跳至

首頁

尾頁

子爵府

好鬼死嬲呀......嬲到我喺工司都流眼淚!!!!!

好長篇.....唔好意思,俾我講晒出嚟發洩吓啦!!!!

話說約1個月前有一日我工人要去一去移民局,原本可以叫我媽媽嚟睇寳寳豬一日,但佢咁啱整親條腰,於是就叫2姑9上我屋企湊寳寳豬啦,所有安排好,原本雙安無事......

.....嗰朝返到公司唑定冇幾耐,d電話就嚟嘞.......係我媽媽,原來佢哋走咗去我屋企諗住同寳寳豬玩,預先又唔講聲 ,點知摸門釘。我話2姑媽應該係度湊緊寳寳格......點知原來佢帶咗寳寳豬返佢屋企,少於10分鐘車程,本來冇所謂,但第一:可唔可以話聲人哋亞媽我知先呢,第二:其實我2姑9成日俾d危險玩具寳寳豬玩嫁,佢俾過一個入咗一粒約1cm直徑珠仔嘅樽俾寶寶搖,但個蓋係好易開倒,寳寳吞咗就唔知點算 !!!!喺佢屋企就真係俾乜寳寳豬玩都唔知!!!!!我係叫你嚟我屋企凑呀,無la la帶走人個仔呢.......又唔知有冇執齊臭豬寶d日常用品及食品。我當時嬲到爆 ,又唔發得脾4,於是好聲好氣打去問佢,佢又話3姑9尋晚去完北京返嚟想見隻寳,叫佢帶寳寳豬出去同佢飲茶。第一:去飲茶你由我屋企直接帶佢出去咪得囉,因乜解救要帶返你屋企先呢,根本佢就等咗e個幾會好耐,密謀要帶我個仔去佢屋企玩一day!!!!第二:兩個姑9私底下自己商量帶人哋個仔周圍去都得嘅......唔洗話聲俾我知嘅,寳寳豬係我個仔....唔係你哋個仔呀!!!!!

仲有......................

子爵府

..........就因為咁,我懶cute咁當係我個仔出咗個e-mail send晒俾佢哋,內容如下:

喂喂...........以後大家想嚟同我玩時,煩請起碼早一晚打電話話聲俾我媽媽知吖,以便於安排嘛..........今朝公公婆婆冇預先講聲就走咗過嚟,二姑媽又湊咗我去佢屋企度,三姑又話要同我出去飲茶呀!!!...........人紅就真係........heeee.............

同埋最多喺樓下商塲飲吓茶好喇,唔好離開屋苑範圍住啦,等我再大個D先啦!!!唔該晒!!!!

我好歡迎大家嚟我屋企同我玩嫁!!!!......(^_^)P

咁之後都冇乜嘢,各人照常咁上下就自己走嚟同寳寳豬玩(我屋企十足冇掩雞籠!!!)......當然照舊冇預先講聲,不過冇帶寳寳豬周圍去就算啦!!!

係有一次我daddy又話要同寳寳豬出去飲茶,我話費事俾人話我唔公平,都係喺樓下飲好喇,後尾佢哋都有听話!!!

仲有..........

子爵府

.......到今日......我daddy, mommy&家姐又自己走咗去我屋企,到咗先打俾我話要同寳寳豬出去飲茶,我話唔好喇,無謂俾d姑9話我厚此薄彼嘛,佢哋話夾埋工人唔講咪得囉,我話你咪教識我工人講大話,下次d姑9帶走寳寳豬又夾埋扼我,收線時佢哋應承咗,話喺樓下飲算喇!!!!

之後我8掛打電話問佢哋玩緊乜.....點知佢話行緊街,我話"你哋走咗喇咩?",佢話未,跟住講咗第d嘢,話寳寳飲完茶瞓緊覺,我再問佢哋喺邊行街,佢話喺商塲,我話我哋個商塲邊有嘢行(因為好細嫁咋),佢就終於話:"係呀......出咗去呀......工人喺出面推住寳寳瞓緊,我哋shopping緊!!!我哋好誠實 嫁,你工人話去啦去啦.....好悶呀,出去行街啦!!!"

