美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

大宅

一到冬天, 我塊面會好乾, 有時仲會甩皮, 有冇擦面既lotion/cream介紹呢? Thanks.

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

我而家用緊一隻葡萄籽抗氧化日夜霜, 真係好掂! 今朝寄咗的辦俾個朋友試, 我亞媽都開始用緊, 佢用黎搽埋手添!

如果你有興趣, 可以pm我.

民房

Pls pm me the information. Thanks,

原文章由 諺諺mum 於 2/12/08 04:52 PM 發表
我而家用緊一隻葡萄籽抗氧化日夜霜, 真係好掂! 今朝寄咗的辦俾個朋友試, 我亞媽都開始用緊, 佢用黎搽埋手添!

chin

珍珠宮

最近diy尿素保濕噴霧

保濕又可減粉刺

自己敏感皮膚都ok

但都要搽面霜

面霜的油分會多些

diy甘菊面霜

有興趣 pm

近來瘋狂用衣車 梳化套 咕臣 床單 枕袋 被袋 背包都做過   

男爵府

原文章由 mvshop8888 於 08-12-7 18:03 發表
最近diy尿素保濕噴霧

保濕又可減粉刺

自己敏感皮膚都ok

但都要搽面霜

面霜的油分會多些

diy甘菊面霜

有興趣 pm

mvshop8888
我自己都玩左幾年diy, 我自己覺得only 尿素唔夠力, 如果再加b5保濕更好.(只是個人見解, 請別見怪^^)

禁止訪問

別墅

原文章由 諺諺mum 於 08-12-2 16:52 發表

Can you pls PM for me. thanks

民房

SIMPLE (保濕CREAM)

超好用, 又可以做粧前打底霜保護皮膚。/
NIVEA 限量版BABY CREAM 好保濕又防敏感。

公爵府

我冬天用 johnson baby lotion, 正 !!

大宅

邊到有多d "simple" products 買呀!
我都覺得好用,但唔係好易買到

大宅

回覆 #1 littlecat 的文章

NARS 既皇牌 "aqua gel hydrator" 可以即時充電儲水又可以做妝前補水(可以做埋mask又唔使洗) 最近用過, 我覺得好好用.

侯爵府

天氣乾燥,保濕功夫不可偷懶,我每日都敷 mask & eye mask。之後再搽保濕 & cream。

我跟以下嘅方法,皮膚效果非常好:

人哋教落,洗面後,要响塊面未乾透之前(即未出現繃緊之前),就要拍上 toner,之後立即搽上保濕,先可做到鎖水效果。

仲有,搽cream要分兩次,等第一次完全滲透入皮膚後,再搽第二次响面,咁滋潤效果會好d。

仲有,如果無時間敷一張張嘅 mask,就用搽上 眼/面 嘅mask,可以响沖涼前搽上,跟住沖涼時d蒸氣就會幫助皮膚吸收mask精華素,沖涼做埋mask,慳番d時間。

如果日日keep 住敷mask,保濕同滋潤又做得好,幾乾燥嘅天氣都唔怕。

^^有緣能相聚,岩傾講兩句,岩笑揞住嘴,生活多樂趣^^

男爵府

原文章由 ma1860 於 08-12-18 16:00 發表
天氣乾燥,保濕功夫不可偷懶,我每日都敷 mask & eye mask。之後再搽保濕 & cream。

人哋教落,洗面後,要响塊面未乾透之前(即未出現繃緊之前),就要拍上 toner,之後立即搽上保濕,先可做到鎖水效 ...

同意,我既護膚方法同你一樣。

另外,如果敷mask前用TONIC拍下面,等面有小小濕時再上MASK,效果會更好。

一個星期要去角質一次呀~

男爵府

我推介"彩豐行"果隻...
海洋骨膠原水庫面霜...$59/50ml
呢輪天氣乾...晌公司都唔會面乾...又抵用..
我推介左幾個人架啦...

禁止訪問

洋房

回覆 #1 littlecat 的文章

用 huni cream啦, 有機架,又有蜂蜜成份,又美白,不過陣味好似藥油。

大宅

邊度可以買到呀?

原文章由 CYT0408 於 08-12-19 16:27 發表
我推介"彩豐行"果隻...
海洋骨膠原水庫面霜...$59/50ml
呢輪天氣乾...晌公司都唔會面乾...又抵用..
我推介左幾個人架啦...

男爵府

原文章由 phoebe37 於 08-12-21 13:38 發表
邊度可以買到呀?

上彩豐行web site就買到啦.

http://www.choi-fung.com/pmpage.php

佢地都有門市既....屯門&MK..遲D TST都有..

子爵府

我呢排勁乾... 尤其隻眼.. 又chau又乾又nut皮... 上唔到妝... 勁樣衰!! 要急救呀!
想問你用邊隻mask 同 邊隻eye mask沖涼前搽呀???

我冇太多時間做mask.. 都想沖涼時做呀.. 但又唔知邊隻好....

原文章由 ma1860 於 08-12-18 16:00 發表

人哋教落,洗面後,要响塊面未乾透之前(即未出現繃緊之前),就要拍上 toner,之後立即搽上保濕,先可做到鎖水效 ...

大宅

BK Milk勳章

有沒天然牌子介紹?

首頁

尾頁

跳至