婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

鼻敏感有冇醫返好呀 :(....好唔開心呀....有冇人介紹醫生或者良方比我試下呀

民房

http://www.claritin.com/

去藥房搵哩隻藥丫~ 以我所知CLARITIN係最好既敏感藥, 食左又唔會眼訓, 一日食一次, 應該可以令你舒服D~

搵到哩個名就得了, 美國同加拿大包裝係可能有D唔同但係係同一樣野~

希望幫到你...

大宅

我老公之前又係有鼻敏感,之後食左Conco半年,好左7~8成,而家朝早冇成日流鼻水.

民房

咦咁可能你果隻係醫, 我果隻係舒緩? HM..如果你先生都食到好左7,8成, 咁樓主不如都試下囉~ :)

但係我有個問題.. 半年喎.. 其實都會過左鼻敏感高峰季吧, 有冇關係呢? 還是你先生係一年四季都咁既?

別墅

我自己一轉天氣, 鼻又開始敏感, 流鼻水, 鼻塞, 完全瞓唔到覺. 我想試下你講果隻, 你買幾錢 ? 係咪同藥房講 "claritin " 就ok 啦 ?

原文章由 foodfreak 於 08-11-30 12:20 發表

去藥房搵哩隻藥丫~ 以我所知CLARITIN係最好既敏感藥, 食左又唔會眼訓, 一日食一次, 應該可以令你舒服D~

搵到哩個名就得了, 美國同加拿大包裝係可能有D唔同但係係同一樣野~

希望幫到你.. ...

別墅

我係呢個網址見到for大人都有幾隻, 佢哋有咩分別 ?

原文章由 foodfreak 於 08-11-30 12:20 發表

希望幫到你.. ...

民房

哩一版有詳細講個分別~
http://www.claritin.com/claritin/adults/products

簡單講, 應該第一隻係ORIGINAL, 中間果隻就勁D, 第3隻係同第一隻一樣不過係超快溶, 冇水都可以服用, 出街方便..

但我懷疑HK唔會有咁多選擇, 應該只有第一隻~

係啊, 醒既藥房, 你一講CLARITIN就知架喇~ :)

民房

原文章由 karenPC 於 08-12-1 11:19 發表
我自己一轉天氣, 鼻又開始敏感, 流鼻水, 鼻塞, 完全瞓唔到覺. 我想試下你講果隻, 你買幾錢 ? 係咪同藥房講 "claritin " 就ok 啦 ?

SORRY, 我o係canada買架~ 係屋企人食左覺得幾好, 最緊要係食左唔眼訓同埋一日只係一粒囉~ 有次介紹個朋友食, 幫佢問藥房原來有, 不過係美國既, 咁囉~ 幾錢..唔記得, 想唔想我幫你問下? 我打落去熟既藥房問問都得架~ ^^

大宅

原文章由 foodfreak 於 08-11-30 13:59 發表
咦咁可能你果隻係醫, 我果隻係舒緩? HM..如果你先生都食到好左7,8成, 咁樓主不如都試下囉~ :)

但係我有個問題.. 半年喎.. 其實都會過左鼻敏感高峰季吧, 有冇關係呢? 還是你先生係一年四季都咁既? ...

唔知係咪問我 ?唔好意思......
係咁既我先生由細到大一年四季都係咁流鼻水係遺傳的扁桃腺/鼻適肉過大加上敏感發炎.可以做手術但如果又再敏感都會同未做手術一樣,所以冇做到.我搬左屋又好d既.我諗前前後後都有一年時間既,一食即好俾我都唔食拉.唔係藥黎.主要係滋養呼吸系統(鼻腔,氣管,支氣管),調節黏液分泌.成份薄荷,川芎,蓮翹,白芷,銀花,吊燈籠,竹葉,蘆根.....
product & manufacturer in USA
可pm我代購.

民房

原文章由 adaada1 於 08-12-1 15:39 發表

唔知係咪問我 ?唔好意思......
係咁既我先生由細到大一年四季都係咁流鼻水係遺傳的扁桃腺/鼻適肉過大加上敏感發炎.可以做手術但如果又再敏感都會同未做手術一樣,所以冇做到.我搬左屋又好d既.我諗前前後後都有一年時間既,一食即好 ...

嘩, 咁你先生唔係一般既敏感了.. 我諗我果隻係舒緩敏感既徵狀吧, 唔洗咁辛苦, 口水鼻涕都出齊~ 我有個朋友都係因為住既地方引起敏感而搬左, 之後冇事了~ 不過哩個動作比較大, 哈哈, 唔係人人可以話搬就搬~

別墅

好呀, 請幫我問下藥房 , THANKS.

