懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我有時放隻手係自己個下復,都feel到有d野"震震下"
你地feel唔feel到呀??

珍珠宮

原文章由 小K 於 08-12-2 14:03 發表

點會摸到?胎動都係只係摸到bb活動咋!

男爵府

我同c6 feel到, d freq 係有節奏同比自己d 心跳快.
通常我要平睡先摸.

男爵府

我今日12wk.

子爵府

係唔會摸到bb心跳架喎~

你摸到o既可能只係自己o既脈搏o者~

就算感覺到胎動之後,早期bb太細或者郁得細力,有時都會感覺唔到,梗何況係咁輕微o既心跳呢~

男爵府

原文章由 靚靚師奶 於 08-12-2 16:29 發表
係唔會摸到bb心跳架喎~

你摸到o既可能只係自己o既脈搏o者~

就算感覺到胎動之後,早期bb太細或者郁得細力,有時都會感覺唔到,梗何況係咁輕微o既心跳呢~ ...

但c6多次肯定佢feel到d 快freq既pluse...冇我d咁慢. 我血壓& pluse底, 個肚(某d位) feel到係好唔同.

大宅

i don't think you can feel baby's pulse

原文章由 麥兜MaMa 於 08-12-2 14:56 發表
我今日12wk.

洋房

無可能feel到心跳或脈搏架喎....

大宅

我就快12week,有時昏平去摸既時候,真係feel到好快速的餘震,唔係自己心跳,好得意的!!!

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

無可能 feel 到肚內 bb 心跳 (even 臨出世前), 果 d 餘震有可能係胎動 (bb 郁) 或 你 d 腸動

男爵府

要用手feel到, 我都係5,6個月間中bb係肚皮附近都feel到, 有時見到tim.

不過有咗之後, 老公每晚都係我肚皮聽bb心跳, 大約3個月到, 會聽到, 我地覺得係bb心跳因為佢成日唔同位置, 時遠時近, 有時好似係肚面, 有時好似好入, 有水隔住咁

複式洋房

I think it might be the sound of your stomach or intestine.

別墅

嘓D只係你手指既穴位黎咖咋~~

如果摸到就唔會有咁多心跳機既產品啦~

大宅

我想你聽到的不是BB的心跳...因為我自己都誤以為係...甚至係用聽筒聽添...
但之後問醫生,醫生話最快都要26wk以上先可以用聽筒在肚皮聽到bb心跳,如果只用耳朵直接聽,相信那些是你腸動的聲音...因為人的腸其實在肚裏是不動及有聲音的,只是我們未必有留意...

[ 本文章最後由 mc_baby 於 08-12-3 10:56 編輯 ]

大宅

回覆 #1 小K 的文章

嘻嘻心跳唔知係咪了, 我有時坐喺度睇電視,突然感覺到肚有一下郁, 咁唔知係佢郁定係我自己d腸胃有時郁咁了

ps.我19週

子爵府

點會用手feel到bb心跳架
我而家31weeks,都未試過用手feel到心跳喎
胎動就會有

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔會摸到心跳架, 果d 係你自己隻手指d脈搏呀.. 我到就生都摸唔到心跳架

大宅

回覆 #16 林嗅四 的文章

不過我都覺得係胎動, 阿B喺裡面自己都會郁,
我地個肚皮咁厚,仲要隔埋個B個身體先Feel到佢既心跳, 其實憑表面感覺, 又的確幾難

男爵府

原文章由 carine007 於 08-12-3 13:43 發表
不過我都覺得係胎動, 阿B喺裡面自己都會郁,
我地個肚皮咁厚,仲要隔埋個B個身體先Feel到佢既心跳, 其實憑表面感覺, 又的確幾難

唔會用手feel到bb心跳, 如果唔係點會去醫生度用儀器先check到...
bb o既胎動, 腸郁動, 打c egg都會有聲, 打c egg係有frequent o架.....你聽到o既可能係呢類聲音

公爵府

畀面勳章

我問過醫生,醫生背脊條大動脈係到跳,所以訓係到個時個肚皮係到跳.

首頁

尾頁

跳至