想生BB

跳至

首頁
12345...21

尾頁

大宅

今日day 3要到醫生到抽血,學打針. 琴日約左今日12.30見醫生, 以為2點前可以攪定,可以下午反工, 所以只請了半日假.
當我11:30左右出發後不久,姑娘打電話來話要1:30先到我, 我當時要求可不可以比我早點睇,因為我只請左半日假,與及我只係抽血同拿針藥,唔使很多時間, 我担心開始iui後我還要請假,真的不能請那麼多. 但姑娘話唔可以. 結果我12:45到達等到2:20先到我.

真的很不開心, 只係做那麼一點點事情就花丟我1day假. 真的是出師不利. 本來只是很小的事情,不知為什麼我一路等一路亂想,結果係一路等一邊哭 , d眼淚不能停止甘流. 去洗手間打電話比c6時我哭到講唔到話. c6為有話如果我唔想做就走啦,唔好等wo. 當時我真是想逃跑.

見到醫生時我還未能制止我d眼淚. 醫生問我係唔係太大壓力,我都唔知點答佢.

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 buu2 於 08-12-2 17:13 發表
今日day 3要到醫生到抽血,學打針. 琴日約左今日12.30見醫生, 以為2點前可以攪定,可以下午反工, 所以只請了半日假.
當我11:30左右出發後不久,姑娘打電話來話要1:30先到我, 我當時要求可不可以比我早點睇,因為我只請 ...

buu2,

放鬆d, 唔好俾自己咁大壓力啦, 做IUI要請假係在所難免, 我依家都等緊M小姐到, 一到我就打俾姑娘day 2/3返去見醫生, 開始我第一次IUI

珍珠宮

好媽媽勳章

睇完醫生後, 盡量做一D令自己開心的事, 例如行下街, 睇場戲, high tea, 然後返到屋企同老公訴下苦, 好好訓一覺.

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

buu2,

唔好喊,傻瓜。我同你講啦,我上次睇你呢位醫生,同你的待遇幾乎一樣,我比你更慘的是,因約左11am,我又要hk>kln,所以9:30am已出門口,諗住在診所果區食埋早餐應剛剛好,又諗住早d去費事第一次遲到。

到10:50am,我在佢診所附近徘徊,但找極都找不到位置,好心急,於是打去問姑娘,佢先同我講,叫我不如食埋早餐,11:30am先上去。後來我知道地址,原來我就在樓下附近,於是就同姑娘講,其實我就在樓下,亦已食左早餐,不如上來坐下啦。

心諗,半小時吧,坐坐都ok。點知,我等呀等,等呀等,第一對在房內的夫婦由我未到診所已在房,至12點仍未出來!我問姑娘,姑娘說呢pair是今天第一對病人咋……

唉,我已心知不妙,因為身邊仲有一位女士比我早到。果然,果對夫婦出來後,呢位女士入去,我又繼續苦等,到12:30nn,女士出來,以為終可以入去了!點知,姑娘叫左另一對剛來的夫婦入去!

我即時問姑娘,究竟幾時到我呢﹖佢說:「之後果個就是你喇!」嘩!我真的很不開心,同時,一個人坐在梳化上,愈坐愈冷,又不敢走開,怕會叫我……又想,無理由而家走,都等左成2小時。

終於,1:15pm,姑娘終於叫我……但我入到佢塊面一定好黑,語氣都好「掘」,因為我披了披肩,醫生問我是否很凍,我說:「等左2個幾鐘,一定凍啦!」果刻,我都真係夠膽呢!唔知係咪咁影響左醫生對我觀感,果次醫生都真係少少黑面睇我嫁……

buu2,唔好唔開心,我知睇呢位醫生好多姊妹都等過好耐,都是因為佢太多人睇之故,不過,我都覺佢地manage時間不太好,如果醫生應付唔到,唔應該好「蚊」先通知人地,個個在診所等幾個鐘,你估人人都唔駛返工咩!

