論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

工人有沒有問過你們借糧,要怎處理?
我工人做了3年半,一直以來沒有借糧的.近2-3個月都要預支.第1次都是問先取500-1000先.第2次是先取2.5K.今次利害些要預支本12月份添.我都全滿足她,她講之前問家姐借了錢買車,要還.一次比一次多,她覆媽媽要照顧弟弟的孩子要錢.mouth:
快4年約,我不會同她續約,不過近月見她這樣我都怕.
你們有經驗嗎?我要怎樣保護自己呢?我平時是出現金給她呢 只是簽收薄上簽名.

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

錢就一定唔會借, 你就係借過1次, 佢就問你第2次, 第3次, 搵個籍口比佢話無錢啦......

你唔怕工人反肚就係屎咩? 咁放心出現金呀?
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 陪月勳章

我個工人今晚第1次問我借半糧。因為佢個仔生日,要晌非律賓開P。我refuse 左佢。不過佢話會同佢媽咪借(因為佢媽咪都系香港做野)。

珍珠宮

我以前1st Bun成日問我借一二佰就有, 糧就未試過~ 以前自己心軟, 成日借比佢, 做壞規舉, 佢仲惡過我~ 所以最後我炒左佢~

之後所請既工人, 一入我門, 我就會好嚴肅咁同佢講我既[家規]! 以後工人1蚊都冇問過我攞了~

大宅

唔好借, 有第一次就有第二次~~你仲要問佢點解要借~叫佢自己睇住d錢唻用, 一定唔可以借財務公司!!
http://hk.myblog.yahoo.com/sze_0203/

別墅

今次"需"左.多謝指點.

民房

我怕你工人借財務公司..你要小心!!mouth:

別墅

我又怕她我不借錢她找財務借

原文章由 FITTI 於 08-12-4 13:40 發表
我怕你工人借財務公司..你要小心!!mouth:

複式洋房

我個印姐又係問我借$, last week 做錯晒D嘢、唔記得煲飯, 發晒夢咁, 問佢乜事就話妹妹抄車入左院, 好警又怕問我借$. Lies or facts?! Don't bother! 自己都忙到死, 仲要比D咁嘅麻煩我.
我同佢講:「家陣全世界都好艱難, 太太已停交部份小朋友的興趣班學費, 因為財困慳得就慳. 你係咪即是要我cut小朋友的學費來借$比你?」印姐唔敢講嘢垂低頭.
最後我話可以做嘅係早DD出糧(比平時早幾日就番放假去寄$), 太太無$借比你.

唉! 真麻Q煩. 唔幫下佢, 又怕佢借財仔. 幫過一次, 下次又唔知有咩鬼嘢再煩我哋!

別墅

真是很頭痛,開了頭.

原文章由 skytime 於 08-12-4 14:54 發表
我個印姐又係問我借$, last week 做錯晒D嘢、唔記得煲飯, 發晒夢咁, 問佢乜事就話妹妹抄車入左院, 好警又怕問我借$. Lies or facts?! Don't bother! 自己都忙到死, 仲要比D咁嘅麻煩我.
我同佢講:「家陣全世界都好艱難 ...

男爵府

大廚勳章

好難防到佢唔出去借, 所以我會收contract, 等佢無地址証明, 咁起碼唔會搞我屋企先!

首頁

尾頁

跳至