跳至

首頁

尾頁

別墅

亞女晚晚瞓瞓吓覺咳醒, 或者起身勁咳, 但日間就唔多咳, 醫生話佢鼻涕倒流去喉嚨, 所以咳,但都成個月啦,好担心, 有冇人有類似經驗分享, 謝謝!!

洋房

原文章由 SK-2 於 08-11-8 17:39 發表
亞女晚晚瞓瞓吓覺咳醒, 或者起身勁咳, 但日間就唔多咳, 醫生話佢鼻涕倒流去喉嚨, 所以咳,但都成個月啦,好担心, 有冇人有類似經驗分享, 謝謝!!

你試下同佢搵d專科睇, 因為可能佢唔係咳甘簡單, 而家條氣管既問題, 所以只係開咳藥水未必有用, 要開d對氣管既藥先得, 不過你再問下醫生啦

大宅

你囡囡呢個症狀, 應該係氣管敏感, 可能呢排天氣轉, 乾燥, 瞓覺時喉嚨乾涸所以咳, 日頭唔咳係因為日頭飲水.....我都係呢d人, 天氣一轉就會咁, 要小心d, 因為氣管唔好就好麻煩, 成日唔係支氣管炎就氣管炎, 每到秋涼冬天, 我都要攬頸巾保護喉嚨, 飲多d水, 煲d潤既湯飲吓, 有幫助架.

原文章由 SK-2 於 08-11-8 17:39 發表

大宅

dnbb
我都係好易氣管敏感,我媽媽都係架,盡量小心,否則有時要食抗敏感藥+抗生素先好。
清林都係病左一排,lee 排可能天氣轉易中招,佢食左一個療程抗生素,都仲有D鼻水同咳未清。
我E+日日都煲合掌瓜+粟米+紅蘿蔔水比佢飲,會有D潤肺功效。

男爵府

若果咳無痰聲, 唔代表佢無痰..........因為咳咗咁內, 好可能氣管巳收窄!!
若果你個醫生一味只比化痰止咳藥, 係無用........一定要有氣管藥幫佢鬆返條氣管, 等佢容易咳返D痰出來!! 到時你就會聽到佢有痰聲!!
所以話有痰聲係好過無痰聲架!!
氣管藥一般係透明, 通常都係臨瞓食, 有D就一早一晚!! 你可留意下, 若果睇開個醫生無開, 或者我諗你要轉一轉醫生了!!

湯我會煲 呢個湯

急凍鱷魚肉 (大百佳都有賣) 或 乾鱷魚肉 (好多假.....要小心買)
用薑煲熱水, 放舊肉入去, 再熱起泡攞返出來沖一沖凍水!!

准山
杞子
圓肉
川貝
蜜棗

瘦肉

放晒所有嘢入去燉四個鐘, 飲得!! 好好味, 一家都飲得!!

小柔早個排就係比表妹傳染, 性況同你差唔多!!
我就第一日比咗兩支保嬰丹
第二日就早晚猴棗散(位元堂cheap個隻), 每次兩支, 中間飲咗呢個湯兩大碗!!
第二日巳有痰咳出!! 跟住食多一日一次, 兩日猴棗散, 巳無事!! 不過最後我都煲多次!! 因為我係百佳買咗舊60鱷魚肉, 可以分兩次!!

另外要多飲.....暖水.......一定要暖水先化痰!! 凍水無用!!

大宅

亞女都係咳左成個月, 睇左4次e生, 琴晚又係瞓瞓下覺咳到坐左係到, 之前食既藥都冇效, 都唔知係咪d無良e生 lump 症, 今朝已經轉去睇第3個e生, 係朋友介紹, 個e生話仲拖落去就變左氣管炎......希望轉左呢個 e生會有好轉la.....

別墅

dear all,
thanks for your all sharing and information. i will try to use it.

原文章由 TanYu 於 08-11-14 15:31 發表
亞女都係咳左成個月, 睇左4次e生, 琴晚又係瞓瞓下覺咳到坐左係到, 之前食既藥都冇效, 都唔知係咪d無良e生 lump 症, 今朝已經轉去睇第3個e生, 係朋友介紹, 個e生話仲拖落去就變左氣管炎......希望轉左呢個 e生會有好 ...

