跳至

首頁

尾頁

別墅

呀囡一直飲開豆奶(因濕疹), 唔知係咪呢排食得固體多, 成日都痌硬bu bu, 比水佢飲, 佢咪起個咀唔肯打開, 已經有食菜同少量水果, 次次都要飲醫生開既纖維水d bu bu先軟身些, 但係都唔可以成日靠個d, 都唔知點算好.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

你而家係比飯佢食..or 爛飯仔呀..
如果爛飯仔..你落少d肉..落多d唔同既蔬菜就可以..
我個仔呢排天氣轉..好少食生果..但係我地都係多菜少肉咁比佢..
佢一日仲痾兩次..腸胃都好順暢..

原文章由 icookies1 於 08-12-4 09:48 AM 發表
呀囡一直飲開豆奶(因濕疹), 唔知係咪呢排食得固體多, 成日都痌硬bu bu, 比水佢飲, 佢咪起個咀唔肯打開, 已經有食菜同少量水果, 次次都要飲醫生開既纖維水d bu bu先軟身些, 但係都唔可以成日靠個d, 都唔知點算好. ...

子爵府

原文章由 icookies1 於 08-12-4 09:48 發表
呀囡一直飲開豆奶(因濕疹), 唔知係咪呢排食得固體多, 成日都痌硬bu bu, 比水佢飲, 佢咪起個咀唔肯打開, 已經有食菜同少量水果, 次次都要飲醫生開既纖維水d bu bu先軟身些, 但係都唔可以成日靠個d, 都唔知點算好. ...

暫時食住粥仔又o5ok呢???

http://hk.myblog.yahoo.com/loveyi_ivy

別墅

回覆 #2 adakitty 的文章

佢而家食兩餐粥, 一餐通粉, 夜晚大人食反時會比大人反佢食, 佢都會食幾口. 因為佢太奀, 醫生話要減少奶, 多固體ma.

大宅

畀面勳章

我個囡都係甘樣呀,呢排成日都柯硬嗅嗅,尋日仲柯都喊,真係好心痛呀,我覺得係轉左一歲奶粉就開始柯硬嗅嗅,生活習慣都係同以前一樣,就是轉左思敏傑之后就甘樣,都唔知點好??

子爵府

yanyanma & Icookies1,

我記得醫生同我講過..有d bb 轉左大仔奶都會有影響..
你地有冇留意佢食細仔奶同大仔奶既分別呀..??

醫生講過大仔奶多d蛋白質.同冇咁容易吸收..
有d bb 轉左之後會出現便秘.
我都怕阿仔會唔識應..所以佢食到一歲多d我先同佢轉大仔奶..

再唔係.你試下煲d栗米紅蘿蔔水佢飲丫.清熱.又甜甜地
一唔係就買開奶茶啦..

大宅

原文章由 icookies1 於 08-12-4 15:14 發表
佢而家食兩餐粥, 一餐通粉, 夜晚大人食反時會比大人反佢食, 佢都會食幾口. 因為佢太奀, 醫生話要減少奶, 多固體ma.

乜唔係食固體食物多之會奀咩??
因為我仔仔6個月大開始食粥仔後,面仔一直都未再見過佢圓.

大宅

畀面勳章

原文章由 adakitty 於 08-12-5 15:15 發表
yanyanma & Icookies1,

我記得醫生同我講過..有d bb 轉左大仔奶都會有影響..
你地有冇留意佢食細仔奶同大仔奶既分別呀..??

醫生講過大仔奶多d蛋白質.同冇咁容易吸收..
有d bb 轉左之後會出現便秘.
我都怕阿仔會唔 ...

開奶茶我都煲密左啦,以前10日度煲一次,依家一個星期煲一次,煲粥我又有放菜,平時又吃不同种類水果,我依家諗緊好唔好轉奶粉,亞B由出細吃到依家都係吃得好地地,又唔係甘想轉,但係換左一歲奶粉后就出現便秘,都唔知點好

大宅

畀面勳章

原文章由 daphneshan 於 08-12-5 15:25 發表

乜唔係食固體食物多之會奀咩??
因為我仔仔6個月大開始食粥仔後,面仔一直都未再見過佢圓.

