自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我找唔到果編新聞
希望有心人可以幫幫忙

噚日我朋友同我講叫我去驗血
今日就見到報紙刊登左出來
但係因為我無法捐贈
和在此祝福她希望他找到合適肝臟和手術成功
因為成功率只有2成

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我血型唔啱+仲餵緊MAMA MILK, 無能為力, 但請代我送上無限&真摯的祝福, 但願佢早日康復吧!!!!

RE.: 有關報導 : --

新任媽咪等肝續命

http://appledaily.atnext.com/template/apple/art_main.cfm?iss_id=20081203&sec_id=4104&subsec_id=11867&art_id=11924307

【 本 報 訊 】 不 足 一 個 月 前 , 湯 氏 夫 婦 誕 下 首 名 男 嬰 , 全 家 興 奮 莫 名 ; 但 產 後 兩 周 湯 太 突 然 患 上 急 性 肝 衰 竭 , 目 前 正 在 瑪 麗 醫 院深 切 治 療 部 留 醫 , 急 需 換 肝 保 命 , 家 人 的 心 情 跌 入 谷 底 。 湯 先 生 現 時 唯 一 希 望 , 有 善 心 人 捐 出 屍 肝 或 活 肝 , 「 令 仔 仔 有 番 個 媽 媽 」 。 瑪 麗 醫 院換 肝 專 家 懷 疑 本 身 是 乙 型 肝 炎 帶 菌 者 的 病 人 , 產 後 服 中 藥 進 補 引 致 急 性 肝 衰 竭 。 記 者 : 陳 沛 冰 、 梁 瑞

每 天 在 太 太 病 榻 旁 守 候 的 湯 先 生 表 示 , 太 太 是 乙 型 肝 炎 帶 菌 者 , 但 一 向 身 體 健 康, 上 月 6 日 在 廣 華 醫 院誕 下 8 磅 3 安 士 的 兒 子 時 , 太 太 當 時 健 康沒 有 異 樣 。 直 至 上 月 25 日 她 開 始 感 視 力 模 糊 及 面 黃 , 27 日 到 廣 華 醫 院
覆 診 , 醫 生 指 她 肝 酵 素 偏 高 , 要 求 她 翌 日 入 院 檢 查 。
湯 先 生 萬 料 不 到 太 太 病 情 如 此 嚴 重 , 29 日 被 轉 到 本 港 唯 一 換 肝 中 心 瑪 麗 醫 院
, 證 實 患 上 急 性 肝 衰 竭 。 聽 到 噩 耗 的 一 刻 , 湯 先 生 指 難 以 接 受 , 倒 是 太 太 返 過 來 叮 囑 他 好 好 照 顧 兒 子 。 為 鼓 勵 太 太 , 湯 先 生 帶 了 仍 未 足 月 的 愛 兒 到 醫 院
打 氣 。

已 陷 昏 迷 需 插 喉 呼 吸

湯 太 只 抱 過 初 生 兒 子 數 次 便 出 現 急 性 肝 衰 竭 , 現 仍 在 深 切 治 療 部 留 醫 。
前 日 下 午 太 太 仍 然 清 醒 時 , 還 為 兒 子 改 名 , 「 以 前 諗 兩 個 名 , 本 來 叫 我 揀 , 但 噚 日 佢 望 住 床 邊 BB 時 , 決 定 改 名 『 橋 峰 』 , 希 望 BB 身 體 健 康同 硬 淨 」 。 可 惜 病 魔 不 肯 放 過 湯 太 , 「 半 夜 返 去 探 佢 時 , 已 經 冇 知 覺 , 叫 都 唔 應 」 , 昨 天 她 被 轉 送 到 深 切 治 療 部 留 醫 。
湯 太 目 前 陷 入 昏 迷 , 面 黃 及 需 要 插 喉 呼 吸 , 間 中 張 開 眼 睛 , 但 很 快 又 合 上 ; 當 聽 到 「 BB 」 兩 字 時 , 面 部 有 反 應 。
湯 先 生 表 示 , 醫 生 指 太 太 必 須 盡 快 換 肝 , 太 太 的 血 型 是 O+ 型 , 至 今 未 有 合 適 的 屍 肝 移 植 , 家 中 只 有 外 母 同 屬 O+ 型 血 , 但 年 紀 大 及 有 高 血 壓 , 不 適 合 換 肝 , 其 餘 家 人 血 型 不 合 。
現 時 是 太 太 病 情 的 關 鍵 時 刻 , 「 醫 生 話 講 唔 到 佢 可 以 撐 幾 耐 , 總 之 要 盡 快 換 肝 ; 家 十 萬 火 急 , 希 望 善 心 人 可 以 捐 屍 肝 或 者 活 肝 幫 我 太 太 。 」

