自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

請大家提供港人外遊錦囊,因假期將近,避免泰國團事件重現。

1.認清自己身份係-自「顧」人士,有事政府唔會理你,要自己顧自己。

2.國籍要認自己係中國人,不要認香港人,尋求中國領事館求助,不要向特區駐當地辦事處求助。

3.如國內出事,盡量向當地香港人大駐當地辦事處求助,不要向特區駐當地辦事處求助。

還有-請大家提供

珍珠宮

仲有之前有bk網友講過, 去邊度都帶住張回鄉證, 家陣中國同大部份國家都關係友好, 要fer都唔會fer中國人先丫麻!!
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

男爵府

原文章由 deandut 於 08-12-2 13:48 發表
請大家提供港人外遊錦囊,因假期將近,避免泰國團事件重現。

1.認清自己身份係-自「顧」人士,有事政府唔會理你,要自己顧自己。

2.國籍要認自己係中國人,不要認香港人,尋求中國領事館求助,不要向特區駐當地辦事處求助。

3. ...

真係有啲擔心香港既將來

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好傷心

禁止訪問

珍珠宮

原文章由 babesiu 於 08-12-2 14:40 發表
我係指九七前果時要帶回鄉證姐. 而家用特區passport就已經寫明係中國藉啦. 但如果你仲用BNO出外就抵死啦. 咁記得帶埋回鄉證喇

哈哈哈~~ 又係喎~~~

我老公之前都攞bno架~ 後尾嫌佢續證麻煩又貴, 加上特區passport既免簽證地區仲多過bno, 所以就轉左了~~

珍珠宮

環保接龍勳章

我都拎左特區護照喇~~

以後就算唔係返大陸,都要袋定回鄉證,最好check埋中國領事館位置~

珍珠宮

原文章由 KarenC 於 08-12-2 15:33 發表
我都拎左特區護照喇~~

以後就算唔係返大陸,都要袋定回鄉證,最好check埋中國領事館位置~

冇錯冇錯~~

最好有個24小時電話, 一打就check到附近的中國領事館的電話同地址, 咁就易記又唔怕中途改變行程會資料唔岩啦~

首頁

尾頁

跳至