跳至

首頁

尾頁

別墅

人奶bb夜晚11點半訓到第朝11點半.中間0400/0700/0900起身食奶再訓.

日頭好彩就4點後訓2-3個鐘,唔係就一日唔訓架喇.

你地阿b又點呀?佢唔訓一放低就喊,抱起收聲.我係唔主張抱bb,因為大女就係抱得多好痴身.

複式洋房

原文章由 lamsl 於 08-12-1 18:47 發表
人奶bb夜晚11點半訓到第朝11點半.中間0400/0700/0900起身食奶再訓.

日頭好彩就4點後訓2-3個鐘,唔係就一日唔訓架喇.

你地阿b又點呀?佢唔訓一放低就喊,抱起收聲.我係唔主張抱bb,因為大女就係抱得多好痴身. ...

我都想知究竟一兩個月人仔每日要訓幾多???

別墅

你有冇健康院本書仔呀?有既話入面有一份有講.
我0個本丟左冇得參考.

原文章由 ivyivyivyivyivy 於 08-12-1 19:40 發表

我都想知究竟一兩個月人仔每日要訓幾多???

複式洋房

原文章由 lamsl 於 08-12-1 20:31 發表
你有冇健康院本書仔呀?有既話入面有一份有講.
我0個本丟左冇得參考.

健康院有幾十份野... 記唔記得邊份?

別墅

回覆 #1 ivyivyivyivyivy 的文章

bb頭大大本入面其中一份,唔太難搵架.

複式洋房

原文章由 lamsl 於 08-12-1 21:40 發表
bb頭大大本入面其中一份,唔太難搵架.

okok. thanks!!!

別墅

搵到post返上黎好嗎?唔該!

原文章由 ivyivyivyivyivy 於 08-12-1 23:48 發表

okok. thanks!!!

男爵府

好媽媽勳章

http://www.fhs.gov.hk/tc_chi/health_info/class_life/class_life.html

雖然沒有講睡眠時間, 但有很多健康院的小冊子可在這裡翻看.

別墅

唔該晒,我都睇過就係冇我要既囉!
anyway thanks!

原文章由 sensei 於 08-12-3 00:48 發表
http://www.fhs.gov.hk/tc_chi/health_info/class_life/class_life.html

雖然沒有講睡眠時間, 但有很多健康院的小冊子可在這裡翻看.

別墅

我阿女都係, 不過係晚上六點到兩點唔訓...

複式洋房

原文章由 cecilia.wilson 於 08-12-3 11:24 發表
我阿女都係, 不過係晚上六點到兩點唔訓...

咦 我隻豬仔都係wor touchwood 好在唔係半夜咋...

別墅

黃昏喊多數係肚風,冇計要等100日.我大女以前都有.

其實到2點都c人啦,累死囉.希望我阿仔冇呢家野啦!touch wood.

原文章由 ivyivyivyivyivy 於 08-12-3 18:35 發表

咦 我隻豬仔都係wor touchwood 好在唔係半夜咋...

大宅

健康院果本係話2個月大bb大約瞓15個鐘, 有d鐘意瞓覺嘅會瞓多d添

大宅

我阿BB現在好D啦,之前晚晚7-12都唔訓,依家都一時時係咁

別墅

過左3個月就好好多架啦.

原文章由 loklokhui 於 08-12-3 19:25 發表
我阿BB現在好D啦,之前晚晚7-12都唔訓,依家都一時時係咁

男爵府

好媽媽勳章

我今日去健康院, 佢俾左張單張有講到:

歲數(月) 睡眠時間 日間小睡次數
0-3 15hr或以上 3-4
3-6 14-15 2-3

但都有提到 -- [以上睡眠時間只供參考, 每個嬰兒都有個別的差異, 家長無雖與別人比較, 只要寶寶健康成長便可.]

別墅

thank you

原文章由 weiwaiwei 於 08-12-5 15:11 發表

但都有提到 -- [以上睡眠時 ...

複式洋房

原文章由 weiwaiwei 於 08-12-5 15:11 發表

但都有提到 -- [以上睡眠時 ...

thanks for updating!!! 搵完d單張 本來諗住上黎 update 大家... 哎... 俾隻豬扭到我無晒時間... 哎...

別墅

明白既

原文章由 ivyivyivyivyivy 於 08-12-5 22:18 發表

thanks for updating!!! 搵完d單張 本來諗住上黎 update 大家... 哎... 俾隻豬扭到我無晒時間... 哎...

首頁

尾頁

跳至