真係火都嚟.......明明應承咗唔去+嘛....仲要懶咗我個工人話去,仲話好誠實話番俾我知.......真係吹漲.....明明自己想行街,又要嚟玩我個仔,搞到我個仔要喺街瞓!!!!!

仲大條道理叫我咪咁緊張!!!!!!

真係嬲到爆!!!!! d眼淚即時標出嚟,佢哋係"哈"我返緊工冇辦法,佢哋可以為所"肉"(嬲得滯唔記得咗點寫!!!)為!!!!我真係好想自己喺屋企凑個仔呀!!!!

其實由我個仔出世之後,所有親戚都係咁,簡單d講就係唔俾我用我嗰套去湊個仔......個個都一大堆意見,而且唔單只齋講,仲要格梗嚟先斬後奏......激到我唑月都喊咗幾次 !!!

我知佢哋個個都好我個仔(係真係好好!!!),我3姑9同我家姐仲話:"鬼叫你個係咁得人鐘意,怨就怨你生得個仔咁得意啦!!!".......真係唔知好嬲定好笑 !!!!

我淨係想講一句,e個係我個仔,可唔可以听我話,俾我用番自己嗰套嚟湊我自己個仔呀???!!!!!!

男爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

睇完, 我都好明白你! 因為會好擔心佢地唔知會唔會帶o左bb 去d 危險的地方! mouth: 婆婆都會唔問我帶阿b 去街, 不過一定帶bb 車同埋只限於同區, 唔可以帶bb 坐車去遠地方! 我諗如果婆婆唔問我, 帶o左bb 出去第二區, 我都一定會嬲! 由bb 出世到而家, 去邊度遠地方都只會由我同爸爸帶, 我唔放心其他人帶!mouth:

複式洋房

超級明白你的心情+超級認同個point!!!!

我99係朝9晚7係我家控制我個b, 雖然我每天返工前都會ready好bb食粥的材料比工人姐姐, 但99總是要有佢個套, 要bb食肉唔食菜(怕涼!), 帶bb出街唔出聲話佢又唔高興, ......., 昨天仲自已帶埋支唔知乜嚟同bb沖涼. 因我自己有serious濕疹, 所以用在bb皮膚的product我全部都要係我皮膚e生話ok嗰d, 希望唔會令佢有濕疹的問題, 但佢就用自己嗰套在我bb上! 我當然知佢唔會特登harm我bb, 但我都係想講KUROMI-BB嗰句俾我用番自己嗰套嚟湊我自己個仔呀???!!!!!!

希望你喊完, 發洩完心情會好D啦!!! 唔開心一定要講出嚟, 我次次喊完, 揾人申完都會好好多㗎!

解決方法就......SORRY.... 我都唔知可以點.... BUT REMEMBER: YOU ARE NOT ALONE!!!
http://pandakingking.blogspot.com

別墅

你嘅經歷我都行過, 我都幾認同shatinese 嘅YOU ARE NOT ALONE.
反而我覺得你工人有點兒那個, 佢有責任睇住bb, 依家係你請工人返嚟, 唔係你家姐or 其他人, 佢應該聽你order, 如果你姑9 想帶bb 出去, 工人應該第一時間打電話俾你, 與其控制唔到姑9 , 不如控制工人.
你哋係一家人, 唔好攪到大家唔開心, 將來想佢哋幫手, 佢哋可以唔幫.
kuromi-BB, 我都忍咗9 個月, 學識咗: 睇開D. 唯有返工叫工人睇住BB, 有咩事馬上打電話俾你, 放工後返去睇BB,
至於揍仔方法, 佢哋又唔係成日係度, 佢哋走咗咪用返自己果套揍仔方法. :;pppp: 我成日都係咁.

大宅

睇完... 好明白你感受...
個時大仔係99度又係咁,無問過我帶佢周圍去,有2次仲出埋海tim
我係佢亞媽,都唔知自己個仔去左邊
當知到之後,當然好嬲la,真係好嬲

之後生小b,我地搬近左,亦請左工人,因99揍唔掂,以後99黎我家,我講明,唔可以有人黎,亦唔好帶我2個仔周圍去,話我惡都係咁話,唔想買間屋比人自出自入(男家d親戚,佢地真係好得閑,成日去人屋企ga),自己咁辛苦賺錢,都係想住得好d,但唔係比人自出自入law

原文章由 KUROMI-BB 於 3 12 2008 16:13 發表
好鬼死嬲呀......嬲到我喺工司都流眼淚!!!!!

