自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

媽媽平時去區議員辦事處定期驗血壓, 點知話佢血壓好高, 要佢立刻睇醫生, 到睇醫生時, check咗幾次又話無問題, 但叫佢keep住去診所check, 係日日去check2次, 醫生好好, 無收佢錢, 但係我都唔想媽媽麻煩人...

請大家幫忙, 有無好用血壓計介紹, 我想送比媽媽.....
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

你去屈xx睇吓, "O"字頭嗰隻, 我屋企用咗好多年喇, 再買都係佢~ around $500 (唔駛買到$700-800 嗰d架!)
應該藥房會平d!

禁止訪問

大宅

如果是你媽媽自己量血壓,最緊要懂得看血壓計的結果,還要將血壓紀錄起來,易於觀察..

公爵府

原文章由 MiffyFok 於 08-12-3 18:43 發表
如果是你媽媽自己量血壓,最緊要懂得看血壓計的結果,還要將血壓紀錄起來,易於觀察..

係唔係只看數字? 我媽識睇字寫字, 我諗無問題掛....

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 2heiBBmama 於 08-12-3 13:39 發表
媽媽平時去區議員辦事處定期驗血壓, 點知話佢血壓好高, 要佢立刻睇醫生, 到睇醫生時, check咗幾次又話無問題, 但叫佢keep住去診所check, 係日日去check2次, 醫生好好, 無收佢錢, 但係我都唔想媽媽麻煩人...

請大家 ...

我岩岩買左呢隻比我呀媽. 有樣好既係, 佢本身有日期+時間記憶, 就算佢唔寫底都CHECK得番.

産品名稱: 邁克大夫高級手臂式 3BM1-3P 電子血壓計 (前 A90)
型號:AC02410
PAD專利心律不整偵測技術,能偵測過快、過慢等規則性 / 不規則性心律不整
  • 經英國高血壓協會BHS臨床測試獲最高A/A醫院級(上壓/下壓) 品質認証
  • 60個強大記憶功能
  • 全自動充氣及放氣
  • 快思邏輯人工智能
  • 2年保養
規格:
儲存溫度: -20℃至 50℃
操作溫度: +10℃至 40℃
操作濕度: 15 至 90% 最大相對濕度
重量: 460克(含電池及壓脈帶)
尺寸: 115(寬) x 182(長) x 76(高) mm
量測範圍: 縮收壓/舒張壓: 20-280 mmHg
脈搏: 40 to 200 pulse/分鐘
臂帶顯示範圍: 0 - 299 mmHg
記憶: 自動儲存60組紀錄
解析度: 1mmHg
準確度: 血壓 : ± 3mmHg
脈搏 : ±讀數5%
電源: 4 顆1.5V AA電池
主變壓器 6V DC 600mA (另購)
臂帶: 大碼 (32-42cm),中碼 (22-32cm),細碼 (17-22cm)

而我自己就用緊呢部.

歐姆龍/手臂型電子血壓計T5-M

* 日本原裝進口
* FUZZY機能,靜音設計
* 扇型腕帶
* 機體重量:350g(不含電池)
* 外型尺寸:170x66x109mm
* 適用臂圍:22~32cm
* 標準配備:主機x1 腕布x1 AA電池x4

[ 本文章最後由 Teresa 於 08-12-3 21:02 編輯 ]

公爵府

原文章由 Teresa 於 08-12-3 21:00 發表

我岩岩買左呢隻比我呀媽. 有樣好既係, 佢本身有日期+時間記憶, 就算佢唔寫底都CHECK得番.

産品名稱: 邁克大夫高級手臂式 3BM1-3P 電子血壓計 (前 A90) 型 ...

請問呢2部大約幾錢呀? 係邊樹買到? 同埋你覺得邊隻好用?

大宅

我有一部A&D UA-767PLUS,全新,有盒,盒有D舊,$500

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 2heiBBmama 於 08-12-3 21:04 發表

請問呢2部大約幾錢呀? 係邊樹買到? 同埋你覺得邊隻好用?

買比呀媽O個部Microlife就$5xx, 我自己部OMRON就$4xx.

2部都好岩老人家用, 個BUTTON夠大, 字夠大. 但係要比較既話, Microlife好用少少, 因為佢有日期/時間記憶, 唔洗自己次次抄抵血壓. 同埋佢有多一個測心律不正既FUNCTION, 感覺上好似抵D咁.

Microlife可以去http://www.celki.com 既門市買. 我買既時候係教協做緊promotion, 所以平DD, 同埋有個收音機計步器送.

公爵府

原文章由 Teresa 於 08-12-3 22:50 發表

買比呀媽O個部Microlife就$5xx, 我自己部OMRON就$4xx.

2部都好岩老人家用, 個BUTTON夠大, 字夠大. 但係要比較既話, Microlife好用少少, 因為佢有日期/時間記憶, 唔洗自己次次抄抵血壓. 同埋佢有多一個測心律不正 ...

唔該晒, 等我上去教協睇睇先.....

首頁

尾頁

跳至