自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

雖然當初簽約時, 莊小姐你話全屋裝修在交樓後有一年保養, 但自從今年6月尾, 你收了筆裝修尾數後, 我打極你手機CALL你, send SMS俾你, 都唔見你覆, 唯有借呢處叫其他媽咪幫手.
其實, 我地都算係咁啦, 雖然:
1. 個地台鋪d磚時高時低, 一d都唔平;
2. 唔知點解買了咁多磁磚, 到最後一塊都無得剩, 碎都唔見;
3. 裝修期間(差不多4個月), d師傅日日開行冷氣(係將個個冷氣機開到最大);
4. 你介紹間車窗簾鋪頭手工奇差, 員工服務態度欠佳, 交貨唔準時;
5. 個廚櫃高度太高, 有部分又做錯, d料又渣;
但最後我地都找埋尾數(6位數字), 只係扣起筆車窗簾訂金(2千零蚊), 因為到你交樓當日窗簾仍未車起.
現在, 住咗唔夠半年(由今年6月尾到今年12月頭), 間屋已經出現了以下問題:
1. 主人房近冷氣機位d牆紙成塊mok落;
2. 地台d "la" 藏晒污穢;
3. 個廚櫃d較開始鬆;
4. 廚房個worktop塊無縫放碟咖哩一陣便染黃, 要用純漂白水才可以回復白色. 你又話你幫我地choose隻料同corian差唔多, 其實係差好多, 以前我地用corian都無咁麻煩;
5. 兩個洗手間個吊櫃d “鬼” 行走非常唔順;
6. 仲有, 個客廁個企缸已經開始唔係拉得好順, 開始要用點力, 才可以拉好;
7. 你介紹買的潔具, 尤其是個花洒有點兒漏水, 同埋唔知點解一定要開了水喉才可以轉花洒, 唔可以一早set實開花洒;
8. 俾你做d門框, 個個都開始pei 口了, 仲有間細房隻門大過個框, 每次關門, 隻門都會刮到個框.
9. 全堅地腳線已經出現”la” 了
想打個電話諗住叫你來跟進一下, 一係你唔聽電話, 一係留了言又無人覆, send SMS 又唔見你覆, 真係有點心灰意冷, 奉勸各位業主或準業主唔好好似我地咁傻咁天真, 好人無好報架.

[ 本文章最後由 elfho 於 08-12-3 00:16 編輯 ]

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

mouth: mouth:

別墅

打去公司找嘛.
你不到半年就變成甘.....
你近海邊嗎?

別墅

有無單去消委會投訴可以嗎?
6位數字架.... 太過份啦. 你公佈一下個間野係邊區. 等大家都可以防範下.

大宅

You should complain to the Consumer Council!

男爵府

又幾恐怖下喎
哈哈

水晶宮

我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

係啦~打去消費者委員會搵左佢出來先~

複式洋房

原文章由 vcvcvictor 於 08-12-2 17:49 發表
打去公司找嘛.
你不到半年就變成甘.....
你近海邊嗎?

唔近, 同個海仲隔幾幢樓

複式洋房

原文章由 vcvcvictor 於 08-12-2 17:52 發表
6位數字架.... 太過份啦. 你公佈一下個間野係邊區. 等大家都可以防範下.

個公司喺新蒲崗工業區, 佢地話有做過將軍澳, 紅磡, 北角d單位..

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

啲字咁細隻 ??

係唔係轉帖文啦 ??
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

複式洋房

原文章由 vcvcvictor 於 08-12-2 17:52 發表

唉, 無用架, 消委會無權架, 試過投訴間窗簾鋪(窗x倉), 個老闆死都唔肯退訂, 只肯交次貨, 消委會都係叫我地去小額錢債追, 仲俾埋form 我地tim.

複式洋房

原文章由 sonic04 於 08-12-2 23:51 發表
啲字咁細隻 ??

係唔係轉帖文啦 ??

係先用word打好, 再貼上來, 因為怕打打下成篇唔見.

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

原文章由 elfho 於 08-12-2 11:54 PM 發表

係先用word打好, 再貼上來, 因為怕打打下成篇唔見.

原來係咁...

因為字太細

我真係睇唔到
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

複式洋房

原文章由 sonic04 於 08-12-3 00:00 發表

原來係咁...

因為字太細

我真係睇唔到

字改大了

首頁

尾頁

跳至