家幫幫忙。

大宅

原文章由 chuenma 於 08-12-2 11:46 發表
你朋友同佢仲有幾耐約,如果短(即幾個月),不如比錢佢返菲律賓放假到完約為止,無眼睇,每個月照滙人功比佢,請過個新,下一個記住要佢簽定大肚遲職信,唔肯唔請。

要對佢好d,唔好發皮氣,問吓佢點打算,記住要保持心平氣和,佢有大把姊 ...

我工人(做了7年)都係有咗, 跟住氹佢返印尼生, 已經走咗2 weeks la! 我補了長期服務金+機票+半個月人工!

大宅

原文章由 chuenma 於 08-12-2 11:46 發表

要對佢好d,唔好發皮氣,問吓佢點打算,記住要保持心平氣和,佢有大把姊 ...

Chuenma,

可以要求簽定大肚遲職信? vaild?

大宅

係呀,我個個工人都簽咗大肚遲職信先呢香港,或話明先來港,到步即簽。封信無日期無effective date,離職原因係有咗。都係人地教我,我巳前有個工人初到香港驗血不是乙型肝炎帶菌,2年後佢轉工,佢新僱主call我話佢係乙型肝炎帶菌。你話佢做過d乜野才可變帶菌。加埋我呀嫂個case。

仲有我個女個活動老師工人完約前半年有咗,老師比佢返鄉下放假,每個月匯人工比佢,當時人工好似係$3670,但d錢匯唔到,打電話又找不到她,工人生完後半年回港告佢,要老師賠好多嘢,唔記得佢要乜啦,好彩老師有齊6個月匯款單,告老師唔入,工人要老師一過次比番半年人工及是次來回机票住宿,老師條氣唔順,同法官講,話這半年己重新聘用一位新工人,家庭己有一定開支,如要一次過付清,會對家庭生活做成壓力,希望分6次付款,而僱主需要負責的机票一早巳給了,如工人一早跟僱主聯絡便不會有唔會,工人亦不需回港,所以拒絕賠賞。工人當然破口大駡。但法官反駡工人不知足,本可簡單處理的事,偏要做成不必要的訴'縱',使被告及家庭成受不必要的精神及經濟壓力,叫佢今天要交帶清楚户口no.同聯絡電話,人工分6個月比,机票無行,住宿當然要食自己,第二日要速速離境

這2個case發生後,我便要工人來港前寫信。

原文章由 happydaughter 於 08-12-2 12:35 發表

Chuenma,

可以要求簽定大肚遲職信? vaild?

[ 本文章最後由 chuenma 於 08-12-2 13:27 編輯 ]

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

當然唔可以啦, 簽咗大肚辭職信係無法律效力, 若果工人告你, 個官一樣要你倍足錢架....
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

大宅

chuenma,

可唔可以比大肚遲職信sample我呢 ? 我都想叫印印簽定先, many thanks !

原文章由 chuenma 於 08-12-2 13:23 發表
係呀,我個個工人都簽咗大肚遲職信先呢香港,或話明先來港,到步即簽。封信無日期無effective date,離職原因係有咗。都係人地教我,我巳前有個工人初到香港驗血不是乙型肝炎帶菌,2年後佢轉工,佢新僱主call我話佢係乙型肝炎帶菌 ...

翡翠宮

有無藉口炒佢呀mouth: 襯佢未有証有據郁左佢先啦 勞工法例公司炒人只要員工能即時提出醫生証明就要補錢, 咁佢未有醫生証明你咪拿拿聲打發佢走囉
原文章由 GuGu 於 08-12-2 10:41 發表

翡翠宮

我真係無諗過要簽封咁既信喎mouth:mouth:" /> 有無法律效力架 可5可以PM個SAMPLE比我呀 你朋友個賓都算毒生完個黎追數
原文章由 chuenma 於 08-12-2 13:23 發表
係呀,我個個工人都簽咗大肚遲職信先呢香港,或話明先來港,到步即簽。封信無日期無effective date,離職原因係有咗。都係人地教我,我巳前有個工人初到香港驗血不是乙型肝炎帶菌,2年後佢轉工,佢新僱主call我話佢係乙型肝炎帶菌 ...

男爵府

回覆 #2 ringoivy 的文章

朋友話個工人早排有收數公司追數,但個工人唔認,話係幫人擔保。....這點可唔可以炒佢???

大宅

真的嗎?那裏metion的,有無案例呀,若這不行,又要想過其它辦法。

原文章由 2heiBBmama 於 08-12-2 13:58 發表
當然唔可以啦, 簽咗大肚辭職信係無法律效力, 若果工人告你, 個官一樣要你倍足錢架....

