自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

有咩好方法可以趕走屋裡的四腳蛇, 因我家有很多, 有大有細, 時常都見到佢地, 一熄燈不久佢地便出來走走, 而我又好驚不敢去捉佢地, 真是煩惱, 已買了金鋼 2000 , 用了之後佢地好似仲活躍了,
到底你們有無好方法呢 ?

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原文章由 CCC媽咪 於 08-11-30 23:48 發表
有咩好方法可以趕走屋裡的四腳蛇, 因我家有很多, 有大有細, 時常都見到佢地, 一熄燈不久佢地便出來走走, 而我又好驚不敢去捉佢地, 真是煩惱, 已買了金鋼 2000 , 用了之後佢地好似仲活躍了,
到底你們有無好方法呢 ? ...

我屋企都有...都唔知點解會有...我就算舊屋都係有...
有人話佢地係益虫...做好唔好殺死....mouth:

大宅

環保接龍勳章

可以試吓用螞蟻藥.

我媽咪原來是用來杜螞蟻, 但後來螞蟻杜唔到, 就殺咗好多四腳蛇囉

別墅

回覆 #3 bluebb 的文章

有無話用邊隻螞蟻藥呢 ?

別墅

回覆 #4 CCC媽咪 的文章

仲有無人知有無其他好方法呢 ?

禁止訪問

伯爵府

想問金鋼 2000 係點用呢?
我以前係啊媽屋企, 放過曱咋屋, 都捉到過喎.

公爵府

畀面勳章

德國驅蟲大王

別墅

回覆 #8 noodles9112002 的文章

德國驅蟲大王是咩來嫁 ?

大宅

原文章由 vkk 於 08-12-1 00:15 發表

我屋企都有...都唔知點解會有...我就算舊屋都係有...
有人話佢地係益虫...做好唔好殺死....mouth:

佢呀! 佢專食蚊ga. 我都唔知幾想養返幾條幫我食蚊. 前年, 老公捉咗隻返來, 點知佢唔記得放佢出來, 結果, 焗c咗.

大宅

我住村屋的,每逢晚上熄燈條四腳蛇就出黎巡邏,本身得條大,而家多左條細,仲要發聲的,似青蛙叫聲,唉 ........ 我都唔鍾意見到,但又唔想整o 佢

禁止訪問

好媽媽勳章

男爵府

醒目開學勳章

都係果句...益虫黎架, 由得佢四圍行幫你食虫啦...

大宅

原文章由 CCC媽咪 於 08-11-30 23:48 發表
到底你們有無好方法呢 ? ...

唔係掛, 咁恐怖, 我都係用金鋼 2000, 因為我屋企都有4腳蛇, 你用左幾耐呀, 我用左之後都係見過一次, 不過之前d人話如果你用金鋼 2000頭幾個月佢地會活躍d, 因為佢地要出黎搬屋....

大宅

原文章由 AA媽媽 於 08-12-4 10:32 發表
都係果句...益虫黎架, 由得佢四圍行幫你食虫啦...

益虫??但係佢試過偷食阿仔d餅喎, 你話佢亦正亦邪就差唔多...我寧願屋企有蚊

男爵府

我係外地買過一d叫老鼠貼,原理只係一張8寸x8寸既硬咭紙,撕走面層,有黐力向上,就放係屋企四角,四脚蛇,曱甴行左入去就黐住,我捉咗四條,而家用完就自制都得。

硬咭紙,封箱膠紙,膠面向上。

大宅

原文章由 micli925 於 08-12-4 10:45 發表
我係外地買過一d叫老鼠貼,原理只係一張8寸x8寸既硬咭紙,撕走面層,有黐力向上,就放係屋企四角,四脚蛇,曱甴行左入去就黐住,我捉咗四條,而家用完就自制都得。

硬咭紙,封箱膠紙,膠面向上。 ...

咁恐嚇, 我會唔敢掂....唔知會唔會黐埋我個仔既腳仔呢

禁止訪問

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唉~我媽咪屋企都好多呀.....次次返親去見到d四腳蛇閃出黎都嚇到我大叫!!!

男爵府

原帖由 micli925 於 08-12-4 10:45 發表

硬咭紙,封箱膠紙,膠面向上。 ...

你點收屍?? 佢地仲係唔係生ga???

首頁

尾頁

跳至