跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有冇仲餵緊人奶嘅三月bb仲未成功戒夜奶呀?我而家仲要一晚醒兩次呀
有咩辦法?

別墅

噢...我B都仲未戒到夜奶...佢已經無埋身好耐...佢一直都無戒過夜奶...九點幾訓左之後到天光佢一定要飲多兩次奶....我都唔知可以點?唯有一直俾佢食奶囉!唉...

複式洋房

原文章由 kathy_lobb 於 08-12-1 17:18 發表
噢...我B都仲未戒到夜奶...佢已經無埋身好耐...佢一直都無戒過夜奶...九點幾訓左之後到天光佢一定要飲多兩次奶....我都唔知可以點?唯有一直俾佢食奶囉!唉... ...

我同你啲時間一樣,九點瞓咗之後,夜晚點都要埋身食多兩之奶先得
我個囡已經出咗牙仔,驚對佢啲牙唔好呀
同埋可以一覺瞓天光對bb好重要,我都唔知點算好......

複式洋房

How much milk do your baby drink during the day? According to Gina Ford, if the babies drink/eat enough during the day, and especially if they have three solid meals established well, they shouldn't need night feeding anymore. So, try to give all their daily needed amount to the babies during the day!

別墅

我BB都要飲夜奶..一差不多夠鐘佢就會周圍旭...訓得不好..比佢飲完..佢又會好似豬仔咁~
營養應該都OK.1日有2餐是粥粥..
飲奶應該都夠包的..因為佢一唔飲..你點比佢都唔會飲仲推開你.....算啦辛苦D..咪當食多餐長肉D囉~
http://www.flickr.com/photos/14484352@N03/

複式洋房

原文章由 marathon 於 08-12-1 21:13 發表
How much milk do your baby drink during the day? According to Gina Ford, if the babies drink/eat enough during the day, and especially if they have three solid meals established well, they shouldn't ...

it's depends on the baby, my baby had 3 times congee
(big bowl) + 2 times milk , but she still need to drink milk during the mid-nite

大宅

bb想食咪比囉! 我唔覺有咩大問題!

謙謙而家夜晚3點同6點都要食120ml/次. 唔食就訓唔到. 咁當然比佢食啦. 日頭佢食3次粥仔. 另外3-4次120ml. 再加埋bread. 正大食精. but佢又唔肥. 只係keep到條50%線. 所以我唔會諗點樣要佢戒夜奶. 其實好睇個別bb情況. 為左bb飽飽. 大家辛苦d都要架啦!

禁止訪問

大宅

我阿仔都未戒,但係我都唔想佢戒,
佢日期飲好少奶咋,
所以夜晚佢半夢半醒時食得仲多d。
人奶b係難 d 戒架啦!
我唔知自己淨係日頭d奶夠唔夠佢食。

大宅

你地都係full-time mum? 如果要返工, 夜晚成日起身日頭無精神點做野...?
我個囝都仲食緊夜奶,一晚醒幾次要埋身啜&抱住訓, 8個月黎都係咁, 依家越來越重, 晚晚幾次抱起佢氹佢訓番真係好辛苦, 但我無返工, 所以有得日抖訓返休息下(天光後99接力湊), 一個日一個夜咁照顧BB. 不過問題黎啦, 我生完後一路都無搵工, 99就俾好多說話我聽, 覺得我唔做野成日痴o係屋企'阻定', 又唔識煮飯, 日抖成日訓覺(我朝早訓番, 但最遲11am一定起身...) 婚後同老公一家住, 一家7口連老公弟妹塞o係500尺的屋仔) 99覺得自己又湊b,又做家務又煮哂成家人飯好能幹, 我就成個廢人咁, 淨係識訓覺同攬住個仔日啜夜啜不事生產, 其實我除左煮飯都有幫手做其他家務, 反而老公d弟妹就從來無做家務, 但99成日讚自己個女又乖又搵到錢, 返工咁辛苦所以唔駛佢做家務, 仲日日準備定精美早餐俾佢食, 而老公細佬就剛大學畢業未搵工日日在家通頂打機, 成日叫埋個女朋友黎訓(嫌間屋仔未夠迫...) 99朝朝帶bb去晨運都周街同d師奶唱自己個新抱唔返工淨係識訓. 其實我老公都搵到錢(每個月都拎大舊家用俾99) 但如果要買樓搬出就最好我都搵野做先有閒錢俾BB洗, 而我又想痴住個囝陪伴佢成長, 所以先同佢家人一齊住儲下錢. 99成日周街唱俾好大壓力我, 終於我都搵番野做, 過幾日返新工啦, 但我好憂慮, BB夜晚成日醒我邊有精神返工? 唉, 煩煩煩...
(sorry, 唔驚唔覺打左咁多字呻添...)

大宅

我都係 working mum黎架!
不過我阿仔食人奶,佢食夜奶,我唔洗起身架,
因為我地瞓埋一張牀,我只係攬佢埋身,
然後佢有佢食,我有我瞓。
而且晚晚佢 9:00瞓,我又 9:00瞓,
所以都唔覺得好累。
早 d 瞓就得架啦!

原文章由 kinkimmas 於 08-12-3 09:42 發表
你地都係full-time mum? 如果要返工, 夜晚成日起身日頭無精神點做野...?
我個囝都仲食緊夜奶,一晚醒幾次要埋身啜&抱住訓, 8個月黎都係咁, 依家越來越重, 晚晚幾次抱起佢氹佢訓番真係好辛苦, 但我無返工, 所以有得日 ...