「 淨 係 抱 過 個 仔 幾 次 」湯 先 生 說 , 太 太 向 兒 子 餵 母 乳 , 故 此 兩 母 子 關 係 密 切 , 他 說 個 仔 好 掛 住 媽 媽 , 佢 出 世 後 媽 媽 淨 係 抱 過 佢 幾 次 。 他 希 望 本 港 有 更 多 人 死 後 捐 肝 , 不 但 幫 助 有 需 要 的 病 人 , 更 能 燃 點 整 個 家 庭 的 希 望 , 「 今 次 事 件 後 我 都 會 簽 器 官 捐 贈 卡 , 幫 番 人 。 」
湯 先 生 表 示 , 醫 生 指 太 太 因 產 子 令 身 體 出 現 大 變 化 , 令 乙 肝 病 毒 有 機 會 攻 擊 身 體 致 病 。 太 太 產 後 曾 進 食 鹿 茸 、 人 及 燉 雞 等 補 品 補 身 。
香 港 大 學 外 科 學 系 講 座 授 盧 寵 茂 表 示 , 現 時 湯 太 的 血 凝 固 功 能 較 正 常 情 況 高 五 倍 , 顯 示 肝 功 能 非 常 差 , 可 能 出 現 腦 出 血 、 腦 水 腫 及 腸 出 血 。 一 般 情 況 下 , 病 人 可 支 持 五 至 七 天 , 但 視 乎 個 別 病 人 而 定 。

湯 先 生 每 日 在 太 太 耳 邊 作 出 無 限 的 鼓 勵 , 希 望 太 太 支 持 至 換 肝 。 韋 志 滿 攝

原文章由 小靜妹 於 08-12-4 02:07 發表
我找唔到果編新聞
希望有心人可以幫幫忙

噚日我朋友同我講叫我去驗血
今日就見到報紙刊登左出來
但係因為我無法捐贈
和在此祝福她希望他找到合適肝臟和手術成功
因為成功率只有2成 ...

[ 本文章最後由 臻媽 於 08-12-4 09:31 編輯 ]

大宅

我血型唔岩, 好可惜

我好希望佢早日康復
我坐完台北【一個無腳的的士司機】之分享! (有圖)

http://forum.baby-kingdom.com/thread-2442319-1-1.html

大宅

我頭先聽新香蕉,湯太朋友都有打電話去講,叫大家幫幫手!真係好希望會有人幫幫手,亦希望會有奇跡出現,因湯太生命只係取決於兩三日,血型係o+...

男爵府

希望坐月的媽媽早日康復~~
晴晴囡囡出世於2005年4月7日出生的  :-)
晴晴的網頁

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章

應該係急性肝衰竭,要做換肝手術

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 wendy_ho 於 08-12-4 08:55 發表
應該係急性肝衰竭,要做換肝手術

所以應該叫多D人上網登記捐贈器官, 你地登記左未呀
全職/全母乳媽媽大仔在8/8/2004出世了!  3.02KGS細仔在23/2/2007出世!  23/2/07  2.84KGS     26/2/07  2.81KGS     08/3/07  3.12KGS     24/3/07  3.79KGS     23/4/07  4.77KGS     25/6/07  6.67KGS     25/8/07  7.73KGS

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

可以係where check 自己係咩血~~唔知我岩唔岩~~
[img][/img][img align=left

珍珠宮

畀面勳章

但蘋果日報已經話佢有親戚啱血型,依家只係做埋心理評估就可以捐肝..
其實我想問點解佢會突然有呢個問題出現? 佢本身有沒肝炎or肝病架? 唔好意思,幫唔到手仲問咁多問題..

男爵府

原文章由 arale1668 於 08-12-4 10:12 發表
但蘋果日報已經話佢有親戚啱血型,依家只係做埋心理評估就可以捐肝..
其實我想問點解佢會突然有呢個問題出現? 佢本身有沒肝炎or肝病架? 唔好意思,幫唔到手仲問咁多問題.. ...

話本身佢係乙肝帶菌者

[ 本文章最後由 sylcaca 於 08-12-4 10:26 編輯 ]

男爵府

原文章由 arale1668 於 08-12-4 10:12 發表
其實我想問點解佢會突然有呢個問題出現? 佢本身有沒肝炎or肝病架? 唔好意思,幫唔到手仲問咁多問題.. ...

睇網上新聞話佢本有乙型肝炎

跟住生完BB唔知身體咩事就引發番出o黎

大宅

湯 太加油,我支持你

大宅

God bless your sister and her family.

大宅

複式洋房

活肝點換呢請問?
活人唔捐得?

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 lovebabyching 於 08-12-4 10:27 發表

睇網上新聞話佢本有乙型肝炎

跟住生完BB唔知身體咩事就引發番出o黎

明白..因為無幾耐之前,有個媽咪生左對龍鳳胎之後又係好似佢情況..又係乙炎帶菌者..但自那件事發生後..依家唔係話乙肝帶菌者都可以安全生bb?

希望佢個親戚可以幫到佢,換到肝,媽咪儘快康復出院見bb啦...

男爵府

我既血型唔啱之餘,加上我自己都係乙肝帶菌者

網上器官捐贈登記網址

p.s. 只可用 I.E. 瀏覽

水晶宮

聽報紙講話今日同佢換肝,一定會成功的,一定可以再抱仔仔,湯太加油呀,好多人支持你

首頁

尾頁

跳至