好長篇.....唔好意思,俾我講晒出嚟發洩吓啦!!!!

話說約1個月前有一日我工人要去一去移民局,原本可以叫我媽媽嚟睇寳寳豬一日,但佢咁啱整親條腰,於是就 ...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆 #7 KUROMI-BB 的文章

個 main point 係咪唔想其他人帶走BB 唔通知一聲? 仲要係你地信唔過既人? 加上佢地講大話?

我阿媽帶BB 出街冇通知我, 多數響屋企附近, 試過一次過海. 我覺得冇問題, 俾BB 出去吸收下新鮮空氣和陽光, 仲有接觸多d 人和事始終都係好事, 我唔介意佢帶bb 出街.

我覺得你都唔好太介意佢地帶你個bb 出街, 不過要佢地坦白d, 出街單聲俾你知. 你唔駛轉彎抺角咁話, 要話咪直接d, 好過一陣佢地話你假, 一陣又話唔明你個意思. 佢地有不滿咪唔好黎睇bb 囉.

玩危險玩具就真係要小心, 要緊要係個親戚真係睇得緊! 否則, 一定要出聲話佢. d 玩具就算係安全, 如果大人唔睇緊都一樣係危險.

子爵府

睇咗你哋d回應真係舒服好多......多謝晒 !!!!好彩仲有咁多媽咪明白同支持我!!!!!

Allyly, 我同你諗法一樣......唔洗搭車去就冇所謂,如果去遠地方就一定要我或爸爸帶至安心囉!!!!

原文章由 Allyly 於 08-12-3 18:37 發表
睇完, 我都好明白你! 因為會好擔心佢地唔知會唔會帶o左bb 去d 危險的地方! mouth: 婆婆都會唔問我帶阿b 去街, 不過一定帶bb 車同埋只限於同區, 唔可以帶bb 坐車去遠地方! 我諗如果婆婆唔問我, 帶o左bb 出去第二區, ...

子爵府

係囉.....唔知點解d老人家硬係要咁!!!

之前我媽媽同我講,叫我叫工人喺寶寶豬d粥仔度+鹽,佢話食d鹽個人先有力喎,我話咁細個盡量唔好食鹽啦,食澱粉質已經夠產生能量,咁細個又唔洗拓泥,而且我覺得我個仔都唔知幾大力,尤其係我老公夾硬攬住佢嗰陣,佢就會好大力咁推開佢嘞 !!!

點知尋日佢私底下叫我工人要落d鹽落d粥仔度 ,好彩我工人話番俾我知,跟住我工人話少少冇問題,咁我就話:"NO!!!!! I said NO!!!!!

教壞晒我工人......俾佢激到啤一聲!!!!!

原文章由 shatinese 於 08-12-3 19:07 發表
超級明白你的心情+超級認同個point!!!!

我99係朝9晚7係我家控制我個b, 雖然我每天返工前都會ready好bb食粥的材料比工人姐姐, 但99總是要有佢個套, 要bb食肉唔食菜(怕涼!), 帶bb出街唔出聲話佢又唔高興, ......., 昨 ...

子爵府

唉.......講到我工人.......其實佢係我姑9過檔俾我嘅,佢之前喺我姑9度做咗16年,所以所有親戚朋友其實都熟晒,好似一家人咁,抱括我屋企嗰邊。佢同我嘅關係似係一個長輩朋友嚟幫我手多過顧主關係!!!!所以好難搞!!!!

所以d姑9同我daddy mommy講嘅嘢佢係唔好意思逆佢哋意嫁,我之前已經講過有乜都要話我知,但我d姑9有時會直接話我老公知,其實我老公都唔鐘意佢哋帶寶寶周圍去,但嗰d係佢家姐,又好難話唔俾,所以就搞成咁囉!!!

我尋晚返到去已經再3講:"No next time......don't let it happen again!!!!"佢都仲要話其實ok吖,我再話:"NO....I said NO is NO!!!!!"