別墅

我都想分享下我O既經驗:

阿囝返咗nursury幾日就開始咳同流鼻水, 醫生話佢係感冒, 但係睇咗三次醫生, 都無好番, 跟住轉睇另一個醫生, 仲衰, 番轉頭睇番原先個醫生, 都係無好到, 仲變成氣管炎, 前後搞到3個星期, 結果變成支氣管炎, 入O左院, 住O左兩晚, 出番O黎睇番原先個醫生, 一直都好咳, 上網搵下有乜醫生好介紹, 如結果上星期六去O左養和睇曹延州醫生, 食O左一日藥, 已經無乜咳, 夜晚訓覺完全無咳, 呼吸暢順, 依家好得七七八八, 唯一擔心係他日再復發, 會變成哮喘, 綜合我O既經驗同埋上網搵到O既有關資料, 結論係:

返NURSURY時被傳染一隻名叫RSVo既病毒, 開始時同感冒o既病徵好相似, 因為o的醫生無足夠o既經驗, 淨係俾好多擴生素俾我個囝食, 所以病情一直都無好到, 仲要俾佢o地DUMP到變成支氣管炎, 處理得唔好, 日後會變成氣管敏感, 三歲前仲未處理得好, 就會變成日後O既哮喘

所以, 一定要睇醫生睇到無事, 如果食O左兩日藥都無乜好轉, 就一定要轉, 因為O的醫生質素, 真係好參差

男爵府

基本上返nursury, 係你呢個病未好返, 另一隻菌巳埋身........一般小朋友都係會繼繼續續咁不停病!! 到下個星期又來料架啦!! 因為天氣轉, 唔係個個都識幫小朋友著衫, 就算你好醒目咁著夠衫, 都會比D著唔夠病咗個D傳染..........唉!!

所以小柔姐我無比佢返囉..........之前兩個亞哥搞到我怕怕!!

洋房

死火啦﹗我亞囡自從九月感冒咳到依家都未斷過,睇咗好多次e生,上個星期終於轉咗e生已經好少少,伙流涕但仲有咳同好多痰,川貝又燉過都仲係咁,見佢食咗兩個月藥散哂仲諗住唔睇住比佢斗斗,而且返nursery 都無得避免啦﹗但而家見你哋話咳得耐會變o考,點算呀?

[ 本文章最後由 dingdingmama 於 08-11-25 14:14 編輯 ]

男爵府

好老實講, 我細仔就係咁變咗哮喘邊沿!! 佢而加六歲, 一傷風感冒就好易氣喘!!

我覺得就係哥哥返nursery, 帶咗好多菌返來, 所以佢三個月起就間中病 , 係比起哥哥多!!
到佢自己返, 病到嚇死我!! 基本上個幾支藥水好似水咁, 日日要帶住返學!! 因為若果佢病唔返, 基本上係唔洗返!!因為我未見佢好過!!
理論上我覺得佢係咁不停食西藥, 個身體一日比一日差..........
一直到升上去都係咁病, 直到而加離開幼兒園上小學!! 好明顯, 係非常咁明顯病少咗好多!! 雖佢身體似然係差, 但真係唔洗三日唔埋兩日去睇醫生!! 食藥水食到好似人哋食魚肝油咁!!

大哥兩歲前都勁少病, 一返N, 頭一年又係睇醫生睇到我想退學.....但佢好好彩, 頂得住, 到上K2 巳慢慢好轉!! 不幸係細佬巳搞壞咗身體!!

所以各位必要返N的媽咪, 若果係返全日, 睇醫生, 病係好正常!! 但若果唔係發燒, 可以的真係睇中醫!! 或著平日要著重多D飲食同湯水...........千其唔好係咁食西藥!! 我見我細仔成個藥煲咁, 而加成條骨人咁, 真係好唔舒服!! 話雖佢而加無病得咁密, 但無咁密意思係佢依然成日流鼻水.............唉!!!

