自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問咩係~

乳化劑
奶粉(邊d奶粉?)
臭粉
他他粉
泡打粉
免煮吉士粉

想整免焗蛋糕, 唔係好熟d材料, 好似仲複雜過西式蛋糕咁既?
請問以上材料常唔常用?

Thanks.

侯爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 +5熱血勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你可以上去這個網站睇下,佢地有好多做蛋糕的材料賣及介紹點用架﹗

http://www.twinsco.com/GenCategory.php?cat_id=17

如你要整免焗蛋糕,多數都係凍cheese cake,因用魚膠粉來凝固的。

[ 本文章最後由 bemiu_uncha 於 08-12-2 17:00 編輯 ]

男爵府

Thanks.

其實我有去開呢間shop, 不過唔知有咩用途.

侯爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 +5熱血勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

乳化劑 ---> 多數用來做海棉蛋糕上,使蛋糕鬆軟
奶粉(邊d奶粉?) 不知道
臭粉 ---> 做麵包用
他他粉 ---> 少用
泡打粉 ---> 即發粉,可做蛋糕及麵包用
免煮吉士粉 ---> 少用

男爵府

原文章由 bemiu_uncha 於 08-12-2 17:09 發表
乳化劑 ---> 多數用來做海棉蛋糕上,使蛋糕鬆軟
奶粉(邊d奶粉?) 不知道 --- 全脂香d,唔係人人做蛋糕都落嘅, 同埋好多時做麵包會落.
臭粉 ---> 做麵包用--- 菠蘿包要落
他他粉 ---> 少用--- 打蛋白時可加少少,可令蛋白容易企身,如蛋夠新鮮應唔洗落
泡打粉 ---> 即發粉,可做蛋糕及麵包用
免煮吉士粉 ---> 少用 ...
吉士粉--- e.g.整拿破倫時好方便

[ 本文章最後由 linchan 於 08-12-2 17:40 編輯 ]

水晶宮

其實任何奶粉都可以,大人同BB我都會用,視乎整果陣有咩就手

男爵府

嘩好複雜呀mouth:

我會繼續鑽研, 唔該.

大宅

醒目開學勳章

其實你可以一開始唔使做啲咁復雜, 可以做清蒸蛋糕, 咁就容易一點....

男爵府

原文章由 fattypiggy 於 08-12-2 18:14 發表
其實你可以一開始唔使做啲咁復雜, 可以做清蒸蛋糕, 咁就容易一點....

請指教清蒸蛋糕的份量,
我試過在網上找食譜做其他蛋糕,
d份量好怪, 做一個8"tirumisu, 要24支手指餅
做芒果布丁, 要750ml奶+750ml水, 仲有芒果蓉, 只用3片魚膠片, 邊雪得起?
第一次整, 令我覺得好混淆.

所以如果有清蒸蛋糕的份量, 可以提供給我試試嗎?

首頁

尾頁

跳至