原文章由 karenPC 於 08-12-3 23:47 發表
你嘅經歷我都行過, 我都幾認同shatinese 嘅YOU ARE NOT ALONE.
反而我覺得你工人有點兒那個, 佢有責任睇住bb, 依家係你請工人返嚟, 唔係你家姐or 其他人, 佢應該聽你order, 如果你姑9 想帶bb 出去, 工人應該第一時間 ...

子爵府

之前我未請倒工人,成日要佢哋嚟我屋企幫手,所以佢哋已經習慣咗自由出入我屋企,又好難話e+唔洗人幫手就唔俾人嚟囉!!!同埋其實我同d姑9d關係好好好好嫁,而且佢哋都真係好鬼死我個仔嫁!!!

我工人尋日同我講:"Is ok la...they love this boy ma!"
我話:"I know, but they can't do whatever they want because of this reason!!!"
跟住工人話:"You may hurt them if you don't let them do that."
咁我即刻話:"But they are hurting me now!!!!!!"
我工人即時無話可說!!!!

原文章由 子霖 於 08-12-4 00:08 發表
睇完... 好明白你感受...
個時大仔係99度又係咁,無問過我帶佢周圍去,有2次仲出埋海tim
我係佢亞媽,都唔知自己個仔去左邊
當知到之後,當然好嬲la,真係好嬲

之後生小b,我地搬近左,亦請左工人,因99揍唔掂,以後99黎我家 ...

男爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 KUROMI-BB 於 08-12-4 11:21 發表
之前我未請倒工人,成日要佢哋嚟我屋企幫手,所以佢哋已經習慣咗自由出入我屋企,又好難話e+唔洗人幫手就唔俾人嚟囉!!!同埋其實我同d姑9d關係好好好好嫁,而且佢哋都真係好鬼死我個仔嫁!!!
...

答得好絕!

子爵府

我唔係唔俾佢哋帶寶寶豬落街喎,之前佢哋成日同我個仔落樓下飲茶同落公園玩(我工人日日都有帶寶寶豬落公園晒太陽同吸新鮮空氣嫁),我都完全冇問題喎。我唔覺得落樓下同出遠d對於我個仔嚟講係有分別囉!!!

因為如果樓下,我工人會跟埋睇住,但如果佢哋帶寶寶豬出去係唔會帶埋我工人去嫁,咁佢哋就點搞都得,做咗乜又冇人話番我知。d姑9成日喺我面前都俾糖我個仔食嫁,次次都俾我喝停嫁,跟住佢哋仲會話:"e個媽咪咩都話唔得嘅!"又話:"唉...媽咪,唔好咁囉嗦啦!"第日我個仔大個d識听真係唔知點算!!!唔喺我面前我就真係唔知會俾d咩佢食囉!!!

講都講過晒喇,佢哋都知.......但唔會明白囉!!!佢哋唔覺得佢哋有問題嫁,佢哋係覺得我有問題呀!!!!同埋佢哋唔會不滿唔嚟睇寶寶嫁,佢哋會笑笑口"hou"我返咗工自己又走嚟嫁喇!!有次我媽咪哋激嬲咗我,我叫佢哋一個禮拜唔好嚟睇寶寶喇,點知佢打俾我老公話要嚟呀 .......咁個女婿冇"奶油"唔俾佢哋嚟假!!!!

有次我個2姑9嚟探寶寶,帶咗樣玩具嚟,我放工返到屋企,連我工人都話唔適合寶寶豬玩,有危險呀!!!我只好話收埋佢,但唔好俾2姑媽知囉。我之前都有同佢講過話呢d玩具危險,但佢一句話"唔怕"。我知佢兩個仔都係咁大,所以佢覺得係冇問題嫁。但e個係我個仔,而且我係等咗佢7年至有嫁,我唔打算賻囉!!!!!

原文章由 bosch 於 08-12-4 07:46 發表
個 main point 係咪唔想其他人帶走BB 唔通知一聲? 仲要係你地信唔過既人? 加上佢地講大話?