當我11:30左右出發後不久,姑娘打電話來話要1:30先到我, 我當時要求可不可以比我早點睇,因為我只請 ...

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

唔好唔開心啦!
唔放都放左啦!積極d、可能一次就成功呢?
day3果日我都攪左好耐呀、成2個鐘先走得。

你睇下可唔可以就到lunch time去睇?
如果夾到星期6就可以慳返D假。
IUI當日請AL啦、心情會好D,輕鬆D.
其餘、其實可以請S/L。
你諗下啦!
期待新的生命來臨!

大宅

CK_鼠鼠 ,

我都做IUI要請假係在所難免,所以先甘緊張個1日半日假. 可能我真的不知不覺俾左自己好大壓力啦.

希望你很快可以開始你的第一次iui la. 到時大家交流下.

原文章由 CK_鼠鼠 於 08-12-2 17:43 發表

buu2,

放鬆d, 唔好俾自己咁大壓力啦, 做IUI要請假係在所難免, 我依家都等緊M小姐到, 一到我就打俾姑娘day 2/3返去見醫生, 開始我第一次IUI

大宅

jaycee_mami ,

我今日睇完醫生都成3點, 真的去左higtea呀, tea完後心情平靜左d, 無流淚了, 在tea時,當我拿起杯水想食但拿不緊,打翻了,弄到一地濕淋淋.

原文章由 jaycee_mami 於 08-12-2 17:50 發表
睇完醫生後, 盡量做一D令自己開心的事, 例如行下街, 睇場戲, high tea, 然後返到屋企同老公訴下苦, 好好訓一覺.

大宅

lalamike,

真的很多謝你呀. 其實我可能唔係因為要等而喊,等可能只是一個導火線令我糊思亂想, 覺得自己很可憐.

原文章由 lalamike 於 08-12-2 18:03 發表
buu2,

唔好喊,傻瓜。我同你講啦,我上次睇你呢位醫生,同你的待遇幾乎一樣,我比你更慘的是,因約左11am,我又要hk>kln,所以9:30am已出門口,諗住在診所果區食埋早餐應剛剛好,又諗住早d去費事第一次遲到。

到10:50am,我在佢診所附 ...

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 buu2 於 08-12-2 18:15 發表
CK_鼠鼠 ,

我都做IUI要請假係在所難免,所以先甘緊張個1日半日假. 可能我真的不知不覺俾左自己好大壓力啦.

希望你很快可以開始你的第一次iui la. 到時大家交流下.

...

buu2,

我之前都好緊張同擔心假期呢個問題, 都係怕成日請假公司會咋型, 但一諗到自己已經左2年, 確實係唔可以再浪費時間, 所以我點都要爭取快D開始IUI, 我真係好想好想快D做媽媽呀

大宅

cheung_cnine ,

多謝你的建議呀, 我想lunch time 是無可能啦, 因為個醫生d時間都唔準, 每次都要等很久的. IUI當日我都係打算請AL.

原文章由 cheung_cnine 於 08-12-2 18:07 發表
唔好唔開心啦!
唔放都放左啦!積極d、可能一次就成功呢?
day3果日我都攪左好耐呀、成2個鐘先走得。

你睇下可唔可以就到lunch time去睇?
如果夾到星期6就可以慳返D假。
IUI當日請AL啦、心情會好D,輕鬆D.
其餘、其實可以請S/L。
你諗 ...

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

Buu2,

我完全明嫁……自己愈心急就愈會胡思亂想嫁……我都知請太多假唔好,但我自己都係攞AL咁去睇,因為Sick leave要有diagnosis,咁醫生唔通寫我「想生bb」咩﹖所以我從來都無開過sick leave呢……

既然已經開始咗,努力呀……希望好快有你好消息!

