夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BK Milk勳章

結左婚o既您同未結or準備結o既您, 請問拍左幾耐拖先結婚, 而你地認為到到咩情況先好結?

我唔係恨嫁 (真的不是), 但同bf都差不多5年了, 佢細我差唔多一年, 有時講笑or sweet-talk時都講下幾時可以結婚d話題, 可惜就算認真唔認真咁chat10000次喱個話題, 佢都係答: 有錢先得ga

錢, surely重要, 而結婚, 某程度or某些人眼中可能只係一張紙, 我咁樣出post, 係想問下有冇人試過bf又唔係唔愛你, 但又唔想plan結婚住, (坦白講, 就算佢話而家or明年想結, 我都唔會) 可是錢係未就係男人的excuse?

of course, 我覺得我男友係一個完完全全冇planning o既人, o係佢心目中可能認死我唔會離開佢 (當然唔係因為佢唔plan結婚而離開咁naive), 但有好多野都令我睇出佢係一個冇planning, 乜都但求安穩 (唔係知足果隻安穩, 係lazy for any change), 令我太失望太心淡, 有冇朋友可以指導下我?

thanks!

* 我唔係要個好有錢o既人做husband
* 我只想要個有為將來打算o既人做partner, even唔結婚都ok

大宅

當認定對方係終生伴侶, 想同對方組織家庭, 而客觀環境又許可, 就可以結婚, 所以無話幾時先適合

無錢都可以係一個原因, 我同我BF都係因為呢個原因而未能結婚 (當然仲有其他原因)

但係你哋有無儲錢FOR結婚, 或者諗吓點搵更加多錢?

最大問題係.....你哋有無真係諗住將來結婚....如果有, 自然就會考慮到以下問題

1. 住屋
2. 生育
3. 工作/ 家庭分配

呢D全部都係錢, 同埋責任問題,當然都要有愛去維繫~

男爵府

BK Milk勳章

原文章由 小可愛bb 於 08-12-3 14:50 發表
當認定對方係終生伴侶, 想同對方組織家庭, 而客觀環境又許可, 就可以結婚, 所以無話幾時先適合

無錢都可以係一個原因, 我同我BF都係因為呢個原因而未能結婚 (當然仲有其他原因)

但係你哋有無儲錢FOR結婚, 或者諗吓 ...

你講得岩, 樣樣都係錢之餘, 仲要愛去維繫....唔知我地仲有幾多o既"愛"....

我好耐之前已經話不如一個月少少地saving, 但佢當時唔願意, 到今年開始再chat, 又話我save先save, 咁我當時會save啦一齊, 但佢又話我part-time緊個course未讀完都仲係要錢, 我點save, 即意思好似係得佢save, 我唔save (其實我係一定會save, 我覺得佢excuse緊) 多有多save, 少有少save姐, 佢話佢月尾都會淨錢已經=save左錢! 我覺得好好笑, 唔知男仔係未咁諗野, 覺得淨=save?

我認為淨左, 佢下個月一樣可以用上個月淨左果d錢, 而儲錢係儲起第2度, 可以唔郁o既資金 !

到底我係未太多要求呀!??

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我同男朋友一指拖就計劃結婚,我地計劃結婚時先一起 saving,
我記得男朋友(老公)一句說話,就係....
'如果結婚要等我有$先可以結,我呢一世都唔會同你結都婚,因為我呢一世都唔會有$....'

咩叫有$大家定義唔同!但大定一條心,定目標,一齊儲$,就可以計得幾年後,有幾$,係未足夠結婚!

婚平有平結.貴有貴結,你可以比佢知道,同他結婚不一定要大排筵席,珠光寶器,細細地,溫馨就可以!

所以個人認為,無$結婚係一個藉口,會唔伯男朋友心底仲有其他想法或者擔心,你可以認真d問下佢!

如果你話男朋友沒有 planning,佢個人係禁,你都好難改變佢,為佢讓佢知要有計劃,你地2個先有將來,否則生命就會混沌過左去喇!

