婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日勁爆 , 話說我工人突然話要番去讀書, 我已申請一個新工人來湊兩個小朋友(一個七月大, 一個4歲要番上午), 我工人只有2星期通知期已走了(補$), 頭一星期找了一agance幫手找左個人來睇住bb, 我叫我媽來坐係屋企, 第二星期因找不到人來, 只好我媽上午, 老公下午, 我晚上, 因老公要番學, 第三, 四星期好d ,因99找左個來2星期朋友(大陸來, 不收$)的, 如是..過了個幾月, 點知問題今日發生, 因大陸朋友今日要番去la,要幾日再來(因証件問題), 原本佢話等我地放工才走, 點知99今朝打比我話要同佢一齊上去, 因佢要約左人傾野, 一定要帶佢走, 我已同佢講無人湊, 佢都堅持, 本來之前我媽咪都已同我講辛苦, 再加上99同我媽咪講三講四, 宜家唔肯黎湊,

禁止發言

別墅

原文章由 熙媽咪 於 08-12-2 14:15 發表
今日勁爆 , 話說我工人突然話要番去讀書, 我已申請一個新工人來湊兩個小朋友(一個七月大, 一個4歲要番上午), 我工人只有2星期通知期已走了(補$), 頭一星期找了一agance幫手找左個人來睇住bb, 我叫我媽來坐係 ...

你99成個小朋友咁..一D都唔幫個仔唸....

大宅

我99都係靠唔住ga.
有1次佢應誠叫工人幫我12點接囡放學,結果因幾粒雨,就自己唔去,叫工人都唔好去接我囡放學 ,要我係廣州扑返落來接囡放學,我囡係學校餓住等到我去接,囡中午飯變咗4點幾先有得食 ,99都可當無事ga ,真難為了我囡a.

ありがとう!!!

大宅

你99

複式洋房

樓主, 我都好憎我的99, 但講真湊小朋友, 99和自己的媽媽也沒有責任幫我們的。見bk很多媽媽也有期望99會幫忙湊bb, 又或幫忙減輕c6的負擔。其實, 我覺得這個思想是不對的, 生兒育女是我們的責任, 世上只有一個人有責任照顧我們的孩子, 那人便是我們的伴侶, 不是99或自己媽媽。

但如果你99應"成"過你, 但後又做不到, 這點是可以理解你會angry的。

這只是我的意見。

原文章由 熙媽咪 於 08-12-2 07:15 發表
今日勁爆 , 話說我工人突然話要番去讀書, 我已申請一個新工人來湊兩個小朋友(一個七月大, 一個4歲要番上午), 我工人只有2星期通知期已走了(補$), 頭一星期找了一agance幫手找左個人來睇住bb, 我叫我媽來坐係 ...

大宅

我不是 她們不幫我湊小朋友, 因我自己媽咪同我講, 佢唔湊我都冇野, 因佢實實在在答我, 我可另選其他辦法, 而是99我都不是話佢好唔幫我地, 只是昨日原本幫緊我地的朋友, 佢不介意等到四點幾先走, 番大陸, 但99昨天早上十時幾打比我問我媽咪電話, 話佢打去叫佢湊下, 我緊唔比la,係佢係我媽咪面前講三講四, 攪到佢唔肯再來, 都唔緊要, 其實我都冇叫99來湊, 因我知佢一向冇責任感, 係佢自己星期六話不如我星期三黎湊, 我當然好la, 唔駛要細細去托兒所, 大大要落舖頭(是街舖, 出面有馬路, 我阿姨幫我睇住), 點知99打黎話要我昨日下午找人湊小朋友, 佢要帶同佢朋友(宜家幫緊我湊小朋友)番大陸, 又話我地唔比車$人, 之前重十二點幾上黎我家帶人走, 當時我老公在家lunch, 99話你地自己諗, 宜家即請幾個鐘假湊la,我一定要帶佢一齊走, 你話我地慶唔慶

原文章由 laimanw 於 08-12-2 18:41 發表
樓主, 我都好憎我的99, 但講真湊小朋友, 99和自己的媽媽也沒有責任幫我們的。見bk很多媽媽也有期望99會幫忙湊bb, 又或幫忙減輕c6的負擔。其實, 我覺得這個思想是不對的, 生兒育女是我們的責任, 世上只有一個人有責任 ...

子爵府

樓住~ 你老公有冇反應呀?

大宅

我老公開門叫去走, 同佢講你要上去你自己上去, 唔好拉佢走, 其實佢朋友都唔想同佢一齊去, 因怕佢煩.

原文章由 carly.c 於 08-12-3 12:39 發表
樓住~ 你老公有冇反應呀?

大宅

唉…唔好再倚賴你99啦…咁你安置好小朋友未呀…一係搵住日間褓姆睇住先啦…等你請到工人再算!

大宅

我已經請左, 等緊佢黎, 希望聖誕節前可以黎

原文章由 cherry1498 於 08-12-3 19:23 發表
唉…唔好再倚賴你99啦…咁你安置好小朋友未呀…一係搵住日間褓姆睇住先啦…等你請到工人再算!

男爵府

你99咁不負責,以後咪少D 見兩個孫.. 自己個孫都唔睇. 由佢LA .我99都係咁. 自己個囡有事.請唔到假. 叫佢幫手睇下個孫
99話自己份工好重要.唔可以請假(實情係.....PART-TIME 工,人地叫聲阿姐. 幫幫手. 99就連自己個孫唔理)

原文章由 熙媽咪 於 08-12-4 09:26 發表
我已經請左, 等緊佢黎, 希望聖誕節前可以黎

男爵府

畀面勳章 爸B勳章

回覆 #7 laimanw 的文章

我都覺得你講得好有道理!有時我哋都將自己嘅責任推咗俾其他人。e.g. 工人,99等!

樓主,我諗緊你可能都要諗吓點解你99同你媽咪講咗幾句嘢,你媽咪就唔幫你呢?

你99咁不負責任,我都覺得佢好唔啱;應承咗人就要做,不過佢就真係無乜理你囉!俾我都會嬲到爆!

你話個新工人要x'mas先嚟,咁你不如搵住啲日間鐘點頂住先啦!好過而家咁吖嘛!

男爵府

原文章由 bbkiki1991 於 08-12-2 15:55 發表
我99都係靠唔住ga.
有1次佢應誠叫工人幫我12點接囡放學,結果因幾粒雨,就自己唔去,叫工人都唔好去接我囡放學 ,要我係廣州扑返落來接囡放學,我囡係學校餓住等到我去接,囡中午飯變咗4點幾先 ...

bbkiki1991
你99離晒譜, 拖佢出去打....
.咁你當時有無反佢枱呀...

首頁

尾頁

跳至