跳至

首頁

尾頁

大宅

阿 b 自從食左兩餐粥之後 , 就好似好唔鍾意食奶 , 你地阿 b 會唔會咁呀 ?

大宅

我亞B,食一餐4oz 粥仔,跟住飲4-5oz 奶,仲飲好多水,另外4 餐奶飲6-7oz

大宅

我個女食左粥後, 反然食奶好左
http://hk.myblog.yahoo.com/sze_0203/

大宅

我個仔仲係4.5餐奶加半餐粥再加半個生果!飲奶無加無減仲係6安半一餐!但比以前鍾意飲水!

粥仔都係菜蓉,未加其他野!但木瓜同薯仔,菜心就好like,白菜,南瓜就食唔到一碗!

生果就鍾意啤梨,蘋果,雪梨就麻麻地!

點解咁快兩餐粥?

禁止訪問

大宅

你地阿 b 全部都十分合作 , ee 話阿仔既 schedule 如下

7:00 埋身奶奶
9:45 6oz 媽媽奶 (用樽餵)
12:00 1.5 combi碗 既粥
15:00 8.5oz 媽媽奶 (用樽餵)
6:00 1.5 combi碗 既粥
10:30 4-5oz 媽媽奶 (用樽餵 , 訓住食)

但我 weekend 簡直投晒降 , 我地用樽餵時 , 佢食到 4oz 都要開香檳慶祝... 都唔知係未蝦我

大宅

原文章由 smileynemo 於 08-12-2 20:52 發表
我個仔仲係4.5餐奶加半餐粥再加半個生果!飲奶無加無減仲係6安半一餐!但比以前鍾意飲水!

粥仔都係菜蓉,未加其他野!但木瓜同薯仔,菜心就好like,白菜,南瓜就食唔到一碗!

生果就鍾意啤梨,蘋果,雪梨就麻麻地!

點解咁快兩餐粥? ...

其實佢食左成個月一餐粥 , 見佢食得幾好 , 未比多一餐佢食 lor , 我每次 d 粥都有加菜同肉 , 問健康院姑娘佢地又話 ok , 有時我都怕會唔會太快 , 阿仔依家又唔係點重 , 好難做呀 !!!

大宅

健康院指引係6個月左右的bb可以試食1餐至2餐粥架啦~~我個女由4個月底開始試糊仔, 每星期加入一款食物, 到6 個月中就轉做兩餐粥

0730 220 ml milk
1115 2.5 調節杯粥
1430 230 ml milk
1730 2.5 調節杯粥
2030 230 ml milk
2130 go to sleep
http://hk.myblog.yahoo.com/sze_0203/

大宅

原文章由 sze0203 於 08-12-3 14:39 發表
健康院指引係6個月左右的bb可以試食1餐至2餐粥架啦~~我個女由4個月底開始試糊仔, 每星期加入一款食物, 到6 個月中就轉做兩餐粥

0730 220 ml milk
1115 2.5 調節杯粥
1430 230 ml milk
1730 2.5 調節杯粥
2030 230 m ...

sze0203,妳個女都好好胃口喎!可以飲到咁多奶又食咁多粥!

大宅

原文章由 smileynemo 於 08-12-3 22:27 發表

sze0203,妳個女都好好胃口喎!可以飲到咁多奶又食咁多粥!

我個女星期一至開始食粥第一次食左半碗, 尋日食左一碗都係午餐但佢可能唔夠飽到左3點左右就喊甘姑媽比左7OZ奶佢食佢10分鐘食晒, 今日食左一碗半加2 OZ奶, 佢姑媽話佢係奶引喎依加bb都係食4餐奶。

複式洋房

我個阿B就唔係好中意粥, 我煲粥的時候加入點菜蓉, 或肉, 之後再攪碎...我自己試過下, 又真係好難吃....

你地D粥係點整啊? 麻煩將過程講下? TKS.

複式洋房

我阿仔3餐奶(180ml)2餐粥

大宅

原文章由 yc_bb 於 08-12-3 23:27 發表

我個女星期一至開始食粥第一次食左半碗, 尋日食左一碗都係午餐但佢可能唔夠飽到左3點左右就喊甘姑媽比左7OZ奶佢食佢10分鐘食晒, 今日食左一碗半加2 OZ奶, 佢姑媽話佢係奶引喎依加bb都係食4餐奶。 ...