祝福你!

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我同男朋友一指拖就計劃結婚,我地計劃結婚時先一起 saving,
'如果結婚要等我有$先可以結,我呢一世都唔會同你結都婚,因為我呢一世都唔會有$....'

咩叫有$大家定義唔同!但大定一條心,定目標,一齊儲$,就可以計得幾年後,有幾$,係未足夠結婚!

婚平有平結.貴有貴結,你可以比佢知道,同他結婚不一定要大排筵席,珠光寶器,細細地,溫馨就可以!

所以個人認為,無$結婚係一個藉口,會唔伯男朋友心底仲有其他想法或者擔心,你可以認真d問下佢!

如果你話男朋友沒有 planning,佢個人係禁,你都好難改變佢,為佢讓佢知要有計劃,你地2個先有將來,否則生命就會混沌過左去喇!

祝福你!

水晶宮

祝福你!

別墅

其實何時先唸結婚...好睇你地對大家的信心....
若果BF話要你SAVE佢先SAVE的話結唔結到ba...
我覺得若果有心同你計劃結婚的話
係唔會計較要付出多少ka...
我同我老公由零開始儲起...
我老公係個好大洗的人...個個月未到月尾都清哂d$...
當我地決定左結婚之後...佢一出糧會立即過三份二糧俾我儲....
佢都估唔到佢做得到...
仲有...若果你決定結婚前...
你地真係要好好唸清楚...
你鍾意對方d乜嘢...仲有你對佢有多少的信心...
因為一生的幸福就交俾佢ka la...
結婚唔係簽張紙咁簡單....
結婚係一生一世ka...
共富貴當然好la...但你都要唸下一生都會有跌的時候...
你又願唔願意同佢一齊去面對ar....
若果你好有信心的話...我唸你都係計劃結婚的時候la...
但anyway...有時愛係令人盲目的....
我都建議你付出千多元去上d婚前輔導course...
上左個course....你會知到你自己有係計劃錯ka la...
good luck la...

翡翠宮

我同我honey拍左5年幾拖,今個月24日平安夜註冊結婚,其實,由我地拍左拖3個月已經認定左對方係結婚對象,但因為經濟問題到今年先真正落實我地的結婚大計,but係呢幾年裏面,我地大家都會講下將來結婚想點搞、結婚之後的住屋問題.........所以我係知道佢係有計劃我地的將來既~~~

如果一個唔願意承擔、又唔肯為將來打算、又無作出結婚承諾的男人,我諗我飛左佢九世囉!!!

子爵府

我同老公拍左拖11年,由F4開始同佢一起,拍拖3個月已經話要嫁比佢,佢一開始做野就開始save money, even summer job都會save $500。到我做野,我都開始save,大家唔會計較save幾多,由大家每人每月都save $500,到每月每人$20000,一直有計劃, 有時,儲左一d,又可以有其他用途,可以去下旅行...
總之,有計劃就好好多啦。

洋房

我同我男友都拍左4年, 成日都話"遲D先" "有錢先 " 我覺得男人多數都係口不對心。
宜家我地開始SAVE MONEY,計劃將來。

男爵府

我覺得,如果男方話無錢所以唔結住,但又唔肯儲錢,呢個就係excuse。
但如果男方話無錢,但願意儲錢,咁就可以見到佢真係有誠意。

老實講,好多男人唔想結婚,除左金錢的原因,最重要就係責任的問題。佢地覺得結婚要有好大的commitment。係心理上的壓力,你問佢有咩實際壓力,佢又講唔到你聽!

我同c6拍左6年拖,直情要同佢講:我想生仔,再唔生我會變高齡產婦,咁佢先肯同我結!

