跳至

首頁

尾頁

大宅

各位屯門媽咪們, 我想問吓你哋依家同bb返緊邊喥pg呀? 我想同阿囡返pg但係又搵唔到適合地方, 想問吓大家有無好介紹呀!!

男爵府

一一媽,

我澄澄而家o係天才兒童(栢麗廣場) 番playgroup...每星期一堂...
$1920...
而每個月都會去良景間幼稚園上另一個playgroup...等佢熟習下幼稚園o既環境...免費...

原文章由 yatyat07 於 08-12-4 14:12 發表
各位屯門媽咪們, 我想問吓你哋依家同bb返緊邊喥pg呀? 我想同阿囡返pg但係又搵唔到適合地方, 想問吓大家有無好介紹呀!!

大宅

pekkle,

請問良景幼兒園即係邊間呀叫咩名呀??? 如果唔係佢哋讀書可唔可以報名呀?? 同埋免費即係咩意思呢???
我都知栢麗廣場有間叫做天才兒童既PG中心, 但我嫌佢收費太貴啦, 所以無比一一去玩呀, 依家想搵間平少少同埋係屯門區PG比一一返, 因為頭都痛埋!!

原文章由 pekkle1120 於 08-12-5 13:53 發表
一一媽,

我澄澄而家o係天才兒童(栢麗廣場) 番playgroup...每星期一堂...
$1920...
而每個月都會去良景間幼稚園上另一個playgroup...等佢熟習下幼稚園o既環境...免費...

...

[ 本文章最後由 yatyat07 於 08-12-5 14:16 編輯 ]

男爵府

哦...聖西門良景幼稚園...一個月有一個gathering...
上星期六我個女都有去...首先, d miss 同校長介紹自己...
之前做運動...唱歌跳舞...我個女不停o係度跳舞唱歌...
d miss 走黎話我個女好得意呀(其實好曳)...不停跳舞...
之後就係茶點時間...食少少野...
就去玩一陣降落傘...之後就派禮物囉...
我都冇打算比個女o係o個度讀o家...
但見唔駛錢咪去玩下囉...

天才兒童計番就$160一堂...大約$100一個hours...都ok啦...
如果唔係可以去alison's letterland..不過都唔平o家...

原文章由 yatyat07 於 08-12-5 14:11 發表
pekkle,

請問良景幼兒園即係邊間呀叫咩名呀??? 如果唔係佢哋讀書可唔可以報名呀?? 同埋免費即係咩意思呢???
我都知栢麗廣場有間叫做天才兒童既PG中心, 但我嫌佢收費太貴啦, 所以無比一一去玩呀, 依家想搵間平少少同 ...

大宅

我囡囡去龍成花園嘅Letterland, 一星期1堂, $600/月, 但每次有2個鐘, 所以唔算貴.
:-P :-D :-) ;-)

大宅

happybigbear,

我想問吓係咪全英文教呀?? 一星期1堂, 一個月上4堂, $600(四堂), 我想比阿囡試玩呀, 請問你可否pm我留電話聯絡呀!

原文章由 happybigbear 於 08-12-5 19:36 發表
我囡囡去龍成花園嘅Letterland, 一星期1堂, $600/月, 但每次有2個鐘, 所以唔算貴.

大宅

已pm電話比你. 如有其他問題, 可聯絡我呀.

原文章由 yatyat07 於 08-12-6 00:26 發表

我想問吓係咪全英文教呀?? 一星期1堂, 一個月上4堂, $600(四堂), 我想比阿囡試玩呀, 請問你可否pm我留電話聯絡呀!
:-P :-D :-) ;-)

男爵府

因為letterland係全英文, 所以我先揀天才兒童...突登搵個中國人教女女...因為佢只識講英文...一句中文都唔識...
我工人日日教佢英文...就算數目字, 我個女讀one-ten 都好準....
但講1-10就唔準...所以希望佢可以聽多d 中文...講多d..
原文章由 yatyat07 於 08-12-6 00:26 發表

子爵府

朋友介紹的Playgroup及Pre-nursery, 喺元朗區的, 地點唔啱我, 睇吓有冇媽媽啱, 可以參考吓啦! 有網址!
www.steppingstonehk.com

大宅

我對twins都上緊Letterland,雖然每堂2小時,但老師真正帶小朋友的時間挾埋得唔夠45min,唔可以話平.我上埋1月會試下step 2, step 2要每月$750(每星期一堂).
Twins 媽咪

大宅

我個囝都係去letterland,老師係純正英國人,而且係英國取得幼兒教育文憑.

要睇下各位的要求,如果只係玩下&聽英文,letterland係吾錯的選擇.如果要佢學好多好多野,如文字之類,果度就吾岩law.

男爵府

好媽媽勳章

我囡囡喺栢麗廣場25樓 (天才兒童隔離) First Class Education返緊. 我之前在 Letterland 有試過堂, 但比較之下覺得:

1) 雖然FC每堂只有一個鐘, 但只休紅日. 而 Letterland就有很多學校長假期, 有時一個月只得三堂.
2) 我選擇返星期日, 即普通紅日也有堂 (最著數).
3) 除了老師外, FC有很多助手, 在堂內都是講英文, 除非小朋友沒有反應, 才會用少少廣東話. 助手連老師比例接近一對一. 相反 Letterland 就一老師對上限14個小朋友.

