懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我想問有冇媽咪有左bb之後就成日流牙血0架?

子爵府

畀面勳章

有呀,第3至5個月又嘔又成日流牙血,之後就間唔中有流....

別墅

由有左10WK左右,我就成日都流咖啦,依家轉用軟D嘅牙刷就好D,不過都係有流
原文章由 hohoisum 於 08-12-1 00:57 發表
我想問有冇媽咪有左bb之後就成日流牙血0架?
7w O.77cm
10w  3.5cm
12w  7.06cm

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

公爵府

畀面勳章

我陀兩胎都有流呀,大約4個月開始

大宅

我流得好勁, 話比醫生聽, 佢開多咗維他命c比我, 咁就好dd

大宅

回覆 #1 chillio 的文章

我都勁流呀,一刷牙就流,有時無啦啦都會流,都唔知點好

水晶宮

好媽媽勳章

me too ar,我老公問我點解咁多血,我以得我係咁添
原文章由 lokyaobb 於 08-12-1 19:43 發表
我都勁流呀,一刷牙就流,有時無啦啦都會流,都唔知點好

大宅

其實流牙血是由於熱氣的關係,如果有流牙血的問題,便要盡量避免進食燥熱的食物。依家懷孕超過4個月,芳姐建議你可以嘗試進飲生蓮藕汁,但最多只可以每半個月進飲一次呀,希望幫到你啦。

陪月芳姐

原文章由 kitty0502 於 08-12-1 19:47 發表
me too ar,我老公問我點解咁多血,我以得我係咁添
子王國已刪除閣下頭像,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

大宅

2023年兔年勳章

http://www.fhs.gov.hk/tc_chi/health_info/class_topic/ct_woman_health/wh_antenatal_an6.html

荷 爾 蒙 分 泌 改 變
懷 孕 期 間 , 由 於 荷 爾 蒙 分 泌 改 變 , 準 媽 媽 的 牙 齦 容 易 受 牙 菌 膜 所 分 泌 的 毒 素 刺 激 而 致 紅 腫 及 出 血 , 這 現 象 稱 為 「 妊 娠 期 牙 齦 炎 」 (Pregnancy Gingivitis) 。 為 預 防 及 控 制 「 妊 娠 期 牙 齦 炎 」 , 準 媽 媽 應 在 刷 牙 時 徹 底 清 除 牙 菌 膜 , 以 保 持 口 腔  生 。

唔好因為流牙血就避開唔刷,反而要刷得更徹底,加埋漱口水就最好!雖然我到生都有流小量牙血,但如果唔好好護理,分分鐘會有蛀牙同甩牙添架!!不論係咪孕婦食左酸野就一定要漱口/刷牙,因為會勁侵蝕琺瑯質,同樣會有牙周病!

珍珠宮

有, 日日都流, 生完就唔流喇

別墅

我除左流牙血, 仲崩左隻牙tim!!

大宅

原文章由 tamfamily 於 08-12-2 18:51 發表
我除左流牙血, 仲崩左隻牙tim!!

me too

伯爵府

想生BB熱投 畀面勳章

我除左流牙血, 仲牙肉痛, 崩左隻牙

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 育兒性格勳章

我都係丫~成日留牙血,仲有牙痛添呀~

首頁

尾頁

跳至