原文章由 buu2 於 08-12-2 18:31 發表
lalamike,

真的很多謝你呀. 其實我可能唔係因為要等而喊,等可能只是一個導火線令我糊思亂想, 覺得自己很可憐.

大宅

你要振作啲呀!唔好一開始就認輸,因為IUI/IVF都要keep住打針同覆診照陰超,有啲人好彩嘅一次就bingo,但多數嘅人就要不斷嘗試再嘗試(例如我 )。

幾次IUI之後都唔bingo就去做IVF,輔助生育條路就係咁樣,以前阿媽個代雖然冇呢種技術,但多數都廿幾歲就生bb,依家啲人因為遲婚,想bingo亦都唔容易。

雖然呢條待孕之路真係好難行,有時係街見到孕婦自己都會有啲感觸,會問個天幾時先有我份?上次IUI failed後,喊又喊過,唔開心又試過,但我同自己講,只要有嘗試就會有機會,只不過我唔再强求,一切隨緣。你要振作加油,你嘗試放工後才覆診,雖然冇咗啲私人時間,但起碼唔駛請假,少少犧牲在所難免!

大宅

想請問你睇边位医生呢?

大宅

CK_鼠鼠,

我都真係好想好想快D做媽媽,無時間可以比我浪費了因已是超高齡,所以開始行 iui呢條路.

原文章由 CK_鼠鼠 於 08-12-2 18:32 發表

buu2,

我之前都好緊張同擔心假期呢個問題, 都係怕成日請假公司會咋型, 但一諗到自己已經左2年, 確實係唔可以再浪費時間, 所以我點都要爭取快D開始IUI, 我真係好想好想快D做媽媽呀 ...

大宅

lalamike,

Thanks again.

等緊你下星期發放好消息呀!

原文章由 lalamike 於 08-12-2 19:00 發表
Buu2,

我完全明嫁……自己愈心急就愈會胡思亂想嫁……我都知請太多假唔好,但我自己都係攞AL咁去睇,因為Sick leave要有diagnosis,咁醫生唔通寫我「想生bb」咩﹖所以我從來都無開過sick leave呢……

既然已經開始咗,努力呀 ...

大宅

kinoko ,

多謝係的鼓勵呀, 我已嘗到輔助生育條路之味了. 希望我係好彩個個一次bingo 啦.

甘你次前睇那位醫生?? 依家有無 keep going?

原文章由 kinoko 於 08-12-2 19:04 發表
你要振作啲呀!唔好一開始就認輸,因為IUI/IVF都要keep住打針同覆診照陰超,有啲人好彩嘅一次就bingo,但多數嘅人就要不斷嘗試再嘗試(例如我 )。

幾次IUI之後都唔bingo就去做IVF,輔助生育條路就係咁樣,以前阿媽個代 ...

禁止訪問

洋房

我都係今個月第一次做iui,聽日見醫生,後日留精同埋放精.已經食咗四個月排卵藥都唔成功,醫生話iui可以增加機會30-40%...希望一次成功啦!大家一切努力呀!

大宅

dreamscometrue ,

我剛剛好勇敢地自己打左第一支針啦. 多謝甘多位姊妹的鼓勵,我會堅強d ga la.

祝各位姊妹早日夢想成真.

原文章由 dreamscometrue 於 08-12-2 21:16 發表
buu2,
你唔好咁啦, 我好明白你既感受, 但係如果你真係想要bb, 就要堅強d, 尼到好多姊妹都好努力咁追求自己既夢想, 你要加油!

大宅

hilmarkbb,

你只係食藥嗎? or 食藥+打針?

祝你後日事事順利, 一tick 過ok.

原文章由 hilmarkbb 於 08-12-2 22:13 發表
我都係今個月第一次做iui,聽日見醫生,後日留精同埋放精.已經食咗四個月排卵藥都唔成功,醫生話iui可以增加機會30-40%...希望一次成功啦!大家一切努力呀! ...

首頁
12345...21

尾頁

跳至