男爵府

盈盈都係咁, 至從九月返學開始, 十月起就不停咁睇醫生, 十月睇左八次, 十一月又係第左八次, 都仲未好番, 反反覆覆咁, 醫生話佢有輕微氣管敏感 , 日頭無乜點咳, 係到天光或者朝早七點幾飲完第一餐奶就咳到死死下, 好心痛呀, 咁耐都仲未好番!

大宅

原文章由 060905 於 08-12-4 01:05 發表
盈盈都係咁, 至從九月返學開始, 十月起就不停咁睇醫生, 十月睇左八次, 十一月又係第左八次, 都仲未好番, 反反覆覆咁, 醫生話佢有輕微氣管敏感 , 日頭無乜點咳, 係到天光或者朝早七點幾飲完第一餐奶就咳到死 ...

我孖女都係禁...

不過我同佢地睇左3rd time e生後就唔再睇...coz 食藥好散...

佢地會自己好架...不過當然食藥就快d啦...meanwhile 我地比多d clothes佢地著...盡量reduce the chance佢地又caught cold... 希望好d啦!!!!

男爵府

我囡囡11月開學,睇左3次醫生,情況同你個囡一樣,都有少少輕微氣管敏感,今早睇左,比D抗敏感藥,佢話今次食左應該會好番了...

原文章由 060905 於 08-12-4 01:05 發表
盈盈都係咁, 至從九月返學開始, 十月起就不停咁睇醫生, 十月睇左八次, 十一月又係第左八次, 都仲未好番, 反反覆覆咁, 醫生話佢有輕微氣管敏感 , 日頭無乜點咳, 係到天光或者朝早七點幾飲完第一餐奶就咳到死 ...
親子王國以外之連結已被刪除

子爵府

我個女都該咗好耐,
但呢個禮拜我俾川貝煲湯佢飲好咗d,
因為佢禮拜日發高燒去咗睇急症,
醫生話咳咁耐照埋肺啦!
好彩都無事,
醫生話咳咁耐好以有肺炎架!
所以都係照照好d,買個安心。

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我個仔近兩個月都係斷斷續續睇左好多次醫生了,尋晚半夜瞓瞓下佢係咁咳,今日婆婆再帶左佢去睇醫生,醫生話佢d傷風咳已經好晒,而家咁樣咳係氣管敏感引至的,所以轉左藥了。

我地而家間唔中都會煲海底椰鱷魚肉川貝湯,都真幾好架,成家都啱飲呢!
我 要 舉 起 救 恩 的 杯 、 稱 揚 耶 和 華 的 名 。詩 116:13兒 女 是 耶 和 華 所 賜 的 產 業 . 所 懷 的 胎 、 是 他 所 給 的 賞 賜 。詩 127:3

男爵府

我昨晚差唔多成晚都無訓過, 盈盈成晚都咳, 搞到我都唔敢訓, 今朝個頭痛到飛起, 個衰女包今朝返學都唔知幾鬼精神, 真係好野!
原文章由 小仙女Mummy 於 08-12-4 11:32 發表
我囡囡11月開學,睇左3次醫生,情況同你個囡一樣,都有少少輕微氣管敏感,今早睇左,比D抗敏感藥,佢話今次食左應該會好番了...

男爵府

醒目開學勳章

我個女都咳get fever every night, we stop the milk for 2 night and she is getting well now! I don't know if it is the problem from milk??

原文章由 060905 於 08-12-4 13:01 發表
我昨晚差唔多成晚都無訓過, 盈盈成晚都咳, 搞到我都唔敢訓, 今朝個頭痛到飛起, 個衰女包今朝返學都唔知幾鬼精神, 真係好野!

男爵府

Newapple

呢個係好正常, 因為奶係絕對野痰的!! 所以每次小柔有咳, 我都必定停咗臨瞓餐奶!!
其中一個原因當然係唔想佢起痰..........不過最重要係小柔係好易嘔, 一起痰, 半夜瞓瞓下就嘔到成床都係痰加奶........

男爵府

仲有補充, 除了唔飲奶外 , 最重要係飲多D暖水, 係一定要暖水先可以化痰架!!

首頁

尾頁

跳至