論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

我個印印黎緊2月完約
佢平日7至7只有佢同囝囝同2隻狗仔係屋企
基本上無咩野做
佢諗住我一定會同佢續約 (我一直都係咁講)
不過近來發覺佢既態度好差,成日對住我地黑面
只係提點佢一句都黑面.
間屋愈來愈亂都唔執
屋企野唔叫唔做.
有無人可以幫下我.有無好既賓賓唔要,可以過戶比我呢
thanks

伯爵府

伯爵府

好媽媽勳章

去搵下agent有無完約的工人嘛...
再唔係咪搵過第二個overseas架囉
唔好表現到無佢唔得呀....
人貴互相尊重, 佢唔尊重你, 唔重視份工, 理應無得留低喎

伯爵府

原文章由 莎莎莉莉 於 08-12-4 12:10 發表
去搵下agent有無完約的工人嘛...
再唔係咪搵過第二個overseas架囉
唔好表現到無佢唔得呀....
人貴互相尊重, 佢唔尊重你, 唔重視份工, 理應無得留低喎

唉.......唔敢隨便take risk
因為2公婆都要番工
驚請一個唔掂既會好煩
而家都搵緊架喇
d人成日話完約既唔好..
overseas既如果未來過hk 真係驚佢一個人係屋企攪唔掂

伯爵府

以下係我琴日同佢既某d對話:

我: 你晚上講電話可唔可以細聲d 會影響bb訓覺.我係出面都聽到
工人: 一樣之嘛你係出面講野我都聽到
我: 我係你boss, 呢間屋係我既.我大聲小小有問題? 我地睇tv都盡量細聲啦.我唔係唔比你講.我只係叫你細聲d. 你有時講到12點幾1點呀
工人: 係呀.因為你日頭唔比我講嘛.你look down me

即係佢要同我平起平坐...

我:你黎左差不多2年.你d廣東話學成點呀.點解你唔同先生溝通.我做middle man做左2年好倦喇
工人: 我唔likely 廣東話.我唔會迫我自己去學
我:你咁講係咩意思.係唔係要先生學英文去就你.你當初應該學我先請你.而且學左都benefit你自己留係hk搵工呀
工人: 唔係所有老闆都要人識廣東話
我: 咁你係唔係迫我去換人 ?
工人: 你如果要換我都無法子

我仔比狗咬:

我: 好似果日bb比狗咬.你同我講既時間你完全無歉意.只係好普通同我講番bb比狗咬.你知唔知我好心痛.隻狗咬人好痛.我唔係話你/bb/狗既mistake 不過你只小要比我覺得你有歉意
工人:你估我想bb比狗咬架.我都心痛,我都即時o錫番bb
我: 我係你老闆.你都要對我表示歉意,比我feel到你care呢件事
工人: 我以為佢地玩緊for fun 我唔知會咁
我: 我已經講左好多好多次.我唔係屋企唔可以比佢同狗玩.係好危險.我真係講左好多好多次

仲有好多其他駁到行既野..唔打咁多

首頁

尾頁

跳至