自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我真係睇唔過眼....
我個仔既同學係係單親家庭..一個媽咪帶住3個小朋友走
我真係好佩服呢位媽咪.佢想都冇想過放棄其中一個仔女
幾辛苦都要帶晒佢地走....
當然佢緊係有申請家庭綜援..但係當每半年一次既書簿費
佢一定超額.今年細仔都要返幼稚園啦.書簿費唔駛講..綜援一定唔夠架..不過佢話只要學校肯寫.收據.証明交左幾多錢書簿費的話.社曙係可以比番個比多左既差額架..
可惜佢同個校長講既時候.真係估唔到個校長咁答"你攞交書簿費張通告比社曙咪得囉..如果個個來叫我寫收據我咪好唔得閒"
於是個媽咪已經唔敢再出聲啦.因為佢已經問過兩次..答覆都係一樣..個媽咪終於忍唔住同我地呻啦
.我心想..幾百蚊對一個高高在尚既校長可能好"濕碎".但對一個單親家庭來講.真係唔少架.仲要有3個小朋友...我唔明.寫封信証明交左幾多書簿費姐.有幾難呀...上小學既學生佢都幫佢地寫唔少推薦信啦...小小一封信都唔肯幫呢個媽咪寫...
我覺得有點兒......................來緊又要交書簿費啦...呢個媽咪已經唔敢再出聲要求寫什麼信啦....因為佢覺得比個校長講到連一點尊嚴都冇啦......
而我亦試過打去教統局問過..原來學校的確有權唔寫呢封信...
結果我都係一樣......我眼見如此真係幾心酸囉.......
佢又唔係去偷去搶.只係攞番自己既野之嘛..有問題咩..咁都唔得呀...
子峻媽咪

珍珠宮

香港地...求人真淒涼... 尼d咁既假惺惺既教育界人仕

男爵府

交書簿費,學校一定有俾收據嫁,點解仲要證明書?

等待驗證會員

睇見你地咁樣, 我都覺得好心酸 , 我都係單親mama, 好彩個仔己經讀小六, 但見到個咁涼薄的校長, 都想:;pppp:

其實, 可唔可以集合幾個有困難的家長一齊同個校長講呀, 用群眾力量一齊圍住佢講, 試下得唔得, 如果都唔得, 就話交唔起書簿費, 唯有迫個小朋友冇書讀, 問下個校長, 迫到個小朋支冇書讀, 係咪校長的教學理念, 睇下佢點講

單對單講, 佢好容易將你地逐一擊破, 正–又懶又衰的教育敗類

[ 本文章最後由 shalala1997 於 08-12-2 17:51 編輯 ]

大宅

其實我想識得好多所謂受過些少教育架中產,佢地有個共通點,就係成日以為自己高人一等.成日睇唔起人.
個家長可以試下交張通告比社工睇下得唔得嗎?

男爵府

原文章由 minamina 於 08-12-2 17:47 發表

我地間學校冇收據架
至於點解我就唔知啦.由我個仔第一年到而家
任何活動要比錢既都冇收據架..

係咪因為自動轉賬所以冇收據呢..
子峻媽咪

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

不過我諗每間學校都有制定既行政既,
我朋友個仔要出visa,要有學校信證明假期,
但學校同佢地講唔會為個別學生出信,
咁諗落又係既,個個都要學校出信咪好多囉?
所以最後我話不如攞學校既年曆表,
叫學校印番個蓋印,最終領事館都接受喎。
不如叫個家長試吓叫學校蓋印證明通告真偽,
睇吓得唔得,蓋個印certify true copy 之嘛,
學校應該唔會話唔得啩?!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

寫幾隻字有幾難呀??? :;pppp: :;pppp:

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

寫張收據有幾難呀,係咩學校呢架,係邊區呀

水晶宮

個校長咁講係衰d,不過,你朋友咪試下用張通告作証明,睇下個社工收唔收貨.

男爵府

原文章由 Koey0729 於 08-12-2 17:49 發表
其實我想識得好多所謂受過些少教育架中產,佢地有個共通點,就係成日以為自己高人一等.成日睇唔起人.
個家長可以試下交張通告比社工睇下得唔得嗎?

試過啦..唔得呀

其實呢間學校已經變左質啦.我個仔第一年讀個校長真係幾好
可惜.............

何況呢間學校應該唔多單親家庭囉....
我好想幫佢.都唔知點幫
子峻媽咪

男爵府

好媽媽勳章

應該有收據的. 如果學校冇俾, 一定可以問學校拿返來.
收據已經可以做證明文件交給社署

原文章由 minamina 於 08-12-2 17:47 發表

男爵府

原文章由 tingchichi 於 08-12-2 17:56 發表
應該有收據的. 如果學校冇俾, 一定可以問學校拿返來.
收據已經可以做證明文件交給社署

真係冇呀..我係呢間學校3年啦.都冇呀
校長答通告就得架啦喎...

我好想問下校長..老師幫學校買野係咪攞個價錢牌就可以攞番錢呢.
唔須要寫收據嘛..
子峻媽咪

水晶宮

我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

有無唸過叫家長教師會幫手??
你有呢個問題,
可以同樣都有同校媽媽有呢個問題 ,

男爵府

呢個媽咪冇周圍同人講,要人幫.
我覺得佢比較自卑囉...
佢唔想將件事搞到咁大
佢好怕影響對仔女係學校既生活.
所以我明白都佢既想法既..

我問過佢不如我地幾個媽咪一齊同你一齊去問校長啦
希望咁樣校長會幫幫忙啦

點知個媽咪話唔係咁好囉.
我明白既...
子峻媽咪

大宅

一丁點同情心也沒有

大宅

係私營幼稚園嗎? 如非牟利團體果D應該唔會咁? 果個家長有無同佢聲明必須要校長信先可呢? 會唔會溝通上有D問題呀?

原文章由 峻峻媽 於 08-12-2 17:35 發表
我真係睇唔過眼....
我個仔既同學係係單親家庭..一個媽咪帶住3個小朋友走
我真係好佩服呢位媽咪.佢想都冇想過放棄其中一個仔女
幾辛苦都要帶晒佢地走....
當然佢緊係有申請家庭綜援..但係當每半年一次既書簿費
佢一 ...

大宅

不如叫你朋友問清楚社署有冇得再申領先啦

因為每個綜緩學童每學年開始都有一筆過資助
以我所知應該冇得再補貼差額.......

尤其今年仲有多$1000津貼

大宅

呢個方法不防一試, 先同社工溝通下睇下得唔得, 如OK, 相信個校長都會做!!!!

原文章由 麟媽媽 於 08-12-2 17:50 發表
不過我諗每間學校都有制定既行政既,
我朋友個仔要出visa,要有學校信證明假期,
但學校同佢地講唔會為個別學生出信,
咁諗落又係既,個個都要學校出信咪好多囉?
所以最後我話不如攞學校既年曆表,
叫學校印番個蓋印,最終領事館都 ...

水晶宮

好媽媽勳章

嘩....呢間咩學校黎o架.....人地屋企有困難,又唔係叫你出錢比佢,只係寫幾隻字姐都唔肯寫....如果係我,寧願退學要返d自專.

原文章由 臻媽 於 08-12-2 18:49 發表
呢個方法不防一試, 先同社工溝通下睇下得唔得, 如OK, 相信個校長都會做!!!!
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

首頁

尾頁

跳至