男爵府

我同老公拍咗5年拖...覺得係時候結婚就結...就算係咪拍拖我哋都有儲錢,所以問題唔大,只係唔夠錢買樓...唯有住我老公佢哋一家夾錢買的樓先,第日叔仔結咗婚應該都會搬埋嚟...
你哋個case好似我個friend...佢個男友又係無計劃的..我個friend都係咁... 成日話無錢結婚,生仔都話無錢,我話結婚真的無錢咪旅行結婚囉~~簽張紙加旅行一萬多啲都得,佢哋話想買到樓先結婚...跟住我話咁你唔洗結lu... 事關之前佢個男友賴無開個聯名戶口儲錢,唉~~老實講有心儲就唔係聯名戶口都得啦~自己儲都可以嫁...我個friend的阿爸阿媽都話就算過多幾年個男仔都係咁...其實講真我個friend都未玩夠當然包括佢男友啦~無錢結婚有錢去旅行仲一年去幾次,佢話唔同因為係去玩...到咗依嫁佢哋話結婚啦~~啲酒席錢咪由男方阿爸阿媽出囉...其餘就不知了...你要攪清楚你同你男友係咪真係想同對方結婚,如果真係就真係要plan...一係就好似我個friend咁要啲屋企人比錢囉~~就算唔結婚都要plan第時會點嫁...

別墅

@@我都覺得唔關個錢字事 有D人冇咩所謂 成班親朋戚友坐埋食餐飯就得 有D人要求高D咪儲夠錢先結,,
我覺得最緊要個人玩夠,,玩個意思唔係出去蒲

別墅

聽講呢 男人去到咁上下年齡 事業有成 個伴侶又岩 就會好自然想結婚 想有個家 但9成結婚果個唔係人生中最愛果個..

超級版主

超級版主

原文章由 八婆仔@ 於 08-12-3 15:00 發表

咩叫有$大家定義唔同!但大定 ...

講得好

大宅

如果想結婚後會生小朋友,當然要儲定一筆錢,結婚可以好簡單只註冊,自己親戚食餐好嘅一萬多啲都可以,你平均一個月儲$1000,儲一年已經結到,但係養育小朋友係一項長遠投資,你只可望有出冇入的投資,所以最好有一定經濟基礎先結婚就最穩陣。

大宅

我都好明白你嘅想法,,因為我都係同你一樣,,只不過你覺得對方同你一齊毫無計劃,,就影響咗再繼續同佢一齊落去嘅信心,,不過你哋一齊都有五年,,真係咩都習慣晒,,唔係佢睇死你唔會離開佢嘅問題,,而係可能你從來冇真正表達過自己想點,,怕自己攞出嚟講又好似迫婚,,好恨嫁,,令對方誤會,,令自己尷尬,,但唔講對方又唔明,,得過且過,,你就愈嚟愈心淡,,但又唔係想分手,,搞到自己好似進退兩難咁!!

雖然話現代係文明社會,,但女人青春有限仍然係鐵一般嘅事實,,所謂流金歳月就係咁解,,唔好俾對方磋砣你嘅日子,,有啲男人個性永遠長不大,,又從來唔識為將來打算,,你就要為自己打算!!

既然你個心始終唔舒服,,自己想點就清清楚楚完完全全講出嚟,,態度要堅持,,唔駛怕唔好意思亦唔好心軟,,結唔結婚都好,,做得伴侶當然想長久,,可以嘅話仲會係一生一世,,唔係講玩,,冇得心軟求其,,唔係迫佢,,而係你係有要求嘅權利,,而對方亦有權利去知道你想點而決定會點做,,到時睇吓佢會唔會真正有所改變再決定下一步如何,,而你亦都要有所行動,,唔好得個講字,,所以第一步係你自己攞錢出嚟儲起先,,結果如何都好,,最起碼你都會有個錢傍身!!

子爵府

原文章由 小manman 於 08-12-3 18:34 發表
如果一個唔願意承擔、又唔肯為將來打算、又無作出結婚承諾的男人,我諗我飛左佢九世囉!!!

Agree, 呢d男人真係浪費青春, 比著我都飛佢九世!

首頁

尾頁

跳至