我個仔都係有癮呀!俾佢食粥仔前要飲三安打底,先可以餵粥仔!我試過叫婆婆俾少d奶佢飲,等佢食多d粥仔,但就算佢食多左,最後都要補足3安奶,佢飲唔夠三安會呱呱嘈!
不過,佢o牛牙仔,依幾日胃口唔好,skip左最後果餐,攪到一日只飲三餐奶一餐粥。

大宅

原文章由 monkey68hk 於 08-12-4 01:18 發表
我個阿B就唔係好中意粥, 我煲粥的時候加入點菜蓉, 或肉, 之後再攪碎...我自己試過下, 又真係好難吃....

你地D粥係點整啊? 麻煩將過程講下? TKS.

我會先用保暖杯浸米三個鐘,等米已經開花,攪一攪碎,然後煲十分鐘,落菜蓉,再煲五分鐘就食得。我試過唔算難食,係啖味囉!

大宅

原文章由 smileynemo 於 08-12-4 20:54 發表

我個仔都係有癮呀!俾佢食粥仔前要飲三安打底,先可以餵粥仔!我試過叫婆婆俾少d奶佢飲,等佢食多d粥仔,但就算佢食多左,最後都要補足3安奶,佢飲唔夠三安會呱呱嘈!
不過,佢o牛牙仔,依幾日胃口唔好,skip左最後果餐,攪到一日只飲三餐奶 ...

我個女都係2oz就ok, 初初佢就無野比佢食佢都肯食食完半碗又無嘈但午覺就訓唔"林"最後都要提早比佢食!!!!依加姑媽就餵左粥再開2oz奶比佢佢就訓得好d。

你個仔牛牙仔啦甘d便便有無咩唔同?我個女近呢個星期d便便好"希"但只係一次。

大宅

我仔仔依家食4餐奶+2餐粥, 粥仔佢好鐘意食, 奶就一時時, 有時就半個鐘攪掂, 有時就食成兩個鐘~~! 通常佢食完粥仔後個半鐘至兩個鐘就要食奶奶!!

大宅

原文章由 yc_bb 於 08-12-4 23:15 發表

我個女都係2oz就ok, 初初佢就無野比佢食佢都肯食食完半碗又無嘈但午覺就訓唔"林"最後都要提早比佢食!!!!依加姑媽就餵左粥再開2oz奶比佢佢就訓得好d。

你個仔牛牙仔啦甘d便便有無咩唔同?我個女近呢個星期d便便好"希 ...

上星期五有一次poo poo稀到似初生B咁!黃黃綠綠水狀,同出牙有關?

子爵府

我阿b開始左粥仔半個月,而家一日食兩餐粥,每次半碗(大人碗),但係奶就無減,因為佢係太肚餓,試過6:00半碗粥,試下減奶,就在8:00俾4安佢(平日6.5安),9:00就訓著,點知佢10:45就醒醒地狂喊,仲以為佢邊度唔舒服,減到好似有人打佢咁,又抱又哄,又俾幻咀都唔得,於是沖左6.5安,佢一啜枝奶就收晒,仲狂啜,好似餓左佢好耐咁!!
然後,5:00又哭,又要開5安俾佢.....比平日仲食多左tim
所以,而家唔會減佢奶啦.....佢好似要人地雙倍奉還咁!:;pppp:
而家
9:00粥
10:00 6安奶
2:00 6安奶
6:30 粥
7:30 6安奶
11:30 6.5安奶
5:00/6:00 5安奶

其實我計過,以阿b的體重(8.54kg),係應該一日最少食28安至夠架。

大宅

死啦, 你地bb個個都係一餐都係飲好多奶, 一天都係5-6餐, 我個囡一天要8-9餐, 而每餐奶唔多過3.5安, 中間只係俾一餐糊仔佢食, 大約2安啦. 但係佢又係大碼b.

唔知點樣可以train到佢一餐食多d, 佢一食多小小就會嘔. 昨天晚上埋身餵, 食完已經嘔咗一口奶, 點知過了1小時後食糊仔, 食完就全部嘔返出來, 真係唔知點好??

民房

我個 b 幾鍾意食粥,勁鍾意食米糊,飲奶就一時時....好似睇佢心情咁...

宜家佢食5餐:
7:30 奶 (一般都係食成半個鐘,都食唔夠5安)
11:30 粥 / 米糊
3:30 奶(食得好好多,一般都至少5.5安)
7:30 粥 / 米糊
11:30 / 12:00 奶(5-6奶,食住訓)

一般我地一天食兩次生果。佢勁鍾意食...宜家食緊蘋果同香蕉...

有d 朋友教我食牛油果,對bb 大腦發展好好。

想問下,幾時可以開始食魚粥呢?無論係用魚湯煲粥,或者加魚肉...

同埋,想問下,點樣加菜蓉?因為怕一起煲會無哂d 營養,唔夠林的話又怕阿b 消化唔到...真係要大家指教指教...

首頁

尾頁

跳至