論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

請給意見*印傭做開照顧老人家,但我家是照顧4歲孖女

26歲在香港做了4年2個主人都是照顧老人家

請大家給我點意見照顧開老人家和小朋友有沒有太大分別.
我家小朋友是孖女4歲,平時1-5也要上學,4點半接放學
其餘時間是清潔家,煮飯等家務

男爵府

當然大分別, 最低限度老人家有主見, 識指揮工人做野. 小朋友唔識, 全靠工人主動照顧。

打個比如, 老人家知電掣有危險唔會去掂, 小朋友唔識可能會去玩電掣, 咁工人有冇個意識去制止? 天熱天冷, 加衫減衫, 工人曉唔曉自己分辨?

好緊要架.

原文章由 TwinsMumMum 於 08-12-3 14:34 發表

其餘時間是 ...

別墅

謝謝你提醒

原文章由 咕怪媽媽 於 08-12-3 15:06 發表
當然大分別, 最低限度老人家有主見, 識指揮工人做野. 小朋友唔識, 全靠工人主動照顧。

打個比如, 老人家知電掣有危險唔會去掂, 小朋友唔識可能會去玩電掣, 咁工人有冇個意識去制止? 天熱天冷, 加衫減衫, 工人曉唔曉 ...

子爵府

原文章由 TwinsMumMum 於 08-12-3 15:10 發表
謝謝你提醒

No la! Don't try ar! I've the same experience before!

別墅

請問你當時用有什麼問題
可否告知.唔該

原文章由 bbqueen 於 08-12-3 15:20 發表

No la! Don't try ar! I've the same experience before!

伯爵府

好媽媽勳章

我就唔會諗
果時我搵工人, 有個幾四正的, 在台灣做過, 但都只係照顧老人家. agent不斷話呢個好野, 好多人搶
但我只覺得, 未湊過小朋友, 咪搞
小朋友有小朋友的生活模式
同埋佢地需要一個可以同佢玩到的姐姐
所以, 我卒之都係搵番湊過小朋友(仲要係仔)的工人
end up, 我覺得我無揀錯囉.

你係街度, 見到d照顧老人家的工人...我會怕佢地反應慢呀.....

子爵府

原文章由 TwinsMumMum 於 08-12-3 15:26 發表
請問你當時用有什麼問題
可否告知.唔該

They are very slow motion because of their previous working experience, slow response too!

翡翠宮

but I think age 26 quite suitable for taking care kids, enegry enough.

大宅

原文章由 TwinsMumMum 於 08-12-3 14:34 發表

其餘時間是 ...

嗯...點講呢... d印印照顧老人家通常一早同老人家去公園. 而印印就自己同自己同鄉傾, 任得老人家呆坐 - 美孚竟多(因我好多時係美孚飲茶). 好多照顧老人家既印印好粗魯. 而家印印好識挑僱主, 佢地最鍾意照顧老人家,(仲要係家中只有一個老人家, 好多嘢工人話事, 清潔佢仲意做就做, 唔仲意就唔做). 照顧老人家同小朋友係2回事. 我覺得最好搵照顧開小朋友既好d.

民房

意見

要找工人照顧小朋友當然是有經驗比較好啦!只照顧過老人未必會照顧小朋友,因為老人跟小朋友的情緒都有不同,是兩種不同的照顧方式。要很小心。

別墅

多謝各位,
我也是15 16 不知怎好. 見這姐姐是在我婆婆家格離.每次她見到我們帶小朋友回家,她都很喜歡同她們玩.她自己也有一個兒子7/8歲,有奶奶,我想她會明白我的角色.就是見她好似年輕,來我婆婆家時好似很主動自覺手快腳快幫忙清潔 .見到感覺不錯.只是不知道照顧小朋友與老人家是有什麼不同要留意.
因現在的工人使我有時吃不消. 好似看到你們一樣有面黑,同奶奶不和很假,很少事也大話連頁. .曾給小朋友吃格夜飯而自己吃新鮮飯.給奶奶看到. 注意老人家不喜歡她,她就來4年,今次一定不續約.否則是我與老人家便大問題.

別墅

上來先知道工人有很多問題
我都要學你們一樣要裝 CAM. 我一直沒有裝待下個工人來,對自己 & BB 好些

複式洋房

twinsmummum,

請問你想請的印印是否照顧開老人家, 如你不合用可否介紹給我, 因我急需工人照顧老人家.pls end the details to my email : [email protected]

thanks.

別墅

HI

若我不合用,我再PM 給您.我考慮中,姐姐是照顧開老人家,她也來我家參觀過,她也想來做,只是我有點15 16 不知小朋友照顧與老人家分別.所以上來問大家意見.

原文章由 step_leung 於 08-12-4 00:11 發表
twinsmummum,

請問你想請的印印是否照顧開老人家, 如你不合用可否介紹給我, 因我急需工人照顧老人家.pls end the details to my email : [email protected]

thanks. ...

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

TwinsMumMum ,

我好同意其他媽媽的意見, 照顧老人家同小朋友係完全吾同。老人家吾會周圍跑, 禽高禽低, 做危險事。但小朋友就完全吾同, 湊小朋友要有搵番有湊小朋友經驗。你話個印都幾喜歡同小朋友玩, 同小朋友玩一陣梗係無問題啦, 但要佢日日夜夜對住小朋友時仲有無咁好心機? 我去年都請過1個LOCAL完約BUN, 又係照顧開老人家, 我心想我的2個仔都9&11歲, 應該無乜問題。點知1星期後個BUN話吾做, 因為manage吾到2個小朋友。我希望你考慮清楚。

別墅

謝謝!!

原文章由 Connielai 於 08-12-4 13:32 發表
TwinsMumMum ,

我好同意其他媽媽的意見, 照顧老人家同小朋友係完全吾同。老人家吾會周圍跑, 禽高禽低, 做危險事。但小朋友就完全吾同, 湊小朋友要有搵番有湊小朋友經驗。你話個印都幾喜歡同小朋友玩, 同小朋友玩一 ...

首頁

尾頁

跳至