論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

陪月勳章

唔知係我要求高定係個賓妹蠢,佢嚟咗都差唔多3個月,又俾埋簿仔佢寫低D嘢,佢做得唔好我仲要整D"study notes or reminder"俾佢,但係仍然覺得佢成日係度發夢.我哋呢d working mom,做咗成日又要受boss氣,番到嚟仲要見到你做錯嘢(當然唔止一次),D嘢唔sure又唔問清楚,病又唔出聲,梗係"丙"佢啦,點知噚晚佢同我講話唔開心,話我同阿sir小小嘢都鬧佢,佢覺得我冇當過佢係屋企人.真係好笑,首先我屋企實用面積4XX呎,得我兩公婆同個1歲B女,阿女仲要返日託,你話吖,一日有成8個鐘俾你淨係清潔同煮餐飯,如果你連洗隻碗都俾我見到有漬(BB d碗都試過),你話抵唔抵鬧;間屋有幾大,駛唔駛抺幾個鐘,但係見到仲有塵.成屋都係人早餐都未食,你走去同我抺窗,你話扯唔扯火.唔當佢係屋企人?天氣凍叫佢著多件衫,俾埋綿胎佢,一個人一間房(BB大D可能同佢瞓),真係好個好多人,佢都唔舍米貴(我出世到依家除咗Year3宿舍有單人房外,我都未試過1個人1間房).淨係working environment已經筍到爆,唔通仲要我下下提佢指住個佢個nose先識做咩,咁不如我自己做.鬧佢係教精佢,佢都唔明"Boss永遠是對的"嘅道理,咁有自尊,唔好出嚟打工啦.
不過到目前為止佢都算乖,我叫佢行左佢唔敢行右,都幾老實,又錫我個女.我都唔知點算.不過佢今朝冇同我講早晨.
其實我都想知大家會俾幾多時間個賓妹學嘢,我會唔會太急呢?

[ 本文章最後由 siukao 於 08-12-2 16:27 編輯 ]

水晶宮

佢係咪好細個?有無18歲呀?
可能佢home sick卦.
解決左心理問題,先會改善行為問題.
佢唔上心,你比多一百張reminder都無用.
如果有時間,就同佢做下心理輔導囉.
如果你無咁多時間同心機,咁教多一陣無改善,都要諗定搵第二個啦.

大宅

陪月勳章

佢43

大宅

我會同佢講, 你唔 happy 我話你, 就要 improve. 然後同佢慢慢數, 屋企唔係大, bb 日抖又唔駛佢 take care. 根本無乜野做, 問佢 day-time 到底係屋企做乜??

有無俾 time table 佢? 每樣野要佢根時間做.
我個工人都係超無記性, 叫佢地寫底係廢既, 寫一百次都唔會記得. 對住佢真係好無奈..

大宅

原文章由 siukao 於 08-12-2 16:43 發表
佢43

點解請個咁老 ? 呢個年紀 , 好的話 , 會好好 ,

唔好既話 , 真係見到都眼淵

大宅

原文章由 siukao 於 08-12-2 16:24 發表
唔知係我要求高定係個賓妹蠢,佢嚟咗都差唔多3個月,又俾埋簿仔佢寫低D嘢,佢做得唔好我仲要整D"study notes or reminder"俾佢,但係仍然覺得佢成日係度發夢.我哋呢d working mom,做咗成日又要受boss氣,番到嚟仲要見到你 ...

無諗過 bunbun 都係咁...成日以為 bunbun 會醒 d, 但係呢排0係 bk 見倒唔少 mammy 話 d bun 妹...

有 agent同我講, 話 bun 係唔話得既, 無印咁忍得氣. 特別係你個 bun 都成 43 歲啦, 我諗佢自尊心都幾強, 唔話得果只...

之前我用過一個印, 0係 hk 做左 12 年, 不過佢都係得個 30+歲, 都係唔話得架, 又係話我同老公成日小小嘢就鬧佢 wor... 真係吹漲...做得好又點會話佢?

傾又傾過, 幫又幫過, 鬧都鬧過啦, 最後都係唔 work, 比我炒左... 所以你係咪都要諗下會唔會搵第 2 個呢?

大宅

陪月勳章

原文章由 dearest 於 08-12-2 16:45 發表
我會同佢講, 你唔 happy 我話你, 就要 improve. 然後同佢慢慢數, 屋企唔係大, bb 日抖又唔駛佢 take care. 根本無乜野做, 問佢 day-time 到底係屋企做乜??

有無俾 time table 佢? 每樣野要佢根時間做.
我個工人 ...

梗係有啦,數佢佢咪喊囉,好似好委屈.你個工人又點呀!你有冇想炒佢嘅衝動?

大宅

陪月勳章

原文章由 cowkingb 於 08-12-2 17:11 發表

無諗過 bunbun 都係咁...成日以為 bunbun 會醒 d, 但係呢排0係 bk 見倒唔少 mammy 話 d bun 妹...
有 agent同我講, 話 bun 係唔話得既, 無印咁忍得氣. 特別係你個 bun 都成 43 歲啦, 我諗佢自尊心都幾強, 唔話得 ...

我之前咪請個36歲,做嘢同學嘢都好快,都幾醒架,不過佢唔檢點呢!自己有老公仔女,但係香港又溝仔,又話俾我聽佢老公係獅子星號做,間中會嚟香港,嗰陣時見佢湊得掂個女,咪好人得滯,就佢時間會"老公",結果試過玩到唔番屋企囉,佢仲間唔中叫D friend上嚟參觀我屋企,俾我錄低晒,結果自己出錢送走瘟神.但係之後D安X兄弟,PCCX寄信嚟追數囉.
要請個又乖又好真係好難.
印尼妹,成日見到咁多新聞,我都唔想試.好煩呀.

大宅

陪月勳章

今朝我又見到d嘢洗得唔乾淨,咪同佢講你連洗嘢都洗唔好,你仲同我講dignity& respect?換轉你係老闆,條靓日日做錯嘢,你會點諗,佢即刻啞咗.究竟我仲要俾幾多時間佢先明呀.

[ 本文章最後由 siukao 於 08-12-3 11:22 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至