上了一個月, 每次我囡囡都好開心返學, 而且都會倒一啲嘢. 例如上一堂學分紅色波同橙色波, 第一堂就分冬天衫同夏天衫. 除咗英文之外, 仲可以學埋其他.

男爵府

一一媽,

一一係咪上緊letterland 喇? 下個星期我會帶澄澄上trial class...睇下好唔好...
因為亞女上左3個月小天才, 但發現佢都仍然係只識唱英文歌...雖然佢可以記得成首歌點跳舞同點唱...但老師次次都唔準時...學野時間都唔夠45分鐘...所以想試下轉學校..
原帖由 yatyat07 於 08-12-6 00:26 發表

大宅

我試過Letterland Step 2,他跟Baby Buddies 差唔多,只係D同學大個D,自然做老師既response 好得多,但個老師都係教唔到咩,contact time 又少,好老實說,$750/月(每周一堂)實在唔值,反而我地之前跟過BK 媽咪包過playgroup班,我對女好開心,又學到野,就算已經無上2個月,他們仲記得一些當時學過D野,當時唱過D歌.
Twins 媽咪

大宅

Pekkle,

一一暫時無返任何playgroup呀, 因為一一每個星期日都返教會同d同齡既小朋友一齊玩, 同埋都就嚟返n1, 所以我都無報pg, 留番d$$預備返n1囉!

原帖由 pekkle1120 於 09-2-7 13:46 發表
一一媽,

一一係咪上緊letterland 喇? 下個星期我會帶澄澄上trial class...睇下好唔好...
因為亞女上左3個月小天才, 但發現佢都仍然係只識唱英文歌...雖然佢可以記得成首歌點跳舞同點唱...但老師次次都唔準時...學 ...

男爵府

一一媽:

哦...但而家距離開學仲有9個月...我希望佢可以早少少識多d野...因為佢讀k1, 我驚佢番學時連自己個名都未識講呀...星期六都見左樓下幼稚園o既主任...感覺都幾好...
不過聽到twin 媽媽咁講, 又好似letterland 唔係咁好喎...又考慮下先...睇下出面有冇d 好o既先得...

原帖由 yatyat07 於 09-2-7 23:36 發表
Pekkle,

一一暫時無返任何playgroup呀, 因為一一每個星期日都返教會同d同齡既小朋友一齊玩, 同埋都就嚟返n1, 所以我都無報pg, 留番d$$預備返n1囉!

男爵府

fc926,

如果好似你咁講, 好似唔係咁好喎...
我而家上緊o個度, 我個女可以記得晒全首歌點唱, 同埋d 舞蹈點跳o家...如果你咁講, 我諗我試一堂睇睇點先喇...
而家o個度只係衰在d 時間控制得差...其他都唔係話咁差...
起碼我個女記得晒先啦...

原帖由 fc926 於 09-2-7 23:24 發表
我試過Letterland Step 2,他跟Baby Buddies 差唔多,只係D同學大個D,自然做老師既response 好得多,但個老師都係教唔到咩,contact time 又少,好老實說,$750/月(每周一堂)實在唔值,反而我地之前跟過BK 媽咪包過playgrou ...

大宅

pekkle1120,

最好試下先,反正都唔使錢.我之前上星期六班,個Miss好吞pok,大部份時間都係自由活動,得D媽咪係甘同小朋友講英文,個miss只係特定兩段時間跟小朋友玩mass games/story telling/唱歌,挾埋都唔夠45分鐘. 如果係老人家或工人帶上堂,那就連聽媽咪講英文都無機會.如果家裡無買甘多玩具,都可以當係上堂時俾小朋友玩下唔同款玩具.

原帖由 pekkle1120 於 09-2-9 16:04 發表
fc926,

如果好似你咁講, 好似唔係咁好喎...
我而家上緊o個度, 我個女可以記得晒全首歌點唱, 同埋d 舞蹈點跳o家...如果你咁講, 我諗我試一堂睇睇點先喇...
而家o個度只係衰在d 時間控制得差...其他都唔係話咁差...
...
Twins 媽咪

男爵府

不過我今個星期六都會照上先o既...
但我剛剛報左另一間...剛剛好上晒小天才...就轉去ywca...都幾抵...14/3 - 6/6 都係收$1200...
1.5 hrs一堂...等我又試下睇下好唔好先...
因為澄澄仲有成9個月先開學...真係希望把握呢段時間...
我覺得佢呢段時間學野真係好快呀...

原帖由 fc926 於 09-2-9 23:31 發表
pekkle1120,

最好試下先,反正都唔使錢.我之前上星期六班,個Miss好吞pok,大部份時間都係自由活動,得D媽咪係甘同小朋友講英文,個miss只係特定兩段時間跟小朋友玩mass games/story telling/唱歌,挾埋都唔夠45分鐘. 如 ...

大宅

letterland的 Step 2 同Babby Buddies好吾同,比Babby Buddies悶,做的野多數都係靜態,真係吾係咁好.早幾日試堂,阿囝行行企企吾知做咩好,原本我個囝夠兩歲就要轉Step 2,依家都吾考慮轉 lu.

真係好煩惱,都吾知同佢轉去邊?

原帖由 fc926 於 09-2-7 23:24 發表
我試過Letterland Step 2,他跟Baby Buddies 差唔多,只係D同學大個D,自然做老師既response 好得多,但個老師都係教唔到咩,contact time 又少,好老實說,$750/月(每周一堂)實在唔值,反而我地之前跟過BK 媽咪包過playgrou ...

首頁

尾頁

跳至