原文章由 foodfreak 於 08-12-1 15:35 發表

SORRY, 我o係canada買架~ 係屋企人食左覺得幾好, 最緊要係食左唔眼訓同埋一日只係一粒囉~ 有次介紹個朋友食, 幫佢問藥房原來有, 不過係美國既, 咁囉~ 幾錢..唔記得, 想唔想我幫你問下? 我打落去熟既藥房問問都得架 ...

民房

原文章由 karenPC 於 08-12-1 16:17 發表
好呀, 請幫我問下藥房 , THANKS.

問左了.. 佢話hk既係10粒一排, $38
但佢話左我知, 有隻叫lotadin, 成份一模一樣, 係$15 10粒

別墅

foodfreak 唔該哂.
我尋日最後頂唔順, 去咗睇醫生. 睇下醫生點講, 醫生開咗D 藥俾我, 另外叫我去買隻藥係for 長期食. 我落去藥房買, 一盒 28 粒 成 $300 一盒, 好貴. 之後我上網見到你覆呢隻 都係 $38, 究竟我係咪俾藥房搵笨 ?

原文章由 foodfreak 於 08-12-1 17:32 發表

問左了.. 佢話hk既係10粒一排, $38
但佢話左我知, 有隻叫lotadin, 成份一模一樣, 係$15 10粒

民房

原文章由 karenPC 於 08-12-2 15:00 發表
我尋日最後頂唔順, 去咗睇醫生. 睇下醫生點講, 醫生開咗D 藥俾我, 另外叫我去買隻藥係for 長期食. 我落去藥房買, 一盒 28 粒 成 $300 一盒, 好貴. 之後我上網見到你覆呢隻 都係 $38, 究竟我係咪 ...

唔洗客氣, 舉手之勞~ :)

都買左, 希望WORK囉, 如果食左好好多既, 就乜都抵返哂~ :) 可能仲好過我果隻呢~ 不過長期食..300一個月...for敏感.. 都真係算貴~ 有冇問, 隻藥係舒緩定勁到可以根治? 你俾個名我丫~

男爵府

好媽媽勳章

若你只係得鼻敏感,無其他病,提議你食燕窩,我個朋友之前長期鼻敏感左好耐,跟住食左一排燕窩,有改善,其實先天性鼻敏感好難醫得好

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 karenPC 於 08-12-2 15:00 發表
我尋日最後頂唔順, 去咗睇醫生. 睇下醫生點講, 醫生開咗D 藥俾我, 另外叫我去買隻藥係for 長期食. 我落去藥房買, 一盒 28 粒 成 $300 一盒, 好貴. 之後我上網見到你覆呢隻 都係 $38, 究竟我係咪 ...

你食邊隻呀?
我個醫生開呢隻~~~
Fexofenadine HCL Tab 120mg,個盒寫住Telfast
俾我長期食 (但我都好少少),不過食過真係唔眼訓

男爵府

我都係長期鼻敏感, 我就一轉天氣就辛苦, 我老公都話我1年365日冇邊日係唔駛攞住張紙巾'申'. 有鼻敏感真係好慘.

大宅

just check and let you know the probable side effect of
http://drugs.emedtv.com/fexofenadine/side-effects-of-fexofenadine.html

別墅

個名叫 " SINGULAIR" 中文叫善古寧. 佢係for 醫治鼻敏感.
我依家食緊醫生開俾我嘅5日藥, 效果好咗D, 但仲係鼻塞, 唔係好瞓得. 最後食埋SINGULAIR, 都係有鼻塞.
我依家日頭要返工好眼瞓, 夜晚冇得瞓. 真係好影響工作.
等我食完醫生開果D藥, 仲未好, 我想試下你講果隻.

原文章由 foodfreak 於 08-12-2 16:29 發表

唔洗客氣, 舉手之勞~ :)

都買左, 希望WORK囉, 如果食左好好多既, 就乜都抵返哂~ :) 可能仲好過我果隻呢~ 不過長期食..300一個月...for敏感.. 都真係算貴~ 有冇問, 隻藥係舒緩定勁到可以根治? 你俾個名我丫~ ...

別墅

我食果隻叫"singulair" 善古寧. 請幫我check check 係咪真係咁貴 ? 成 300 一盒. (28 粒) 效果一般

原文章由 beverly@mim 於 08-12-3 00:22 發表

你食邊隻呀?
我個醫生開呢隻~~~
Fexofenadine HCL Tab 120mg,個盒寫住Telfast
俾我長期食 (但我都好少少),不過食過真係唔眼訓

首頁

尾頁

跳至