我阿媽帶BB 出街冇通知我, 多數響屋企附近, 試過一次過海. 我覺得冇問題, 俾BB 出去吸收下新鮮空氣和陽光, 仲有接觸多d ...

子爵府

因為e d係我嘅心底說話!!!!

原文章由 Allyly 於 08-12-4 11:37 發表

答得好絕!

大宅

我62咁霸道﹝霸住林林唔俾返屋企﹞都唔敢帶我個仔4圍去ar!去邊度都會預早同我講or約埋我一齊去,因為佢哋明白,咁細個BB去人多地方會有一定危險,同埋接觸細菌機會會大增ga ma!

雖則佢都好想《曬》孫,但就唔會如似你班屋企人咁囉!so你一定要硬淨d ar!加油ar!

別墅

真係無計呀!...佢地玩b,我地照顧b,佢地玩完b,之後bb有咩事就我地受....
我都受唔少呀...!!!

大宅

睇完之後真係好似自己, 感同身受!

其實你既情況同我既差不多, 只不過我冇咁多親友"自出自入", 我媽咪一定唔會帶bb出街, 佢都話唔好成日帶出街, 否則bb習慣左第日會扭去街, 而且佢更加未試過自己跟bb玩, 只係男家嗰邊既問題!99成日帶囡囡四周圍去, 同你一樣 "鬼叫你生個得意bb咩"....我姑仔都係咁講mouth: 又話邊個想見bb, 去完A屋企, 到B屋企, 再到C屋企, 又返99屋企等其他朋友黎見囡囡。最弊就係....有好多次, 不論打電話返屋企 or 真係返到屋企, 竟然唔見哂人 ~~~ 我成個日當堂嚇親 我個囡去左邊, 連c6都唔知!所以睇完你既內容, 真係好似自己寫咁............

最後一次發生類同事件後(99又帶出街), 我真係嬲到爆 同c6講佢又幫住99 & 62, 冇人幫我, 喊左好多次都係咁!我唔敢同我媽咪講, 怕佢知道我喺男家呢邊有唔開心而擔心添, 所以淨係同fd 呻吓 呻完就冇事 ~~ 有唔開心一定要搵人講吓!

有次我真係比面色99睇, 返到屋企c6咪嬲我囉!都話冇人幫我架啦 之後我自己決定冇人幫我唯有自己諗辦法, 就係控制工人 (karenPC 講得岩 )

我同工人講嫲嫲鍾意帶囡囡出街我知, 亦唔係唔比佢去, 只係我擔心, 嫲嫲隻手唔舒服, 抱得耐驚有事(都唔知點解佢咁鍾意抱, 唔帶車仔, 仲唔鍾意帶工人添!) 所以第日出街一定要︰

1. 先打電話比我
2. 跟嫲嫲一齊出去, 可以幫吓手
3. 有咩事都要同我講先

就係咁, 而家我一定知囡囡喺邊, 做緊咩。另外, 就係因為咁, 有時唔駛工人打電話比我, 99已經打黎問我好冇帶囡囡去邊度呀, 食咩呀...等等..... 我多數都話ok, 但一兩次會 say NO..... 就得太多啦!佢而家都會聽吓, 不過我知道c6會覺得我唔岩, 點可以咁對99, 但係我只係諗︰呢個係我個女 & 俾我用番自己嗰套嚟湊我自己個女呀

same as yours!!
~~ 鎧恩媽媽 ~~

大宅

有一日仲嬲, 99話寵壞孫係嫲嫲既專利, 要教好係由佢父母去教.......... 你話嬲唔嬲呀 唔幫教好不得只, 仲話要寵壞等我教, 吹漲 :-( :-(
~~ 鎧恩媽媽 ~~

別墅

尋日我姑9 又嚟料啦:
我尋日同老公帶BB 去街, 去到夜晚9點先返屋企, 佢竟然嬲我哋, 因為我哋帶BB 出街, 冇話佢聽, 真係幾好笑, BB 係我哋嘅, 又唔係佢嘅, 佢又當咗BB 係佢咁. 依家佢仲嬲緊我哋, 今晚佢仲上嚟我屋企食飯+ 睇BB. 你哋話我今晚點樣對住佢 呀 ? 當冇事發生 ?

首頁

尾頁

跳至