親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

熱血金章 hashtag旅遊勳章

我同c6想月尾帶阿囡(2歲半)去澳門玩,但我地兩個都好少去澳門,唔知有咩地方好去呀
我只識大三巴,市政廳咋...
我想問下好似漁人碼頭係咪都有野o岩小朋友玩架,夠玩半日定全日呀?
仲有冇其他地方又或者有冇link介紹澳門好去處/美食可以參考下?
thanks

子爵府

好媽媽勳章

個人覺得澳門不太適合小朋友,我自己就帶囝囝去觀光塔及去燒烟花,今年都想去燒烟花,不過真係好貴

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 HippoHippo 於 08-12-3 01:12 發表
我同c6想月尾帶阿囡(2歲半)去澳門玩,但我地兩個都好少去澳門,唔知有咩地方好去呀
我想問下好似漁人碼頭係咪都有野o岩小朋友玩架,夠玩半日定全日呀?
仲有冇其他地方又或者有冇link介紹 ...

如果你囡囡得2.5歲,我擔心你去大三巴呢d要行既地方,抱住佢行會好吃力,因為我囝囝第一次去好似又係兩歲幾,8月去,又熱又抱住,真係想c

侯爵府

好媽媽勳章

原文章由 wendy_ho 於 08-12-4 09:33 發表
個人覺得澳門不太適合小朋友,我自己就帶囝囝去觀光塔及去燒烟花,今年都想去燒烟花,不過真係好貴

hi wendy
呢個sat我都同仔仔過macau呀,大前提都係放煙花,你講既係咪大三巴果度有得放呀?係咩煙花黎架?

珍珠宮

睛靈勳章

絶對係
原文章由 wendy_ho 於 08-12-4 09:33 發表

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

你可以去燈塔,燈塔有纜車下山(好短程),澳門亦有好多博物館(好細間),好似賽車博物館都OK架。

原文章由 HippoHippo 於 08-12-3 04:12 發表

複式洋房

消防博物館

http://hk.myblog.yahoo.com/flowerfamily-flowerfamily

原文章由 HippoHippo 於 08-12-3 01:12 發表

男爵府

係咪平日日頭都有得燒烟花架

別墅

提議去"二龍喉"公園,可以搭纜車(車程 2mins),跟住行上山去燈塔,沿途有公園式健身器材玩,都可以消磨1-2小時架.

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

只係過年指定果幾日先可以放
原文章由 HippoHippo 於 08-12-6 02:40 發表
係咪平日日頭都有得燒烟花架

子爵府

好媽媽勳章

子峰mama,
唔好意思,誤導了你,我上次同阿囝去燒烟花係前年新年既事
coming既新年我都有打算去,不過要看budget,因為今年不用去拜年
原文章由 子峰mama 於 08-12-4 10:46 發表

hi wendy
呢個sat我都同仔仔過macau呀,大前提都係放煙花,你講既係咪大三巴果度有得放呀?係咩煙花黎架?

複式洋房

回覆 #3 miss_sandy 的文章

Yes, the Part is great. My daughter also loved to play there. She spent nearly two hours.

男爵府

多謝妳地既提議呀
等我plan下去二龍喉公園,搭纜車同去燈塔先
再研究下有冇時間去睇博物館啦:lol

洋房

請問各位:

我女兒的passport09年3月到期,去澳門是否需要有效期6個月才可過關?

複式洋房

回覆 #7 HippoHippo 的文章

唔係時時都可以燒煙花ge,有規定在農曆新年嗰幾日先可以.

大宅

有幾個地點可以參考.

媽閣廟
主教山教堂
議事廳前地
松山炮台
二龍喉公園
Dun 仔
Macau Tower
各間新酒店

Please read my Y04 blog for ref:
澳門之旅(上集)
澳門之旅(下集)

[ 本文章最後由 rossikwan 於 08-12-11 13:39 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至