大宅

其實只是一封遲職信,離職原因是大肚回鄉。

不要太張揚,佢地好勁架,又有尊人上綱睇人地d'轎',好快就有新方法對付我地啦。

我地真是一群苦主

原文章由 WAWAHAHA 於 08-12-2 14:27 發表
chuenma,

可唔可以比大肚遲職信sample我呢 ? 我都想叫印印簽定先, many thanks !

大宅

我快有新印印到港,可否給我SAMPLE-大肚協議書,
我地是否需要工人來港後再驗身嗎?????如有報告同她當地有出入可否不要她????
原文章由 chuenma 於 08-12-2 15:43 發表
真的嗎?那裏metion的,有無案例呀,若這不行,又要想過其它辦法。
When the rain is over, the sky clears up take one's course 順其發展;聽其自然

大宅

好媽媽勳章

chuenma,

你好! 我都想要大肚遲職信sample, 因我工人要放假, 佢大女小學畢業請假回菲律賓, 你可唔可以e-mail 比我?
" [email protected]"
thanks!

大宅

大家sorry,我不會send出任何sample,其是只是一封沒有日子的離職信,理由是有孕回鄉,並不是協議書,2heiBBmama 話無法律效用,其實我都唔知得唔得,我都係人地教我。

我相信協意書是一定唔得,一向僱主同外傭都唔可以有法律外的協意,有問題僱主死硬。不少人同外傭協意沒有long service 獎金,工人簽晒名,但工人告僱主的話,工人一定win.

大宅

所以做第 3 個約時 , 真係要唸值唔值 , 因為之前幾好都好 , 做了 4年 , 有了點錢 , 又想 CLAIM 長期服務金時 , 便玩野了

大宅

得 幾個月便完約了 , 點解個老師會比佢放假呢 ? 做完個約咪算鬼數囉

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實 ~ 我想問下, 如果工人話有咗, 僱主係咪唔駛咁驚青話補乜賠物咁送一大舊錢俾佢哋走呢? 咁樣做會唔會正中佢哋下懷呢? 攞大舊錢返去生BB. 假設僱主唔介意佢哋大肚做嘢, 只係唔駛佢哋擒上擒落搬粗重嘢, 抺地洗碗都仲係要做, 買餸佢仲可以去ga, 佢哋出到街俾同鄉見到籮咁大個肚唔會俾人笑咩? 去到停車場抺車唔會俾同鄉指指點點咩? 而且喺香港生BB佢哋係咪要俾三萬幾蚊ga? 生完仲要揾人湊, 照計佢哋應該頭痕過僱主啩! 俾前四後六佢都未必有賺個喎!

大宅

原文章由 DoReMi媽媽 於 08-12-2 18:02 發表
其實 ~ 我想問下, 如果工人話有咗, 僱主係咪唔駛咁驚青話補乜賠物咁送一大舊錢俾佢哋走呢? 咁樣做會唔會正中佢哋下懷呢? 攞大舊錢返去生BB. 假設僱主唔介意佢哋大肚做嘢, 只係唔駛佢哋擒上擒落搬粗重嘢, 抺地洗碗 ...

講比你地聽, 工人大肚真係好煩, 好既就話簡單野都做下, 賤既, 成日都話 lee 度痛果到痛, 要 law 假睇醫生, 又要比假佢去做產檢, 如果到時個b有事, 又話入你數, 要去告你 ,重有....最緊要係....佢地唔係 $3x,xxx 生仔費, $3x,xxx 係對付 d 內地人, 而唔係外地人 (係真既, 唔信可以打去醫管局問下) 佢地都係 $100 一日咋, 香港生仔 d 醫療又好過佢地國家, 所以佢地最鍾意大肚係香港生仔....., 假又有, $又有, 香港正苦又鍚晒佢地.......xyz xyz

[ 本文章最後由 過客 於 08-12-2 21:21 編輯 ]

大宅

佢地羅假去產檢我地果日咪扣人工law, 我去檢查公司咪一樣扣.

原文章由 過客 於 08-12-2 21:19 發表

講比你地聽, 工人大肚真係好煩, 好既就話簡單野都做下, 賤既, 成日都話 lee 度痛果到痛, 要 law 假睇醫生, 又要比假佢去做產檢, 如果到時個b有事, 又話入你數, 要去告你 ,重有....最緊要係....佢地唔係 $3x,xxx ...

首頁

尾頁

跳至