大宅

嘩, 9點訓? 唉, 我成8:30先晚飯, 之後仲要洗碗沖涼. 加上我個B係夜鬼黎架, 未到12點幾1pm都唔訓, 同埋我地唔同床, 試過同床但我都訓得好差, 因為成日怕責到BB, 我生完咁耐都未試過夜晚可以連續訓到4個鐘.....

大宅

咁真係太辛苦啦!
返左工,你真係要搵多d機會早 d 瞓。

我阿仔都係要係房熄埋燈先肯瞓,
你試下逐 d 俾佢早少少瞓。

原文章由 kinkimmas 於 08-12-4 10:49 發表
嘩, 9點訓? 唉, 我成8:30先晚飯, 之後仲要洗碗沖涼. 加上我個B係夜鬼黎架, 未到12點幾1pm都唔訓, 同埋我地唔同床, 試過同床但我都訓得好差, 因為成日怕責到BB, 我生完咁耐都未試過夜晚可以連續訓到4個鐘..... ...

大宅

原文章由 horriblefai 於 08-12-4 13:03 發表
咁真係太辛苦啦!
返左工,你真係要搵多d機會早 d 瞓。

我阿仔都係要係房熄埋燈先肯瞓,
你試下逐 d 俾佢早少少瞓。

係呀, 試吓教bb早d瞓, 入房熄燈就要瞓, 我都係咁教我囡囡, 大概係6-7個月開始, 所以而家我一抱佢入房熄燈佢就知要瞓覺, 佢自己就會開始合埋眼仔, 最多有時會叫兩聲, 想出番房, 但我就同佢講要覺覺豬, 唔玩啦, 佢好似識聽咁, 就伏係我 shoulder 度瞓, so far 都掂架

唔知係咪呢兩日又熱番, 囡囡半夜又要飲奶, 其實佢都幾特別, 係1個月多d已經戒左夜奶 (當時天氣仲涼涼地), 到左6個月大時又要飲番夜奶 (真係好熱, 開冷氣就一覺瞓到天光, 唔開 ~~~ 半夜咪醒), 到左早排咪涼左好多, 佢又一覺到天光, 但係呢幾日又熱番, 半夜又再醒要飲........唉!bb要飲一定要比佢飲, 到佢滿足左自然就好好瞓 我囡囡真係好視乎天氣而定, 聽日又涼d 啦, 好嘢........... 睇黎又有覺好瞓。
~~ 鎧恩媽媽 ~~

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 Forever@Friends 於 08-12-4 14:50 發表

係呀, 試吓教bb早d瞓, 入房熄燈就要瞓, 我都係咁教我囡囡, 大概係6-7個月開始, 所以而家我一抱佢入房熄燈佢就知要瞓覺, 佢自己就會開始合埋眼仔, 最多有時會叫兩聲, 想出番房, 但我就同佢講要覺覺豬, 唔玩啦, 佢好 ...

凍凍地, 我瞓咗都唔想起身!!

複式洋房

seems like your baby needs to drink milk as a way to settle to sleep, instead of due to hunger... but eventually, you want the baby to settle to sleep by himself/herself, instead of depending on some 'sleeping associations' like drinking milk, rocking, hugging, etc., right?

原文章由 Forever@Friends 於 08-12-4 14:50 發表

係呀, 試吓教bb早d瞓, 入房熄燈就要瞓, 我都係咁教我囡囡, 大概係6-7個月開始, 所以而家我一抱佢入房熄燈佢就知要瞓覺, 佢自己就會開始合埋眼仔, 最多有時會叫兩聲, 想出番房, 但我就同佢講要覺覺豬, 唔玩啦, 佢好 ...

大宅

原文章由 marathon 於 08-12-4 19:56 發表
seems like your baby needs to drink milk as a way to settle to sleep, instead of due to hunger... but eventually, you want the baby to settle to sleep by himself/herself, instead of depending on some ...

唔比支奶佢唔係唔得, 不過佢會成日轉黎轉去, 瞓唔好, 再嚴重d就喊, 叫人囉, 一定瞓唔好, 所以寧願佢瞓唔好比支奶佢, 等佢滿足咁瞓番仲好, 大家都知睡眠質素差對腦部發展唔好, therefore ~~~

好似琴晚咁, 涼涼地佢就冇醒過啦, 一覺瞓到朝早8點, 呢幾日都會凍, 所以大人細路一定有覺好瞓。

咁凍天時, 如果要飲夜奶既bb & 各媽咪, 大家都要小心身體, 以免著涼

[ 本文章最後由 Forever@Friends 於 08-12-5 15:20 編輯 ]
~~ 鎧恩媽媽 ~~

大宅

原文章由 Jasmine豬豬 於 08-12-4 18:49 發表

凍凍地, 我瞓咗都唔想起身!!

係呀, 邊個想起身呀, 喺被度暖粒粒喎 ............餵夜奶真係好辛苦架, 特別咁凍天時
~~ 鎧恩媽媽 ~~

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

咁既天气, 飽暖思床褥!!! 試吓review吓全日奶量同粥粥, 食得飽, 你踢佢都唔起身

大宅

原文章由 Jasmine豬豬 於 08-12-5 16:06 發表
咁既天气, 飽暖思床褥!!! 試吓review吓全日奶量同粥粥, 食得飽, 你踢佢都唔起身

嘩!至從星期四開始凍好多之後, 囡囡真係好瞓, 10:30pm~11:00pm 瞓, 一覺到天光, 正

囡囡全日飲奶 1,040ml (260ml x 4) + 1餐粥 (1碗半), 天氣熱d都要再加1餐夜奶 ~ 190ml, 而家就慳番

** 但係都唔敢踢佢喎 **
~~ 鎧恩媽媽 ~~

首頁

尾頁

跳至