懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我生bb前係教書的,當懷孕時因不能帶戶外活動,老細就比說話我聽,當住全部老師面前話好難請代課,仲話如果有人想生仔要事先通知。
我生完bb後坐月時,學校有進升的機會,所有人都有資格申請,點知學校的亞二去我屋企叫我唔好申請,話我生完bb,bb就會成日病,你就會成日請假。之後我比佢搞到產後抑鬱,辭了工才好些。
咁算唔算歧視?

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

我覺得每個行業都有d唔同嘅難處/culture
佢叫你唔好申請啫, 咁你覺得佢無理, 而如果BB真係有小病嘅話, 你屋企人可以照顧到, 你可以用行動嚟話俾佢聽, 唔係一定係咁架! 有時人地講嘅嘢, dont take it personal! 如果你apply咗, 佢唔升你, 又講明係因為你啱啱生咗bb, 咁先係歧視囉!

講真~ 你都唔想你小朋友嘅老師成日要請假啦!
我只係覺得, 做老師嘅好辛苦, 有時因為咁樣~ 可能照顧唔到屋企人!
就好似我做化驗, 黑雨8号風球唔走得, 如果次次某同事話自己住得遠要走先or唔返工嘅話, 有人唔高興, 係人之常情, 你入得嗰行, 就應該請楚嗰行嘅難處, 人地有微言唔可以話係歧視喎~

珍珠宮

我都係教書,所以都好明白你所講的情況
我們產檢要同同事調堂(以免學生因你走堂而失去某些課節),所以檢查完要利用原本空堂的時間補返課堂,有時一日要上足所有堂,辛苦極了!
不過我們同事就好體諒,所有戶外活動都有同事願意協助,我只需在校內作支援
坦白講生完bb頭一年,又要照顧bb,又要身體上recover,真係不是升級的時候

水晶宮

無論 have bb or not
one of devil in our office is everyday
歧視 all the 同事
shut we are stupid, ( 女同事 )
call all the sales ( man ) is 仆街
of couse now have bb, she ask other 同事
give me more job to do wor

大宅

我一知道有左就辭職喇!
因為以前唔舒服請日假都好似犯下離天大罪咁,
所以我預計因為有左而請假實俾人怨,
我唔想睇人面色!
做我地呢行既老細一向都係咁刻薄,
我寧願生完先再搵工!

原文章由 lilyhung18 於 08-12-3 03:22 發表
我生bb前係教書的,當懷孕時因不能帶戶外活動,老細就比說話我聽,當住全部老師面前話好難請代課,仲話如果有人想生仔要事先通知。
我生完bb後坐月時,學校有進升的機會,所有人都有資格申請,點知學校的亞二去我屋企叫我唔好申請, ...

侯爵府

好媽媽勳章

都唔晒等生完已經有其視啦 有左點都唔會唔做 放埋產假 law埋4/5人工先走, 到你返番工先再第信比佢都唔遲 都唔明d老細自己都有老母生啦 都唔明我地d在職mama 既:;pppp:
原文章由 catlover2001526 於 08-12-3 15:18 發表
我一知道有左就辭職喇!
因為以前唔舒服請日假都好似犯下離天大罪咁,
所以我預計因為有左而請假實俾人怨,
我唔想睇人面色!
做我地呢行既老細一向都係咁刻薄,
我寧願生完先再搵工!

...

大宅

好媽媽勳章

我都係教書架﹐因為距離預產期仲有兩星期就生得﹐咁橋要帶幾個學生出賽﹐向學校申請咗搵個TA陪我﹐點知其中一個主任話﹐2個大人出咁浪費人力呀?
最後校方仲要我自己TAKE 個RISK添呀!結果我自己一個人帶!

大宅

原文章由 kitkitaunt 於 08-12-3 19:12 發表
我都係教書架﹐因為距離預產期仲有兩星期就生得﹐咁橋要帶幾個學生出賽﹐向學校申請咗搵個TA陪我﹐點知其中一個主任話﹐2個大人出咁浪費人力呀?
最後校方仲要我自己TAKE 個RISK添呀!結果我自己一個人帶! ...

有冇攪錯呀!!
我都係教書的,又係成日要帶隊...
你點解唔早少少放產假呀?
我地呢行挺住個大肚子企咁耐好辛苦架喎~

大宅

好媽媽勳章

因為人地話...個b一日係個肚...都易handle d...
我想阿B出世後多D時間見佢!

大宅

不是人哋叫我唔好申請,我就不申請,因為學校的亞二有心水人選,而我係唯一的勁敵,我交form後,佢話張form有問題,但係又唔比返張form給我,又唔講deadline幾時。升不升也不是問題,因為我唔係主任都要做埋主任的工作,又要訓練、帶隊、hold 會議、連執教具一腳踢。
原文章由 kerkermui 於 08-12-3 09:21 發表
我覺得每個行業都有d唔同嘅難處/culture
佢叫你唔好申請啫, 咁你覺得佢無理, 而如果BB真係有小病嘅話, 你屋企人可以照顧到, 你可以用行動嚟話俾佢聽, 唔係一定係咁架! 有時人地講嘅嘢, dont take it personal! 如果 ...

大宅

好媽媽勳章

原文章由 lilyhung18 於 08-12-4 02:52 發表
不是人哋叫我唔好申請,我就不申請,因為學校的亞二有心水人選,而我係唯一的勁敵,我交form後,佢話張form有問題,但係又唔比返張form給我,又唔講deadline幾時。升不升也不是問題,因為我唔係主任都要做埋主任的工作,又要訓練、帶隊 ...

你窮追不捨咁追問佢有咩問題﹐最好出信black & white咁問!等佢地唔敢唔答!

複式洋房

連教育界都有歧視,唉~~~

子爵府

我老闆係其他同事面前就扮到好關心我咁, 猛叫我安心去做產檢呀, 休息多d呀, 又同我吹水話去邊樹買BB用品平呀咁, 次次我產檢SICK LEAVE 反來都走來"問候"下我咁.

但就會同我直屬上司呀& ADMIN同事呀"呻"話唔明點介我要放咁多病假做產檢囉 (一個月3日我覺得唔算多, 同埋我放假前一定做妥晒手頭工作). 咁呢D說話就實會傳反來我耳邊架啦. 好假呀佢!

好在佢唔敢當面俾說話我聽, 唔係我一定去平機會投訴!

首頁

尾頁

跳至