梗係唔係啦,BB依家都一歲啦,要吃多D固体食物先之夠營養,我都覺得我亞囡6個月之后就開始瘦,但係我覺得唔係因為奶,可能係因為佢6個月之后活動量大左(同之前成日抱住係手差別有几大啦)同埋開始長高,甘樣就會覺得BB瘦左囉,我個囡由一出細到6個月我都覺得几OK,但佢唔係好鐘意吃固体食物,成日吃得過几啖,唔吃固体食物我就真係擔心佢哋會唔夠營養長得唔好啦!

子爵府

原文章由 yanyanma2007 於 08-12-6 11:27 發表

開奶茶我都煲密左啦,以前10日度煲一次,依家一個星期煲一次,煲粥我又有放菜,平時又吃不同种類水果,我依家諗緊好唔好轉奶粉,亞B由出細吃到依家都係吃得好地地,又唔係甘想轉,但係換左一歲奶粉后就出現便秘,都唔知點好 ...

轉咗9粉要消化的旦白質多咗, 所以便秘...
我阿b又係咁, 唯有轉返1號食, 等大少少再試大b奶粉...

之前便秘, 4日無ngng, e生比咗d油甘水, 可以軟化ngng,
仲比咗塞patpat便秘丸, 話如果飲咗油甘水都疴唔出就要塞patpat....好彩我囡囡飲咗兩次就出啦

點知同事話, bb便秘都好正常, 可以去藥房買bb通便水, 只要唧入patpat入面就ok, 但我未試呀....

http://hk.myblog.yahoo.com/loveyi_ivy

子爵府

如果係咁..你等佢再大d先同佢轉奶粉啦..
佢消化唔到咪仲冇用...係咪?

原文章由 yanyanma2007 於 08-12-6 11:27 AM 發表

開奶茶我都煲密左啦,以前10日度煲一次,依家一個星期煲一次,煲粥我又有放菜,平時又吃不同种類水果,我依家諗緊好唔好轉奶粉,亞B由出細吃到依家都係吃得好地地,又唔係甘想轉,但係換左一歲奶粉后就出現便秘,都唔知點好 ...

別墅

吃黑棗泥(西梅)

大宅

畀面勳章

原文章由 adakitty 於 08-12-8 17:20 發表
如果係咁..你等佢再大d先同佢轉奶粉啦..
佢消化唔到咪仲冇用...係咪?

我都諗住轉返之前過個奶粉,睇下點樣再作打算,如果唔係唯有轉其它牌子嘅奶粉者

子爵府

Hi 各位媽咪: 我BB 都係在13個月轉了大仔(森永) , D bu bu 都係好硬 , 有時重損了有血 , 重2 至 3 日先有 bu bu , 每次bu bu 都 cry , 已每日有食菜 和 水果 , 以前食森永細仔 每天都有軟bu bu 的, 點算? 有什麽高見呢?

子爵府

Hi 各位媽咪: 我BB 都係在13個月轉了大仔(森永) , D bu bu 都係好硬 , 有時重損了有血 , 重2 至 3 日先有 bu bu , 每次bu bu 都 cry , 已每日有食菜 和 水果 , 以前食森永細仔 每天都有軟bu bu 的, 點算? 有什麽高見呢?

禁止訪問

民房

食麥皮好呀, 我bb以前要日日飲開好茶先可以便便好d, 依家日日食麥皮, 就可以一個星期先飲一次開奶茶, d便便都非常好, 不過, 我都未轉大仔, 因為姑娘同我打晒d針先轉都未遲, 因為未轉大仔奶粉的bb會少d不良反應(出疹, 發燒),所以歲半之後先轉

別墅

原帖由 Jeco 於 09-1-12 15:37 發表
我以前囝囝食細仔和光堂一直都好好, 但轉大仔就即刻結功, 我就轉左明治, 情況有好轉, 但都唔係日日有, 但自從我每朝比麥皮佢食就即刻每日都有便便啦, 有時每日兩次添, 全部都係健康既便便, 但緊係要加埋食生果啦! 每 ...

Jeco,
想問你点俾麥皮bb食. 係唔係代替早歺既奶or粥. 用水開或加其他料. 我想俾3歺固体食物. 但如果早歺要跟午/晚煮粥, 時間太趕. 我試過字母粉加肉加菜佢冇肴餚湯底, 好似好'寡'.

其他媽咪早歺食乜固体呢? thanks.

禁止訪問

子爵府

Hi 我想問你係比邊隻麥皮囝囝食? 即冲 大人個D ? Thanks!

首頁

尾頁

跳至