跳至
[2009年] 第一次產檢

首頁

尾頁

別墅

好媽媽勳章

請問第一次產檢會檢查D咩呀?

公爵府

親子王國15週年勳章

政府醫院:照超聲波、驗血、尿(check 地貧、愛滋、麻疹等)
私家醫生:照超聲波

別墅

原文章由 BBG1 於 08-12-1 17:00 發表
政府醫院:照超聲波、驗血、尿(check 地貧、愛滋、麻疹等)
私家醫生:照超聲波

如果係健康院做產檢個step係
1. 驗小便, 度高,磅重,量血壓
2. 見姑娘..問一大堆問題, 例如bb係咪planning架, 有無家族病, 兩夫婦資料咁
3. 見醫生..陰道檢查, check bb心跳
4. 抽血 - 抽4支血for check4種病
5. 如果有家人有糖尿就可能好快被安排飲糖水
6. 預約下次產檢
7. 走得

第一次產檢預個半至兩個鐘, 最好帶備小小食物同水

洋房

我想知道要點樣同政府既婦產科make appt架?我已經睇咗私家醫生, 但都想兩邊同時做囉~
thx!

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

回覆 #4 小小mami 的文章

政府既婦產科沒有make appt,第一次去跟醫院或健康院的指定星期及時間,帶齊文件去登記,檢查完會話妳知下次幾時

別墅

原文章由 小小mami 於 08-12-3 00:10 發表
我想知道要點樣同政府既婦產科make appt架?我已經睇咗私家醫生, 但都想兩邊同時做囉~
thx!

你帶埋醫生証明同先生身分證copy去健康院約佐第一次產檢既期先, 你去之前打去你想去果間健康院問下, 約期係咪日日都得先, 因為我去果間係咁, 唔sure其他健康院係咪一樣!

別墅

好媽媽勳章

係咪去醫院做產檢程序都是一樣嗎?
原文章由 小田 於 08-12-2 17:28 發表

如果係健康院做產檢個step係
1. 驗小便, 度高,磅重,量血壓
2. 見姑娘..問一大堆問題, 例如bb係咪planning架, 有無家族病, 兩夫婦資料咁
3. 見醫生..陰道檢查, check bb心跳
4. 抽血 - 抽4支血for check4種病
5. ...

首頁

尾頁

跳至